Les Corts Valencianes reelegeixen president del Consell Ximo Puig
Compromís retreu al PSPV la seva falta de "lleialtat" mentre els socialistes defugen el cos a cos
ValènciaLes Corts Valencianes han reelegit aquesta tarda Ximo Puig com a president de la Generalitat Valenciana amb els 52 vots del PSPV, Compromís i Unides Podem - Esquerra Unida. Minuts abans de rebre el suport de la cambra, Puig ha promès dur a terme un mandat "inclusiu" que millori la vida de "tots els valencians".
Abans de triar Puig, els diputats del Parlament han protagonitzat un animat debat que ha evidenciat que la pau dels últims quatre anys entre el PSPV i Compromís, i alhora entre les forces del Botànic i una oposició temperada per les seqüeles de la corrupció del Partit Popular, s'ha exhaurit.
Així ho ha demostrat la intervenció de la líder valencianista i actual vicepresidenta en funcions, Mónica Oltra, que en un discurs amb un llenguatge tan mesurat com punyent ha defensat que Compromís ha sigut el que ha aportat "la lleialtat" al govern del Botànic [en una transparent referència a l'avançament electoral decidit de forma unilateral pel PSPV]. En la mateixa línia, la dirigent ha defensat que en política cal "buscar el 'sí' fins a l'extenuació, i raonar el 'no' quan no s'ha aconseguit". "No s'han de plorar les mentides, i sí cantar-se les veritats", li ha etzibat Oltra a Puig, i ha lamentat haver sigut acusada de tensar massa la corda en les negociacions per reeditar el pacte entre el PSPV, Compromís i Unides Podem - Esquerra Unida.
Tot i les acusacions de la seva número dos a l'executiu, el líder socialista ha defugit el cos a cos i ha intentat esquivar les crítiques d'Oltra, com demostra que per contestar a la intervenció de mitja hora de la valencianista només hagi utilitzat 4 minuts i 12 segons. "No parlaré res del passat", ha sentenciat Puig. El líder del PSPV ha garantit fer seves "totes les accions del govern", una afirmació amb la qual ha volgut marcar distàncies amb la d'Oltra, que minuts abans havia subratllat que dels 34 projectes de llei aprovats a les Corts durant els últims quatre anys, 19 van ser impulsats per Compromís.
Igual de tensa que la intervenció de Mónica Oltra ha sigut la del nou portaveu de Ciutadans, Toni Cantó, que en seu habitual to esmolat ha acusat el socialista de no negociar polítiques, sinó "butaques". Cantó ha reclamat a Puig que "trenque amb un Partit Socialista que se'n va a fer pintxos amb Otegi" i li ha retret haver volgut fer servir l'Ajuntament d'Alacant "com a moneda de canvi" quan els socialistes van oferir a Cs intercanviar suports al consistori i la Diputació d'Alacant. Potser la declaració més polèmica de l'exactor ha sigut quan el polític conservador ha afirmat que "Miguel Hernández no hauria pogut publicar a la Comunitat de Marzà". En el torn de rèplica, Puig ha contestat de manera contundent: "Qui no li va deixar publicar van ser algun dels seus socis".
El pacte de les "butaques"
Per la seva banda, la líder del PP, Isabel Bonig, ha advertit Puig que els conservadors no concediran "ni un minut de treva" a un Consell que, al seu judici, és "un fracàs per als valencians". Després de qualificar el pacte d'esquerres com "el de les butaques", la portaveu popular ha defensat que els compromisos de Puig podien ser creïbles fa quatre anys, "però no ara", després d'una legislatura en la qual, en la seva opinió, "no ha fet res" per resoldre els problemes dels valencians. "Això és un joc de trons i el seu joc té paralitzada l'administració", ha reblat Bonig.
Vox compara a Compromís amb el règim nazi
Segurament, la intervenció més polèmica ha sigut la de la portaveu de Vox, Ana Vega, que ha qualificat els representants de Compromís de "nacionalsocialistes", en una clara referència al règim nazi. Vega ha afirmat que Vox ha arribat al Parlament valencià per acabar amb el "xiringuito autonòmic que tants diners costa" i ha explicat que la seva formació lluitarà perquè el valencià sigui voluntari en les aules i en les institucions i perquè no s'obligui ningú a estudiar el valencià ni tampoc en valencià.