Hila: "L'informe del Consell sobre el PGOU és consultiu, la darrera decisió és de Palma"

També defensa l'autonomia de Palma, després que un informe del Consell de Mallorca consideri "poc justificades" les urbanitzacions previstes a Son Sardina, Son Castelló i Son Cladera

El batle de Palma, José Hila, al seu despatx de Cort.
ARA Balears
06/05/2022
2 min

PalmaEl batle de Palma, José Hila, ha manifestat aquest divendres que és "impossible" que "una ciutat que creix en habitants no creixi en territori", després que el departament d'Urbanisme del Consell de Mallorca hagi publicat un informe en què qualifica de "poc justificades" les urbanitzacions previstes al Pla General d'Ordenació Urbanística (PGOU) a Son Sardina, Son Castelló Sud i Son Cladera.

Segons recull Europa Press, en declaracions als mitjans de comunicació, Hila ha recordat que es tracta d'un informe consultiu i que la darrera decisió depèn de l'Ajuntament de Palma. També creu que l'informe "no és demolidor" i, quan es fa un PGOU cada 20 anys, que les altres administracions "diguin allò que creguin oportú”.

"S'estudiarà l'informe i es tindran en compte aquells aspectes que es considerin", ha afegit el batle, que en tot moment ha defensat que el Consistori és "autònom" per prendre les seves decisions. Així mateix, ha sostingut que "la ciutat han de créixer per algun lloc" i ha conclòs dient que "el creixement zero suposaria un augment estratosfèric del preu de l'habitatge", un fet que Palma "no es pot permetre".

Exercici de reducció

Per part seva, la regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol, ha assegurat que el nou PGOU està "adaptat" al Pla Territorial Insular del Consell de Mallorca perquè ja fa "un exercici de reducció de les possibilitats de creixement".

En aquest sentit, ha explicat que la capacitat de creixement de la ciutat en sòl urbanitzable passa de les 500 hectàrees previstes en el pla anterior a les 250 de l'actual, però ha indicat que una part important d'aquest sòl són "projectes amb plans especials ja aprovats i, per tant, tenen drets urbanístics".

"Es tracta de plans especials, que en la majoria de casos suposaven la construcció de polígons de serveis o industrials, una cosa de la qual ja disposa la ciutat, i el que s'ha de fer és millorar-ne l'eficiència, per la qual cosa es varen reconvertir els projectes aprovats en barris", ha apuntat la regidora.

Ciutat "més compacta"

Truyol ha assenyalat que cal tenir una ciutat "més compacta" per poder respondre a les necessitats d'habitatge, equipaments i zones verdes, perquè "Palma té una manca molt rellevant en aquest sentit".

"En el nou PGOU només hi ha un terç de l'espai del territori que s'ocuparia amb habitatges o locals, la resta va destinat a equipaments i zones verdes", ha subratllat Truyol, que creu els nous urbanitzables són "raonables" perquè només es plantegen 10.000 habitatges.

stats