POLÍTICA

Colau: "Guanyem Barcelona no és el 'xiringuito' de l'Ada Colau"

La nova plataforma política vol sondejar des d'ara i fins al 15 de setembre quin suport social té abans de decidir si es presentarà a les eleccions per "recuperar" per a la ciutadania l'Ajuntament i la ciutat de Barcelona. Esquiven el debat sobre el 9-N perquè són "plurals". Més de 1.600 persones han assistit a la presentació pública de la plataforma

Colau, a l'inici de l'acte a Barcelona. / PERE VIRGILI
M.colomer
26/06/2014
3 min

Barcelona"Guanyem no és el 'xiringuito' d'Ada Colau". Així s'ha expressat aquest dijous l'exportaveu de la PAH i una de les promotores de la plataforma Guanyem Barcelona, l'embrió del que ha d'esdevenir una candidatura de "confluència" de partits i moviments socials que pretenen trencar amb la "vella política". Malgrat que Colau no perd de vista que és la cara visible d'una sensibilitat política en alça, ha evitat postular-se per encapçalar el moviment, que vol sondejar el suport social que té abans de posar en marxa els mecanismes que hauran de portar a construir una candidatura electoral de cara a les eleccions municipals de l'any que ve. "Ada Colau no és a dia d'avui candidata", ha insistit.

Acompanyada per l'advocat Jaume Asens i el politòleg Joan Subirats, en la roda de premsa a Barcelona abans de l'acte de presentació oficial de la plataforma, ha anunciat que d'ara i fins el 15 de setembre es proposen recollir 30.000 firmes d'aval a Catalunya -15.000 com a mínim a Barcelona- com a pas imprescindible per tirar endavant una nova candidatura a l'Ajuntament de la capital catalana amb l'objectiu de "recuperar" per a la ciutadania Barcelona davant la "sensació" que "l'estem perdent". "El primer que volem fer és demanar si el que plantegem és una bogeria o si respon a un sentiment majoritari", ha argumentat Colau.

Si bé tots tres han insistit que Guanyem Barcelona no és una candidatura electoral -encara-, la mateixa Colau ha reconegut: "Pretenem guanyar l'Ajuntament de Barcelona, clar que si, però no per ocupar els càrrecs dels altres sinó per recuperar les institucions i obrir-les a la ciutadania". A grans trets, defensen que hi ha prou recursos com per acabar amb els desnonaments i per cobrir les necessitats bàsiques de la ciutadania. Això sí, amb una repriorització radical dels recursos que creuen que ara mateix estan "segrestats" pels poders fàctics i oligàrquics que conformen, a criteri d'Asens, un "règim corrupte, cenil i oligàrquic".

Però quina diferència hi ha entre el discurs de Guanyem i el de plataformes com el Procés Constituent, Podem o la CUP? En resum, que aquesta és una plataforma que de moment limita el seu espai d'acció a la ciutat de Barcelona i no aspira a construir un front d'esquerres, sinó un moviment transversal i plural. I no serveixen els partits que ja existeixen per canalitzar aquest sentiment social crític amb el sistema? "És evident que no funcionarà amb un partit existent com a pal de paller", en una clara al·lusió a ICV-EUiA. La seva proposta, argumenten, no busca una "sopa de sigles", sinó un procés de debat que acabi confluint de forma natural en una candidatura.

Esquiven el 9-N

Els promotors sabien que el seu posicionament davant la consulta d'autodeterminació del 9-N figuraria entre les preguntes a respondre en la roda de premsa d'aquest dijous. Resposta meditada i acordada: sí al dret a decidir, i no només sobre la sobirania nacional, però sense posició pel que fa a la resposta a la doble pregunta del 9-N. "Recordem que fem una proposta a nivell municipal i aquesta no és la nostra prioritat. Som un espai transversal, molt plural. No hem abordat aquest debat", ha justificat Colau. Això sí, els pròxims dies asseguren que no defugiran posicionaments "personals". Sí que veuen en el debat nacional un interès per tapar altres debats d'abast social. En qualsevol cas, Jaume Asens ha assegurat que acceptaran el mandat de la ciutadania si es decideix independència.

Més de 1.600 persones a la presentació

Més de 1.600 persones han assistit a la presentació pública de Guanyem Barcelona al Col·legi Collaso i Gil del Raval de Barcelona. La majoria, unes 1.300, han hagut de seguir l'acte en streaming fora de la sala, que ha quedat col·lapsada amb més de 300 persones. Entre els assistents, destaquen els dirigents d'ICV-EUiA Joan Herrera, Ernest Urtasun, Ricard Gomà i David Companyon, l'exsocialista Toni Comín i el portaveu de la CUP David Fernández.

stats