"Quan hi ha una emergència com l'accés a l'habitatge, el mercat no pot dictar les normes"
La diputada de l'assemblea de Madrid i experta en habitatge Alejandra Jacinto celebra una llei que considera històrica
Palma"Hem assolit una de les lleis més importants de la història de la democràcia, perquè vol fer front a una veritable emergència humana". Així de clar valora Alejandra Jacinto, una de les polítiques que han treballat des de fa anys per impulsar aquesta norma que ha aprovat el congrés dels diputats després d'anys de projectes i tramitacions.
Alejandra Jacinto és avui la candidata de Podem a presidir la Comunitat de Madrid, comunitat de la qual és diputada. Però durant molts anys va dedicar la seva militància a la lluita pel dret a l'habitatge. Mijançant la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), i tot just després de l'esclafit participatiu del 15-M, va encetar la seva participació en mobilitzacions per aturar els desnonaments que castigaven la població de Madrid, una de les comunitats on l'habitatge s'ha encarit més els darrers anys. "Ens passa igual que a les Balears, l'habitatge ha deixat de ser un dret. De facto, és un negoci que està provocant que uns quants acumulin molt capital, a costa d'un esforç impossible per part de les famílies. Calia una regulació i ha arribat", celebra.
Segons Jacinto, la normativa dona eines a les comunitats autònomes per poder limitar el lloguer, "un fet que fins ara era impensable. No oblidem que Catalunya ho va intentar i els tribunals van aturar qualsevol possibilitat de fer-ho. Ara hi haurà un marc normatiu que permetrà limitar el lloguer en totes aquelles zones on els preus de compravenda o de lloguer hagin pujat per damunt del que és raonable", recorda. De fet, la llei que finalment es va desencallar pactant amb ERC i Bildu empodera les comunitats perquè les declaracions de zona tensionada es faran a iniciativa seva. "Això és molt important tenir-ho clar, perquè, evidentment, hi ha posicionaments polítics contraris a la possibilitat de regular els lloguers més alcistes, com el cas de Madrid, que conec bé. La presidenta ja ha dit que no és el model del PP intervenir. La meva comunitat és el paradigma de l'especulació immobiliària", assegura.
Les Balears tampoc queden enrere, ja que són la comunitat on més han pujat els preus els darrers anys, tant de lloguer com de venda. Poques ciutats espanyoles superen el cost del metre quadrat balear, i l'esforç per accedir a l'habitatge és molt superior a la mitjana estatal. "A les Balears s'han pres mesures, però és evident que amb el context actual i amb una demanda disposada a pagar quantitats desorbitades, els residents queden fora de l'accés a bona part dels habitatges. Es hora que els polítics donem respostes, i aquesta llei és una primera passa. Això sí, caldrà fer molta feina a les comunitats per acreditar les condicions de tensionament, i per desenvolupar les accions necessàries per compensar el que actualment és un desajustament exagerat", sentencia.
Per a Alejandra Jacinto, altres aspectes de la norma com reduir a cinc propietats el nombre per designar una persona física o societat com a gran tenidora "és molt important", perquè permetrà desincentivar l'acumulació d'habitatges sense cap ús. "El mantra que no es pot intervenir el mercat, ha acabat. Quan hi ha una emergència al voltant d'un dret fonamental com l'accés a l'habitatge, el mercat no pot ser qui dicti les normes. Estam d'enhorabona, tot i que queda molta feina per fer", confirma.