Urbanisme

El Govern vol salvar amb la llei del litoral construccions tradicionals que incompleixen la normativa estatal

Preveu crear un registre d'escars, casetes de vorera i altres edificacions que incompleixen la Llei de costes per impedir que s'enderroquin

Escars del Port del Canonge
30/09/2024
2 min

PalmaEl Govern permetrà que els escars i altres edificacions tradicionals irregulars que hi ha al litoral de les Balears es puguin catalogar, encara que no siguin Bé d'Interès Cultural (BIC) en un intent de salvar-los de la demolició que des de fa anys planeja sobre ells a instàncies de la Direcció General de Costes de l'Estat.

Bona part d'aquests elements constructius no tenen autorització per ocupar el domini públic o la tenen caducada. Durant la campanya electoral, el PP es va comprometre a solucionar aquesta situació i ha inclòs un article en el projecte de llei d'ordenació i gestió integral del litoral de les Illes Balears –en exposició pública–, tal com va avançar l'ARA Balears, per salvar el nombre més gran de construccions irregulars.

La fórmula que es vol fer servir és un registre de construccions que gestionaran els consells: les edificacions que hi figuren se salvarien malgrat estar a domini públic. Fins ara, el criteri seguit per l'Estat era que, si la construcció està en domini públic i no disposa de cap autorització –la majoria–, se n'havia de decretar la demolició. Les construccions que s'han salvat fins ara són les que els consells han qualificat de Bé d'Interès Cultural (BIC). L'esborrany justifica el registre per la necessitat de protegir la cultura.

L'article que vol intentar tirar endavant el Govern defensa la conservació d'aquelles edificacions que, "sense tenir els valors per a la declaració de Bé d'Interès Cultural o Bé Catalogat (...), la demolició o supressió [de les quals], segons el Consell Insular, per iniciativa pròpia, a petició d'altres administracions públiques de les Illes Balears o d'interessats, suposi una pèrdua irreparable de construccions i edificacions singulars lligades al paisatge, a la història i a la idiosincràsia de les Illes".

Irregularitats històriques

A les Balears no hi ha un registre actualitzat amb construccions litorals, però alguns experts han estimat en unes 1.500 les que no tenen la concessió de Costes i les que la tenen caducada i n'han perdut els drets. Segons els mateixos càlculs, més del 50% mai no han tingut un document oficial que les habiliti oficialment. Cal recordar l'ultimàtum del Ministeri per a la Transició Ecològica als 22 propietaris d'escars i alcoves del Port del Canonge: els va donar tres mesos per desocupar-los i procedir a la demolició. L'Ajuntament de Banyalbufar va intervenir en la seva defensa, i aquesta norma fa recuperar les esperances dels titulars.

El conseller de la Mar i del Cicle de l'Aigua, el menorquí Juan Manuel Lafuente, també s'ha compromès a protegir aquestes construccions irregulars a Menorca, per molt que no tinguin a bastament per justificar un BIC. Segons les dades de l'Associació en defensa de les casetes de Vorera, són 172 les construccions sobre les quals ara mateix hi ha una amenaça d'enderrocament. L'article de la llei del litoral podria assegurar-ne la inclusió dins el registre del consell, sota el pretext del seu interès cultural. Aquesta associació va posar en marxa, coincidint amb l'arribada de Lafuente a la Conselleria, el seu propi registre.

stats