Eduardo Zaplana hauria continuat amb les presumptes operacions de blanqueig fins i tot mentre era a l'hospital
Unes gravacions mostrarien l'expresident en plena operació immobiliària un mes abans de ser detingut
ValènciaEduardo Zaplana hauria continuat amb les seves presumptes operacions de blanqueig –dels 17 milions d'euros obtinguts mitjançant comissions il·legals durant la seva etapa al capdavant del Consell– fins i tot quan estava ingressat a l'hospital per tractar-se de la greu malaltia que pateix. Així ho confirmarien les gravacions difoses pel diari Levante, que ha fet públic diversos àudios enregistrats pocs mesos abans de la detenció de l'expresident valencià. En ells s'hi pot sentir l'exdirigent del Partit Popular i un dels seus màxims col·laboradors intentant vendre unes parcel·les comprades el 2006 amb diners donats per l'empresa Sedesa a canvi d'adjudicacions en el pla eòlic del País Valencià.
Les converses telefòniques s'haurien fet al març i l'abril del 2018, un mes abans de la detenció de Zaplana, i hi participen l'expresident valencià i l'exdirector de relacions institucionals de Terra Mítica, Joaquín Barceló, que es qui executaria les ordres de l'excap del Consell. Els dos exdirigents pretendrien vendre al constructor oriolà Trinitario Casanova i a un executiu de l'empresa murciana El Pozo uns terrenys de la Vila Joiosa (Marina Alta).
També participaria en l'operació un arquitecte, que és qui hauria posat en contacte els dos exdirigents amb els empresaris. Precisament en una conversa entre Barceló i aquest arquitecte, l'excol·laborador de Zaplana li demanaria que expliqués als compradors que no trobarien parcel·les millors, i que amb l'operació haurien de generar-los "alguna comissió per pegar-nos alguna festa i canviar de cotxe". "Això està venut amb la polla, i som capitans generals, i l'any que ve per aquestes dates tindrem molta pasta", conclou Barceló, que també reconeix que amb la venda es treuen "un mort" del damunt.
Tot i que l'operació semblava anar per bon camí, el negoci es va complicant, per la qual cosa Eduardo Zaplana demana a la seva mà dreta si cal que hi intervingui. "¿Però ho arregla o el pressiono?", li pregunta l'expresident valencià a Joaquín Barceló. La intervenció de l'excap del Consell no arriba a concretar-se, perquè l'operació policial que va detenir Zaplana va frustrar la venda de les parcel·les.
La policia ja ha recuperat 11 milions
Eduardo Zaplana està des del febrer en llibertat provisional després de passar-se vuit mesos i mig a la presó pels delictes de suborn, blanqueig de diners, malversació i prevaricació. L'expresident valencià i els seus col·laboradors està sent investigats en el cas Erial per haver-se apoderat presumptament d'uns 17 milions en comissions irregulars per les adjudicacions de la gestió de les ITV autonòmiques i del pla eòlic del País Valencià.
Dels 17 milions d'euros, la policia ha aconseguit recuperar-ne fins ara uns 11. 5,7 provenen de comptes gestionats a Suïssa per l'advocat uruguaià Fernando Belhot, que ha reconegut els fets i ha acceptat col·laborar amb la justícia. També s'han embargat propietats, la majoria a la costa alacantina, que eren gestionades a través d'empreses interposades, i que podrien arribar als 4,3 milions d'euros.
A més d'Eduardo Zaplana i de Joaquín Barceló, altres investigats són l'advocat Francisco Grau, la dona de Zaplana, Rosa Barceló, i la secretària personal de l'expresident, Mitsuko Henríquez. A tots ells cal afegir-hi, segons consta en el sumari, l'exdiputada del PP a les Corts Valencianes Elvira Suanzes per la seva presumpta participació en el blanqueig de fons il·lícits.