L'atac de la dreta al català

El govern valencià inicia un lliurament massiu de certificats de català als estudiants

Els docents denuncien que la mesura "repercutirà negativament en el prestigi" de la llengua i "no contribuirà en el seu ús social"

El conseller d'Educació, Universitats i Ocupació del govern valencià, José Antonio Rovira, durant la seva compareixença d'aquest dijous.
01/10/2024
3 min

ValènciaEl govern valencià ha començat aquest dimarts el procés per atorgar la titulació de coneixement de català en els nivells A2, B1, B2 i C1 als alumnes que hagin aprovat l'assignatura de català en les etapes de primària, secundària i batxillerat. La mesura s'inclou en la nova llei d'educació –aprovada al juny– i preveu lliurar el certificat als estudiants que aprovin l'assignatura a partir d'ara, però també als que ho van fer en el passat.

Com era d'esperar, el procediment ha tingut una gran acollida i en les seves tres primeres hores –s'ha iniciat a les 9 h del matí–, la conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació ha registrat 4.000 sol·licituds. Tot i ser una xifra elevada pel poc temps en el qual ha estat en funcionament el procés, es tracta d'una part molt petita de les 337.000 persones que, segons els càlculs de la Generalitat Valenciana, tenen dret al títol.

La dada ha estat valorada molt positivament pel director general d’Ordenació Educativa i Política Lingüística, Ignacio Martínez, que n'ha destacat una “molt bona acollida". "Demostra que els ciutadans estaven pendents que este procés s’obrira per a obtindre el seu certificat”, ha destacat Martínez.

Per al director general d’Ordenació Educativa i Política Lingüística, la mesura té un doble objectiu: “D’una banda, pretén incentivar l’estudi de l’assignatura de valencià, sobretot en zones castellanoparlants, perquè l’alumnat no sol·licite l’exempció de l’avaluació i la qualificació. D’altra banda, és una mesura de justícia, que equipara el nostre alumnat amb el d’altres comunitats autònomes, que així ho tenen establit”.

La mesura "no té en compte criteris educatius, pedagògics, lingüístics ni sociolingüístics"

En oposició al que ha manifestat Ignacio Martínez, des del Sindicat de Treballadores i Treballadors de l'Ensenyament del País Valencià (STEPV) han reiterat aquest dimarts el seu rebuig a la mesura al considerar que "no té en compte criteris educatius, pedagògics, lingüístics o sociolingüístics" ni inclou "una avaluació" que sustenti la proposta.

Des de l'STEPV han destacat que el currículum de l'assignatura de català és molt més extens que les competències en comprensió i expressió oral i escrita que mesuren les proves del Marc Europeu Comú de Referència per a les Llengües (MERC). Afegeixen que ja hi ha institucions especialitzades en expedir aquestes titulacions, com són les escoles oficials d'idiomes o la Junta Qualificadora de Coneixements del Valencià.

"Aquesta mesura repercuteix negativament en el prestigi social del valencià, i no contribuirà al seu ús social, aspecte sobre el qual cal una intervenció real i urgent per evitar el greu retrocés social del valencià. De fet, només cal veure què ha passat en altres territoris del nostre domini lingüístic en què s'han aprovat mesures semblants i els resultats han estat negatius per a la llengua", han subratllat des del sindicat.

Títol C1 de valencià per als alumnes que aprovin el batxillerat amb un 7

En concret, la nova llei d'educació valenciana preveu que els alumnes que aprovin la matèria de català els sis cursos de l'educació primària obtinguin un certificat que acrediti un nivell A2 de valencià. De la mateixa manera, els estudiants que superin la matèria els quatre cursos d'educació secundària obligatòria aconseguiran un certificat del nivell B1; els que aprovin l'assignatura els dos cursos de batxillerat, del nivell B2, i els que superin la matèria de valencià el primer curs de batxillerat i almenys tres cursos de secundària, del nivell B1.

A més, els alumnes de batxillerat que aprovin l'assignatura els dos cursos amb una nota mitjana de 7 tindran dret al títol del nivell C1. També tindran dret al certificat del nivell C1 els estudiants que obtinguin una qualificació igual o superior a 7 punts en la prova corresponent a la matèria de valencià en les proves d'accés a la universitat.

Amb caràcter retroactiu, els alumnes que hagin cursat els seus estudis des del curs 2008-2009 i fins al curs 2023-2024 també tindran dret al reconeixement del seu nivell de valencià. D’aquesta manera, podran aconseguir el certificat els estudiants que van finalitzar la secundària i les persones adultes des del curs 2008-09, inclòs, així com els que van acabar primària i batxillerat, i els que van fer la prova d'accés a la universitat, des del curs 2009-10, inclòs.

stats