DANA al País Valencià

Carlos Mazón descarta dimitir després de la massiva manifestació de València

El president valencià declara la guerra a la ministra de Medi Ambient i les seves "errònies" recomanacions pel consum d'aigua

Roda de premsa de la vicepresidenta de la vicepresidenta de la Generalitat Valenciana i consellera de Serveis Socials, Susana Camarero.

BarcelonaMentre les brigades de neteja s’esforcen a eliminar el rastre de fang llançat durant la històrica manifestació per demanar la dimissió del president Carlos Mazón, la Generalitat Valenciana descarta agafar el guant dels manifestants. "De moment" no hi haurà cap dimissió, ha explicat la vicepresidenta del govern. "No podem abandonar les víctimes", ha expressat en roda de premsa Susana Camarero. "No és una opció en aquests moments, no ens podem plantejar res més que la recuperació ni altra cosa que ajudar les persones i que s’obrin els centres sanitaris i les escoles", ha insistit.

Més de 130.000 persones, segons la Delegació del govern espanyol, es van mobilitzar aquest dissabte al País Valencià amb Mazón i el seu executiu a la diana. El president i diverses de les seves conselleres han quedat en fals després que s'hagi anat coneixent la cronologia de la seva gestió i les múltiples versions que han anat donant aquests dies. Fins i tot la direcció estatal del PP havia preferit no involucrar-se en la defensa dels seus correligionaris valencians. Després de la manifestació, però, ha fet pinya amb Mazón, que "ha estat donant la cara en tot moment", en paraules del vicesecretari d'Economia del partit, Juan Bravo. Tot i això, el president dels populars, Alberto Núñez Feijóo, encara insisteix que la Moncloa hauria de decretar l'emergència nacional i assumir el control de la situació, retirant les competències als presidents autonòmics afectats.

L'objectiu dels populars continua sent criticar el paper del govern espanyol en tota la crisi, recordant que "va renunciar a posar-se al capdavant de l'emergència més grossa produïda a Espanya". Fins al moment, la DANA ha provocat 223 morts –215 al País Valencià–i encara hi ha desenes de desapareguts. Des de València, Camarero ha tornat a apuntar cap a la ministra de Medi Ambient, Teresa Ribera, de la qual el govern valencià qüestiona el compromís en la gestió de la crisi.

La vicepresidenta valenciana ha reiterat que Ribera no va contactar amb el president Mazón fins passades les 20.17 h, minuts després que s'enviés l'alerta als telèfons mòbils de la ciutadania i quan tot estava ja descontrolat. La trucada no va ser atesa per Mazón perquè, ha explicat Camarero, el president valencià no tenia guardat a l'agenda el número de telèfon de la ministra, que li va acabar enviant un SMS mostrant-li la preocupació pel que estava passant al País Valencià. Mazón va justificar dissabte que no havia vist les trucades perdudes de la ministra perquè no hi havia cobertura al centre d'emergència de la Generalitat. “[La ministra] era a Brussel·les fent passadissos [per ser nova vicepresidenta de la Comissió Europea] en lloc de preocupar-se pel que passava a València”, ha denunciat la Generalitat.

El govern valencià busca en Ribera el boc expiatori per les seves pròpies errades. La ministra ha explicat que va telefonar a Mazón quan el secretari d'Estat de Medi Ambient la va avisar, molt preocupat, de la manca d'iniciativa de l'executiu autonòmic. Amb la guerra oberta entre administracions, aquest diumenge el mateix Mazón ha tornat a assenyalar la ministra, ara per una recomanació del seu ministeri. "Després de les errònies manifestacions del ministeri de Teresa Ribera, considerem important aclarir pel que fa a l'ús de l'aigua les següents recomanacions oficials", ha encapçalat el seu missatge a X per insistir que "Salut Pública només recomana l'ús d'aigua embotellada per beure i cuinar en tots els municipis afectats".

Després de la reunió del Cecopi (el centre de gestió de la DANA), la delegada del govern espanyol ha fet les mateixes recomanacions: "Com a norma general, la recomanació és que beguin aigua embotellada". Ara bé, ha explicat que cada municipi informarà els seus ciutadans per saber si es pot beure o no de l'aixeta. Fonts del ministeri de Medi Ambient havien recomanat que es bullís l'aigua abans de consumir-la –tot i acceptar que la recomanació general és el consum d'aigua embotellada que, per cert, els residents als municipis afectats poden adquirir de forma gratuïta– i aquí és on ha entrat la nova polèmica entre Ribera i Mazón.

Des del PSOE també fa dies que s'apunta cap al president de la Generalitat, tot i que els socialistes eviten reclamar-li la dimissió com, en canvi, sí que fa el seu soci a l'executiu estatal. "En lloc d'estar criticant el govern d'Espanya, que està bolcat en la reconstrucció, el senyor Feijóo ha d'exigir a Mazón que faci un pas enrere", ha demanat aquest diumenge el ministre de Cultura i portaveu de Sumar, Ernest Urtasun.

"Comprensió del dolor"

La Generalitat ha passat de puntetes en la valoració de la manifestació de dissabte, però en la seva compareixença, la vicepresidenta valenciana ha condemnat els que "han utilitzat políticament" la mobilització i també els que van protagonitzar aldarulls davant l'Ajuntament de València i el Palau de la Generalitat. Camarero s’ha escudat en la “comprensió del dolor, la impotència i la frustració” per evitar explicar si el seu govern ha fet autocrítica i ha instat a seguir la compareixença que Mazón farà a les Corts Valencianes el pròxim dijous. Un dels punts més polèmics del dimarts 29 d'octubre va ser que Mazón no anul·lés la seva agenda tot i les preocupants previsions meteorològiques i fins i tot dinés durant més de tres hores amb una periodista per oferir-li la direcció d'À Punt –un dinar que va trigar més d'una setmana a justificar entre especulacions de tota mena.

Gairebé alhora que Camarero compareixia al Palau de la Generalitat Valenciana, Mazón ha fet unes declaracions a l’entrada de la reunió diària del Cecopi, instal·lat a l’Eliana, i ha indicat que dijous aclarirà “mentides i falsedats” que han circulat aquests dies.

Segon paquet d'ajudes

Després que aquesta setmana el president espanyol, Pedro Sánchez, anunciés un primer paquet d'ajudes per valor de 10.600 milions d'euros destinat a la reconstrucció de la zona afectada per la DANA, el ministre de Presidència, Félix Bolaños, ha comunicat aquest diumenge als grups parlamentaris que demà el consell de ministres aprovarà un segon decret llei amb noves mesures de resposta immediata per als afectats, segons informa l'Agència Efe citant fonts del ministeri.

stats