Partits
Política 20/09/2024

El Govern rectifica i convoca l'OCB a la comissió de cultura del Pacte de sostenibilitat

Els partits de l'oposició havien amenaçat de no tornar a participar a les reunions fins que es permetés l'accés a l'entitat

A.M.
3 min
Marga Prohens ha presidit la primera reunió de la Mesa per al pacte social i polític per a la sostenibilitat.

PalmaEl Govern ha rectificat i dilluns mateix convocarà l'Obra Cultural Balear a formar part de la mesa de cultura del Pacte per la sostenibilitat. Així ho han explicat fonts de pròximes a l'Executiu a l'ARA Balears, després que aquest mateix divendres el PSIB, MÉS per Mallorca i Unides Podem haguessin decidit abandonar la comissió de cultura impulsada pel Govern de Prohens precisament per negar-se a incloure l'entitat cultural.

Cal recordar que després d'abandonar la mesa, els partits de l'oposició havien detallat, a través d'un comunicat, que no tornarien a participar en aquest grup de treball de cultura i patrimoni fins que el Govern no incorporàs l'entitat, "d'innegable autoritat en la matèria, atesa la seva llarga trajectòria social i en la defensa de la cultura, el patrimoni i la llengua pròpia". "L'actitud del Govern només es pot considerar un atac directe", continuen en l'escrit.

Durant la reunió d'aquest divendres, els partits havien qüestionat a la comissió que el Govern no inclogués l'OCB en aquest debat, a la qual cosa, segons el seu relat, el secretari autonòmic de Cultura, Pedro Vidal, havia contestat que "l'Obra no és en aquesta mesa perquè ja està representada a través del Fòrum de la Societat Civil, i no cal que tingui una representació pròpia". Ha estat preguntat en roda de premsa sobre aquesta qüestió el vicepresident i portaveu del Govern, Antoni Costa, i ha respost en el mateix sentit. "L'OCB està representada a través del Fòrum de la Societat Civil, i en la mesura que estàs representada, res impediria que un representant de l'OCB participàs en el grup de cultura", ha puntualitzat.

No obstant això, el PSIB, MÉS i Unides Podem han denunciat que el Govern "falta a la veritat", ja que "malgrat el Fòrum de la Societat Civil, que engloba més d'una trentena d'entitats socials, hi participa directament, algunes organitzacions que subscriuen el Fòrum, com són els sindicats, sí que hi tenen una participació directa" a la comissió.

En aquest sentit, el portaveu socialista en aquesta comissió, Ares Fernández, ha expressat que "fins que el Govern de Prohens no es replantegi la seva inclusió, el PSIB-PSOE no participarà en aquest paperot". "Una vegada més, el Govern torna a mostrar la seva manca de transparència i pluralitat a l'hora de debatre aspectes cabdals per al conjunt de la ciutadania", ha afegit.

"Que el Govern de Prohens es negui de manera reiterada, malgrat haver-se sol·licitat, al fet que l'Obra Cultural formi part de les meses de l'àmbit cultural del Pacte per la sostenibilitat, és la demostració de l'autoodi contra la nostra llengua, la nostra cultura i el nostre país", ha denunciat aquest matí la diputada de MÉS per Mallorca, Marta Carrió. "No podem participar en meses absolutament esbiaixades que només es preveuen com un club privat per a aquells que volen continuar enriquint-se amb el turisme i créixer fins a l'infinit", ha assegurat la diputada ecosobiranista.

Per la seva banda, des d'Unides Podem, s'ha criticat que "el Govern no pot jugar el paper de Sanedrín al Pacte per la sostenibilitat, si més no, podria fer un esforç a dissimular el biaix en les seves fòbies i fílies, vetant entitats com ara l'OCB al grup de treball de cultura". La diputada morada apunta també al veto "al Tercer Sector (Càritas i Creu Roja com a mínim), al grup de Benestar Social, i ja inaudita, la inexistència d'un grup específic d'habitatge, el principal problema de les Illes Balears".

stats