El Govern no tocarà el plus dels alts càrrecs malgrat la polèmica
Entre consellers, directors generals i assessors, 15 persones cobren 22.000 euros anuals per a despeses d’habitatge a Mallorca
PalmaEl Govern no modificarà les condicions perquè els alts càrrecs que viuen fora de Mallorca rebin el polèmic plus de 22.000 euros anuals per cobrir les despeses que genera l’estada fora de la seva residència habitual, ni tampoc se’n planteja la retirada. La portaveu de l’Executiu i consellera de Presidència, Pilar Costa, ho va deixar ben clar divendres, a la roda de premsa de després de la reunió del Consell de Govern, quan assegurà que no es plantegen “revisar aquest concepte”.
El complement salarial es va fixar l’any 2000 per compensar les despeses dels residents a Menorca, Eivissa i Formentera que havien d’exercir un alt càrrec en el Govern, però l’any 2011 es va ampliar i també va incloure els residents a altres comunitats autònomes. Fonts del Govern han indicat a l’ARA Balears que canviar ara els criteris i fer distincions entre les persones de les Balears i les que no seria “discriminatori”.
Qui el cobra?
Segons ha informat el Govern, un total de 15 persones perceben aquest plus o indemnització, entre consellers, directors generals i assessors. A la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació (Podem), el cobren la consellera Mae de la Concha (Menorca); el cap de Gabinet, Fernando Fernández (Alacant), i la directora general de Polítiques per a la Sobirania Alimentària, Paula Valero (Astúries). A la Conselleria de Mobilitat i Habitatge (PSIB), el reben el conseller Marc Pons (Menorca); el director general d’Habitatge, Eduardo Robsy (Menorca), i Francina Marquès (Menorca), que ocupa el càrrec d’interlocutora parlamentària.
Pel que fa a la Conselleria de Salut (PSIB), cobren els 22.000 euros anuals el defensor del pacient, Miguel Ángel Gascón (Menorca), i el director general de Consum, Félix Alonso (Barcelona). A la Conselleria de Models Productius i Transició Energètica (Podem), perceben el complement la directora general d’Innovació, Núria Riera (Eivissa); el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Aitor Urresti (Bilbao); la interlocutora parlamentària Diana Alonso (Brussel·les) i l’assessor Fernando Navarro (Sevilla).
Quant a la Conselleria de Presidència (PSIB), reben el complement la consellera Pilar Costa (Eivissa) i el cap de la Secretaria del Gabinet, Antonio Lorenzo (Eivissa). Finalment, a la Conselleria d’Administracions Públiques (PSIB) el cobra el director general de Modernització i Administració Digital, Ramon Roca (Terrassa).
Costa va subratllar que tots “presten un servei públic absolutament temporal i eventual”. En referència a la possibilitat que hi hagi persones que cobren el plus malgrat haver establert la residència a Mallorca, fet que no permet la llei, Costa va indicar que “si algú no complís els requisits, s’hauria de revisar”. “Tot això ho dic en condicional perquè no tenc constància que això sigui així”, va afegir.
El Parlament debatrà aquest dimarts una esmena de Més per Menorca per evitar que els alts càrrecs que venen de fora de les Balears cobrin el plus per residir temporalment a Mallorca, la qual tindrà el suport de MÉS per Mallorca, Ciutadans i El Pi. El portaveu de Més per Menorca, Josep Castells, ha criticat que “no hi ha cap comunitat on es pagui a un illenc per anar-hi a treballar” i ha insistit que l’esmena és una qüestió de “racionalitat” i “no va contra ningú”.
Mentrestant, l’enfrontament entre els socis de Govern està servit, encara que el PSIB ha tancat files amb Podem després de deixar clar que no modificarà ni retirarà el plus. El vicepresident de l’Executiu i conseller de Models Productius i Transició Energètica, Juan Pedro Yllanes (Podem) lamentà que no s’hagi “superat” el debat “de forasters contra mallorquins”. La resposta del portaveu parlamentari de MÉS per Mallorca, Joan Ferrà, no es va fer esperar. El diputat criticà Yllanes per tenir “una moralitat escassa” i li demanà si se sentia còmode compartint Govern amb els ecosobiranistes.
De la dreta, ni el PP ni Vox qüestionen el plus. El president del PP, Biel Company, ha assenyalat que cal afrontar aquest debat “d’una manera assossegada”, evitant “demagògies”, encara que s’ha mostrat partidari d’evitar els abusos. Per la seva banda, la portaveu de Ciutadans, Patricia Guasp, s’ha mostrat a favor de retirar-lo perquè els polítics han de tenir les mateixes condicions laborals que “la resta dels treballadors”. Guasp considera que Yllanes insulta els ciutadans de les Balears quan justifica que alts càrrecs de l’Executiu cobrin un plus de prop de 1.800 mensuals.