Els grups ecologistes alaben la Llei de canvi climàtic
Greenpeace i Amics de la Terra qualifiquen la nova normativa d'"exemple a seguir" i d'"històrica"
PalmaEls grups ecologistes han celebrat l'aprovació de la Llei de canvi climàtic i transició energètica de les Illes Balears, amb mesures contra el canvi climàtic i la contaminació com la prohibició de l'entrada de nous vehicles dièsel a partir del 2025.
"La llei balear hauria de servir d'exemple per a la llei de canvi climàtic i transició energètica que el govern central encara no ha presentat", ha expressat Greenpeace mitjançant un comunicat.
Per la seva banda, Amics de la Terra ha celebrat "l'aprovació històrica" de la llei, i considera que "marcarà un abans i un després en les polítiques de mitigació i adaptació al canvi climàtic" i en la transició cap a un model energètic renovable.
Greenpeace considera que la llei balear és "ambiciosa" des del punt de vista de la transició energètica, "amb mesures valentes a mitjà i llarg termini que són clau per abordar en canvi climàtic i la transició energètica, encara que manca una major ambició amb l'actual parc mòbil".
L'entitat ecologista també destaca que la llei marca un calendari de dates "amb l'antelació suficient per renovar progressivament la flota", en línia amb altres països i regions europeus". L'any passat, l'entitat va fixar per al 2028 el final de la venda de vehicles de combustió interna per limitar l'escalfament global a 1,5 graus.
El tancament de dos grups de la central tèrmica del Murterar l'1 de gener de 2020 ha estat un altre dels aspectes de la llei més valorats per Greenpeace.
L'organització ha subratllat la urgència d'actuar davant el canvi climàtic i lamenta que el govern espanyol encara no hagi legislat al respecte. "Els governs no estan actuant amb la urgència necessària per limitar l'escalfament global a 1,5 graus, i per això consideram una bona notícia la decisió del Parlament balear d'aprovar una llei prou ambiciosa", ha afirmat el responsable del Programa de Canvi Climàtic de Greenpeace Espanya, José Luis García. "El govern espanyol s'hauria d'inspirar en aquesta llei i fer-la seva d'una vegada", ha afegit.
D'altra banda, Amics de la Terra ha destacat que l'aprovació de la normativa balear s'ha produït just abans que el govern central presenti els plecs que definiran les polítiques climàtiques i energètiques espanyoles de la propera dècada.
Amics de la Terra ha fet referència a l'objectiu de reducció d'un 40% de gasos d'efecte hivernacle fins al 2030, i d'entre un 80% i un 95% per al 2050, ambdós agafant com a base l'any 1990. Segons l'organització, aquestes fites estan "bastant alineades amb les directives de la UE i amb legislacions ambicioses d'altres països i ciutats d'Europa".
Aquesta organització també ha alabat els objectius d'implantació d'energies renovables del 35% per al 2030, en línia amb la normativa europea, i d'una economia balear completament descarbonitzada a mitjan segle. "Demostra que aquests objectius són assolibles sense posar en risc la seguretat del subministrament".
Amics de la Terra creu que la llei permetrà "canviar el paradigma energètic actual, basat en energies fòssils, a un altre que estigui basat en energies renovables, i posarà les Balears al capdavant de la lluita contra el canvi climàtic". "Existeixen administracions que s'han adonat que el més rendible és actuar al més aviat possible, i no esperar que els pitjors impactes del canvi climàtic danyin el teixit social i econòmic local".
L'entitat insta el govern central a prendre el text aprovat com un acord de mínims per a la futura llei estatal.