Cas Ábalos
Política28/05/2024

La Guàrdia Civil creu que Koldo va informar Ábalos dels contractes adjudicats a la trama

Segons l'Institut Armat, quan Koldo García va rebre documentació sobre la "situació" de l'empresa, va informar dels "detalls" a José Luis Ábalos

ARA Balears

PalmaLa Guàrdia Civil afirma a un informe que l'exministre José Luis Ábalos va tenir "coneixement" a través del seu exassessor Koldo García dels contractes de material sanitari que diversos ens públics van adjudicar en plena pandèmia a l'empresa sobre la qual pivota la investigació que dirigeix l'Audiència Nacional.

Segons la tesi de la Unitat Central Operativa (UCO) de l'Institut Armat, quan Koldo García va rebre documentació sobre la "situació" de l'empresa Solucions de Gestió, va informar dels "detalls" al llavors titular del Ministeri de Transports José Luis Ábalos. Així apareix en un nou informe remés a la causa, recollit per EFE aquest dimarts, en el qual destaca el "coneixement" d'Ábalos tant de l'empresa com dels contractes investigats, i també subratlla que la "participació" de l'exassessor en els fets "es desenvolupa en la condició com a assessor personal del ministre".

Cargando
No hay anuncios

En exposar els "indicis" recaptats sobre la participació de Koldo García en els fets investigats, els agents informen que l'exassessor va reexpedir l'abril de 2020 "diferent documentació sobre la situació" d'aquesta empresa a tres comptes de correu vinculats a l'exministre, que no figura com investigat en aquesta causa. La documentació, que va arribar a Koldo García per part d'un altre investigat, buscava "contrarestar" notícies que desvirtuaven "la reputació" d'aquesta empresa.

La UCO afirma que "Koldo, en l'exercici de la funció pública durant els fets investigats, va tenir una participació directa en la gestió dels contractes" i va prendre part de la iniciativa en algunes tasques logístiques, "més enllà de realitzar un seguiment a la situació". També ha detectat que l'investigat en qüestió va mantenir una "interlocució directa" amb l'empresa de transport encarregada de la logística de les màscares i esmenta un correu en el qual "s'addueix a Koldo com la persona de referència" del Ministeri de Transports.

Cargando
No hay anuncios

Els agents expliquen que Koldo García rebia "de manera regular una actualització de la situació del transport de les màscares" per part de la mercantil Solucions de Gestió, que va ser adjudicatària de vuit contractes per al subministrament de material sanitari per part de diferents ens públics el 2020. Altres informes de la Guàrdia Civil apunten al fet que aquesta societat hauria estat seleccionada pel Ministeri de Transports amb anterioritat a les publicacions oficials sobre la necessitat de material sanitari. El jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno investiga Koldo García i a altres implicats en aquesta suposada trama per la presumpta comissió de diversos delictes de corrupció.