El Govern regula la pesca marítima recreativa xàrter: estableix quotes de pesca i controls

Es modifiquen també els decrets de les reserves marines de la costa nord-est d’Eivissa-Tagomago, de les Bledes i del Vedrà-Vedranell

Pesca artesanal: clau per a la protecció marina
ARA Balears
18/10/2024
2 min

PalmaEl Consell de Govern ha aprovat avui el decret pel qual es fixen els principis generals de la pesca marítima recreativa xàrter a les aigües interiors de les Illes Balears. Segons ha explicat aquest divendres el conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, a la roda de premsa posterior al Consell de Govern, entre altres qüestions, el decret permetrà crear llicències de pesca marítima recreativa per a embarcacions que podran ser llogades per desenvolupar aquesta activitat. L'embarcació es podrà llogar juntament amb la tripulació per sortir a pescar. Així, s'establiran quotes màximes de captures, unes dimensions mínimes de les embarcacions i altres autoritzacions.

Des del Govern, han recordat que la pesca marítima recreativa té una gran tradició a les Illes Balears, on és una de les activitats d’oci amb més aficionats. Es tracta d’una pràctica que no tan sols proporciona un contacte directe de la població amb la naturalesa, sinó que genera un important moviment econòmic i comercial que no es pot menysvalorar. Dins d’aquest marc s’integra la pesca recreativa xàrter, activitat comercial que es practica amb embarcacions recreatives i consisteix a dur clients a pescar, però sense comercialitzar les captures.

Pesca marítima d’esbarjo

La pesca recreativa xàrter és una modalitat a la qual el Reial decret 347/2011, d'11 de març, pel qual es regula la pesca marítima d’esbarjo en aigües exteriors, dedica expressament un capítol sencer, però que a les aigües interiors de les Illes Balears no tenia cap mena de regulació, de manera que les embarcacions que s'hi dediquen es trobaven fora d'ordenació. Per això, era aconsellable establir un marc legal autonòmic explícit que n'empari l'activitat.

Entre d’altres qüestions, es crea una llicència específica de tres anys de validesa; es determinen les característiques de les embarcacions que poden practicar aquest tipus de pesca; es crea una acreditació que s’ha d'exhibir per identificar-se, i s'estableixen unes quotes de pesca específiques, tot considerant que aquesta modalitat de pesca és essencialment una pràctica sense mort. Com a mesures de control, les embarcacions han de dur la caixa verda i declarar electrònicament les captures.

D’altra banda, l'Article 8.5 de la Llei 6/2013, de 7 de novembre, de pesca marítima, de marisc i aqüicultura a les Illes Balears indica que a les reserves marines les competicions de pesca són autoritzables sempre que siguin sense mort, previsió que no recullen explícitament les normes reguladores de les tres reserves marines d'Eivissa (de la costa nord-est d'Eivissa-Tagomago i de les Bledes i del Vedrà-Vedranell), cosa que convé esmenar perquè hi ha interès a vincular les competicions sense mort a les tasques de seguiment científic d'aquestes reserves sempre que hi estiguin vinculades mitjançant un pla autoritzat.

Tagomago

Així mateix, i amb la finalitat d’eliminar traves innecessàries en l’exercici de la pesca professional d’arts menors a les tres reserves marines de l’illa d’Eivissa, s’han duit a terme dues modificacions puntuals dels decrets 45/2018 –pel qual s’estableix la Reserva Marina de la Costa Nord-est d’Eivissa-Tagomago– i 25/2023 –pel qual s’estableixen les reserves marines de les Bledes i del Vedrà-Vedranell–, de manera que la inclusió en el cens d’embarcacions professionals autoritzades sigui l’únic requisit perquè puguin pescar-hi.

stats