La Guàrdia Civil situa Xavier Vendrell a la cúpula del Tsunami Democràtic

Les diligències del jutjat també apunten a Oriol Soler, David Madí i l'empresa Events, entre d'altres

El Tsunami Democràtic,  radiografia tècnica
Aleix Moldes / Gerard Pruna / Marc Toro / Pau Esparch
28/10/2020
4 min

BarcelonaA primera hora del matí, El Confidencial avançava els escorcolls i les detencions que la Guàrdia Civil estava fent en diverses localitats catalanes. El digital parlava d'una operació contra el Tsunami Democràtic, però durant el dia ni la policia ni el jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona, el responsable de l'operatiu, confirmaven aquesta qüestió. De fet, parlaven bàsicament d'operacions de presumpte desviament de fons, de requalificacions urbanístiques sospitoses o de contactes amb Julian Assange i Edward Snowden. Però el document de diligències prèvies confirma que el Tsunami Democràtic és una de les excuses que han impulsat l'operació Volhov. I l'institut armat està convençut que ha detingut un dels membres de la cúpula: "S'acredita l'activitat de direcció i participació directa de Xavier Vendrell en les accions que ha estat executant Tsunami Democràtic", assegura la Guàrdia Civil, que situa Oriol Soler, un altre dels detinguts aquest dimecres, a les seves ordres.

"Vendrell no només participa en el moviment del Tsunami sinó que dona instruccions de les accions que s'han de fer", insisteix l'institut armat, que entre altres coses va punxar converses de l'exconseller i exsecretari general d'ERC parlant de "protegir la plaça Urquinaona", "muntar un escenari a l'autopista (AP-7)" i del Barça-Madrid, que la plataforma independentista havia fixat com un dels seus principals objectius d'actuació. En les diligències del jutjat, on es remarca el fil directe entre Vendrell i l'expresident Carles Puigdemont, també s'apunta com a col·laboradors del Tsunami a altres detinguts com Oriol Soler, David Madí, Marta Molina, Josep Campmajó i els dirigents de l'empresa Events Antoni Fusté i Roc Aguilera.

El Barça-Madrid

El Tsunami Democràtic va néixer com una plataforma anònima per canalitzar les protestes postsentència de l'1-O. Des del primer moment, partits i entitats independentistes li van donar suport i es van sumar a les mobilitzacions que plantejava. El ministeri de l'Interior ràpidament va responsabilitzar la plataforma de les imatges violentes i fins i tot es va anunciar una investigació per terrorisme en contra seva, que en teoria segueix activa a l'Audiència Nacional, malgrat que un jutjat de primera instància hagi ordenat aquest dimecres detencions relaciones amb el tema.

El gruix de les converses intervingudes vinculades al Tsunami té a veure amb el partit que el Barça i el Madrid havien de disputar al Camp Nou –que va ser ajornat precisament per evitar el clima de crispació immediatament posterior a la sentència del Tribunal Suprem–. La Guàrdia Civil infereix que el fet que Vendrell i Soler prenguessin moltes precaucions per protegir les seves comunicacions era un símptoma que "podien estar vinculats a la direcció i execució de les accions del Tsunami Democràtic". "Truca'm per l'altra banda" era, segons la policia, una de les frases habituals entre ells dos.

Però el 17 de desembre del 2019, el dia abans del clàssic, la Guàrdia Civil va interceptar una conversa que considera concloent. Soler li va dir a Vendrell que el trucaria per l'altra banda, però Vendrell tenia "pressa" per explicar-li un problema que no sabia com resoldre al voltant de la manca de preparació d'algunes de les persones que suposadament havien de fer l'acció dins el Camp Nou. No els convencia la preparació de l'equip de persones que coordinava un tal "Poeta Foix", però Vendrell no volia "cremar-lo" perquè tenia "una xarxa de gent molt potent".

David Madí, "perfectament informat"

Els atestats de la Guàrdia Civil recollits pel jutge també situen David Madí a l'òrbita del Tsunami. De les converses interceptades del seu telèfon, l'institut armat n'extreu la conclusió que Madí "està perfectament informat de les mobilitzacions" que hi va haver a Catalunya durant les setmanes posteriors a la sentència de l'1-O. Així, i malgrat que en algun moment Madí ironitza dient que darrere del Tsunami hi ha "Déu nostro senyor", la Guàrdia Civil opina que sap qui hi ha darrere del Tsunami i que fins i tot "hi col·labora [...] per posar el país de cap per avall", donant, diu, "instruccions molt precises". Així, la Guàrdia Civil afirma que Madí explica a dues persones que hi haurà tres plataformes: Picnic –"clandestina i que quan hi ha una acció va transmetent si anar a un lloc o a un altre"–; Tsunami –la pota principal– i Anonymous, que és qui "s'encarregaria de la vigilància".

La Guàrdia Civil també recull una conversa de David Madí en què, segons expliquen, es mostra convençut que els Mossos estaran al seu costat si declaren la independència. La relació de Madí amb els Mossos aniria, segons els atestats, més enllà, ja que després del nomenament de Miquel Sàmper com a conseller en substitució de Miquel Buch, afirma per telèfon que abans de fer qualsevol cosa el nou conseller ha de parlar amb ell perquè "cal explicar-li moltes coses a nivell de persones de confiança i de tot". Tant Madí com Vendrell també haurien estat influents amb l'anterior conseller d'Interior, Miquel Buch. El 21 de desembre del 2019, una setmana després de la sentència, tots dos es van reunir amb Buch i en les converses Vendrell s'atribueix, segons la Guàrdia Civil, "haver-li salvat el cul".

Mandela i Canalla

A partir de les converses telefòniques de Vendrell, la investigació conclou que Marta Molina, exregidora d'ERC a Sant Joan Despí i molt pròxima a l'exconseller republicà, i l'empresari gironí Josep Campmajó, també haurien "col·laborat" en les protestes del Tsunami. Les diligències apunten que Molina utilitzava l'àlies Mandela, com a mínim en l'acció del Tsunami del 18 de desembre del 2019 al Camp Nou, on es jugava el Barça-Madrid, i Campmajó l'àlies Canalla. Les diligències assenyalen que tots dos formen part del nucli de confiança de Vendrell i que se'ls va veure amb ell el 20 de novembre de l'any passat al migdia en un restaurant de Barcelona, "sent aquelles dates d'altíssima tensió als carrers de Catalunya" a causa de la sentència del Procés.

S'apunta així mateix l'"estreta col·laboració" dels administradors de l'empresa Events, Toni Fusté i Roc Aguilera, en accions del Tsunami que "creuaven la barrera de la legalitat". Un fet que, segons s'afirma, quedaria demostrat per les afirmacions d'Aguilera: "Això no es pot dir per telèfon, però estem fent coses que no... Saps?", hauria dit. El jutge subratlla en tot moment i amb diversos exemples la proximitat de l'empresa amb l'independentisme i recorda que "va participar en l'ocultació de sobres i paperetes del referèndum il·legal" i "va prestar suport en accions de guerrilla de l'ANC com en la visita de Felip VI a Barcelona el 9 d'octubre del 2020". "Aquest fet reforça la possibilitat que Events, en efecte, hagi col·laborat en les accions de Tsunami Democràtic", insisteix.

stats