El Govern retalla el sostre de despesa per primera vegada en cinc anys
Els comptes de l’Executiu per a l’any 2020 es redueixen 50 milions d’euros respecte de l’exercici anterior
PalmaEl Govern balear retallarà 50 milions d’euros dels pressupostos del 2020. Aquesta és la primera vegada que passarà les tisores pel sostre de despesa des del 2015. Així ho va anunciar divendres la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, qui no va voler parlar de retallades perquè aquesta quantitat suposa només un 1,1% menys, i fer referència a les tisores seria “descontextualitzar”. Segons la consellera, seria més apropiat parlar d’un pressupost que quedarà gairebé “congelat” i que estarà caracteritzat per la “prudència i l’estabilitat”. Si els comptes de la Comunitat han estat l’any 2019 de 4.434 milions d’euros, l’Executiu podrà gastar el 2020 un total de 4.383,83 milions d’euros. Tot això sense tenir en compte la despesa financera, és a dir, els pagaments que ha de fer el Govern per tornar els doblers que deu als bancs.
La prudència no impedirà que els pressupostos de l’any que ve compleixin tradicions arrelades, com la d’incloure els milions del conveni de carreteres que figuren als comptes de les Balears “des de fa set anys”, segons argumentà Sánchez. Madrid deu a les Illes 240 milions d’euros en aquest apartat, i el 2020 es pressupostaran 120 milions. L’any passat en foren 180. El Govern també espera l’arribada dels 177 milions d’euros que Madrid ha de pagar per les bestretes del finançament i la recaptació de l’IVA, encara que en aquest cas compta amb el compromís de la ministra d’Hisenda en funcions, Maria Jesús Montero.
Pel que fa als ingressos, la major caiguda la patiran els impostos cedits -transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, patrimoni, successions i donacions-, que està previst que baixin un 8,58%: si per a l’any 2019 la previsió era de 903,3 milions d’euros, l’any 2020 entraran a les arques del Govern 825,81 milions. Els impostos propis -el cànon de l’aigua i l’ecotaxa- recaptaran poc més que el 2019 i passaran de 212,46 milions d’euros a 214,25.
Hisenda ha previst un increment d’un 2,42% del finançament autonòmic, que pujaria de 2.742,6 a 2.809 milions d’euros. Però aquesta xifra no passa de ser una mera hipòtesi perquè, segons va reconèixer la consellera, el ministeri en funcions “no ha comunicat dades relatives al sistema de finançament”. En canvi, les aportacions que disminuiran seran les provinents de fonts com els convenis o els fons europeus. El Govern ha previst que siguin 17 milions d’euros menys: passaran de 341,46 a 324,42 milions.
La passa següent que toca ara és la distribució d’aquest sostre de despesa entre les conselleries, que s’hauran de sotmetre a “un pressupost de contenció i mesures d’eficiència”, segons indicà Sánchez. “Ara comença la feina de priorització”, afegí.
Tan bon punt es va fer públic el sostre de despesa, des del PP s’acusà la consellera “d’inflar brutalment els ingressos”, segons assenyalà el portaveu adjunt popular, Toni Costa, qui criticà que es pressupostin “120 milions d’euros ficticis”. “Ja vàrem avisar el 2019 d’això i ara ho tornaran a fer”, afegí.
Els socis del govern es mostraren més prudents al respecte. “Sabíem que els ingressos havien de baixar i que hi hauria contenció, però ha estat molt moderada. Ara s’ha de veure si mantenen l’aposta social”, comentà la diputada de MÉS per Mallorca Joana Aina Campomar. “És prudent proposar un sostre de despesa sense expansió en un context de desacceleració econòmica. Ara hem de ser eficients perquè això no comprometi els serveis públics”, digué per la seva banda Alejandro López, diputat de Podem.
Des de Ciutadans s’assegurà que “el Govern no podrà amagar més que haurà de retallar per quadrar els comptes públics”. Per part d’El Pi, Jaume Font subratllà que la situació econòmica de la Comunitat és fruit de la “manca d’influència a l’Estat” i posa de manifest “la seva fragilitat econòmica”. “No hem fet els deures”, sentencià.