Hisenda amenaça d'inhabilitar Puigdemont "aviat" per ocultació de béns

El ministeri assegura que encara que s'aixequi el 155 s'hauria de continuar amb el procediment

Cristóbal Montoro, ministre espanyol d'Hisenda, en el debat al Congrés sobre els pressupostos generals de l'Estat per al 2016 / EFE
Júlia Manresa / Núria Orriols
10/05/2018
2 min

Madrid / BarcelonaEl ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, busca altres vies per inhabilitar el president Carles Puigdemont. Com ha avançat aquest dijous 'El Confidencial' i han confirmat a l'ARA fonts del mateix ministeri, Montoro ha iniciat un procediment sancionador amb l'objectiu d'inhabilitar Puigdemont durant quatre anys per incomplir la llei d'alts càrrecs de la Generalitat. Segons aquesta llei, un cop cessat, un alt càrrec del Govern té un període màxim de tres mesos per presentar una declaració de béns, activitats professionals i patrimoni detallada. El president espanyol, Mariano Rajoy, va cessar Puigdemont el 27 d'octubre i, per tant, s'ha excedit aquest període. Segons el ministeri d'Hisenda, Puigdemont ha comès una infracció perquè no ha presentat aquestes declaracions després d'haver-l'hi demanat diverses vegades i, per tant, ja està en ple procés d'instrucció per inhabilitar-lo "aviat" durant quatre anys, tal com preveu la llei.

Hisenda aclareix que dels més de 200 alts càrrecs que van ser cessats, la majoria van presentar les declaracions, amb l'excepció d'una desena d'alts càrrecs, incloent-hi el mateix president Puigdemont. En el cas del president, no ho ha fet perquè no es considera cessat. Fonts del ministeri expliquen, però, que els consellers que no les han presentat fins ara estan en una situació diferent perquè estan fora d'Espanya o a la presó. A més, asseguren que Puigdemont va firmar el rebut que va rebre a Brussel·les segons el qual s'iniciava el procés sancionador. Per això, puntualitzen, en el cas del president ja s'ha arribat al final del procediment i la inhabilitació es produirà "en breu".

Fonts del Govern, en canvi, asseguren que cal estudiar com s'aplica aquesta llei perquè la Generalitat també té competències en aquest àmbit. Defensen, a més, que no és habitual que s'apliqui d'una manera tan estricta i menys per una "qüestió de forma", ja que es tracta d'una qüestió de terminis. Hisenda, al seu torn, respon que la proposta de l'instructor és dels mateixos funcionaris de la Generalitat i que el més important és el compliment de la llei. Per això Hisenda defensa que, encara que hi hagués Govern a Catalunya la setmana que ve o que s'aixequés el 155 i l'aplicació de la llei d'alts càrrecs passés a ser competència de la Generalitat, s'hauria de continuar aplicant perquè s'ha de fer complir la llei. Altrament, avisen, estarien incomplint-la.

La llei 13/2005 considera "infracció lleu sancionadora amb amonestació" no declarar activitats o béns patrimonials i interessos en els registres corresponents i en els terminis legalment establerts. A més, la llei obliga que, un cop constatat l'incompliment, es faci un requeriment demanant que es presentin les declaracions en un termini de 15 dies. Puigdemont tampoc va complir aquest requeriment i, per tant, com explica la llei, "la infracció passa a ser greu" i se sanciona amb "la destitució immediata i que no pugui ser nomenat per ocupar cap altre càrrec durant un període de quatre anys".

stats