Palau de l'Almudaina
Política24/07/2024

Prohens trasllada al rei que vol canviar el model turístic

El batle de Palma, Jaime Martínez, també li ha exposat que la saturació afecta la ciutat

PalmaLa presidenta Marga Prohens, el batle de Palma, Jaime Martínez, i el president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés han traslladat al rei Felip VI un missatge unitari explicant-li la seva voluntat de fer un canvi de model turístic perquè sigui "més sostenible" i es pugui frenar la massificació que pateixen les Illes. La cap de l'Executiu ho ha explicat als mitjans després de reunir-se amb el monarca al palau de l'Almudaina, en què ha assegurat que li ha explicat en què consisteix la Mesa per la sostenibilitat, que té l'objectiu de fer un "gran acord" per contenir el turisme.

"El rei és coneixedor de la realitat política i social de les Balears", ha insistit Prohens, i ha assegurat que Felip VI li ha mostrat la seva preocupació "compartida" per les dificultats que els membres de les forces i cossos de seguretat i els funcionaris de l'Estat afronten per "trobar un habitatge digne" a les Illes.

Cargando
No hay anuncios

Martínez s'ha expressat en els mateixos termes, recordant que l'Ajuntament ja ha demanat a la secretària d'Estat que "es reguli la capitalitat turística" de Palma. "Hem de tenir l'oportunitat d'explicar com s'ha de modelar i gestionar un nou entorn", ha explicat. Per la seva banda, Galmés ha explicat al rei que el Consell ha fet una aposta per reduir les places turístiques i també els tràmits per obrir expedients sancionadors davant incompliments de la normativa. En el mateix sentit, ha assegurat que el Consell reduirà un 75% la presència de la institució a fires turístiques a partir de 2025.

Els dirigents populars han fet aquestes declaracions després de la manifestació contra la saturació turística del passat diumenge a Palma, que va congregar desenes de milers de persones. Una concentració en què també es varen sentir càntics contra la Mesa del pacte polític i social per la sostenibilitat econòmica, social i ambiental que Prohens ha convocat per trobar una sortida a la situació de col·lapse de les Illes.

Cargando
No hay anuncios

Prohens reclama una reunió a Sánchez

En paral·lel, la presidenta ha tornat a reclamar al cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, que es reuneixi amb ella la setmana que ve, que viatja a Mallorca per trobar-se amb el rei. Ha afirmat que, si no ho fes, seria "una nova mostra de menyspreu" contra el Govern. També, ha remarcat, cap als "ciutadans de les Balears", si trobant-se a Palma no troba "ni una hora per escoltar l'agenda balear".

Cargando
No hay anuncios

Prohens ha fet aquestes declaracions l'endemà d'anunciar que durà Sánchez als tribunals per no convocar la Conferència de Presidents. "En un any no ha tingut temps per reunir-se amb la resta de presidents", ha criticat i recordat que, en canvi, sí que s'ha trobat amb el president català, Pere Aragonès.

Prohens ha insistit que el govern espanyol és "dèbil", com va quedar patent per la manca de suports que va tenir el govern espanyol al Congrés per tirar endavant la reforma de la Llei d'estrangeria i el sostre de despesa. "Quan vaig tenir problemes per tirar endavant el sostre de despesa, el PSIB va demanar la meva dimissió", ha recordat: "[Francina] Armengol va dir que he de donar la cara per explicar com puc governar en minoria". En el mateix sentit, ha assegurat que "els socis de Sánchez" també l'han deixat "en minoria".