Homs crida a convertir les europees en "l'assaig general" de la consulta

El conseller diu que el govern espanyol està "aterrit" perquè no pot evitar que els catalans "es comptin" en aquestes eleccions

El conseller Francesc Homs. ACN
Acn
05/10/2013
3 min

BarcelonaEl vicesecretari general d'Estratègia de CDC i conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha cridat a convertir les eleccions europees en l'"assaig general" de la consulta i en la "següent gran cadena humana". En una entrevista a l'ACN, ha parlat d'aprofitar la cita europea per fer un simulacre de la consulta.

De fet, ha assegurat que el govern espanyol està "aterrit" perquè no podrà evitar que els catalans "es comptin" en aquestes eleccions. "Ja no podran parlar de majoria silenciosa, haurem votat. Estan atabaladíssims perquè saben que aquí no hi poden actuar. I dissimularan, diran que això no val, però seran els primers que vindran a fer campanya i a fer el discurs de la por", ha augurat.

Homs ha considerat que les eleccions europees del proper mes de maig "no seran neutres des del punt de vista del procés". "Ens prohibiran aquell dia anar a votar perquè no es puguin fer lectures? Allà tenim una oportunitat per fer un assaig general extraordinari", ha remarcat el conseller.

Encara més, ha indicat que serà la "següent gran cadena humana" a Catalunya i que la gent anirà a votar en família, igual que van participar grans i petits en la Via Catalana l'Onze de Setembre.

El dirigent de CDC ha defensat que d'aquesta cita europea se'n podrà fer una lectura en clau nacional, perquè el debat serà exactament el mateix que hi ha ara. La diferència serà precisament, ha continuat, que no es podrà evitar que la gent s'expressi, per molt que "alguns tornaran a dir que no es poden llegir els resultats no sé com".

De fet, el conseller ja ha pronosticat que els membres del govern espanyol "dissimularan i diran que això no val i que no es pot barrejar una cosa amb l'altra", però la realitat, ha afegit, és que la contesa electoral serà una oportunitat per poder comptar qui està a favor i qui en contra d'un estat propi a Catalunya.

És per això que ha demanat als catalans que siguin conscients d'aquesta "jugada evidentíssima", igual que ja ho és el govern espanyol, que està "atemorit" pel que pugui passar en aquests comicis. "Si no aprofitem aquesta oportunitat com a país és que vol dir que anem molt despistats. Allà ens podrem comptar, ja no podran parlar de majoria silenciosa. Ja no podrà sortir la Soraya a dir que la majoria silenciosa s'ha quedat a casa", ha advertit.

Segons Homs, el govern espanyol té marcades aquestes eleccions com un dels esdeveniments preocupants en els propers mesos, perquè "els aterra des del punt de vista del procés" el que pugui passar a Catalunya. "I no se les poden treure de sobre", ha afegit.

Convençut que hi haurà consulta el 2014

El portaveu del Govern s'ha mostrat convençut que el 2014 es podrà celebrar la consulta. "Si des de Catalunya fem els passos que s'han de fer, i jo crec que som en el camí de fer-los, acabarem fent la consulta", ha assenyalat.

Homs ha expressat el seu optimisme respecte a l'actitud dels partits polítics i ha donat per fet que hi haurà un acord sobre la pregunta i la data, "on hi serà Duran, hi serà ERC i hi serà CDC, com a mínim".

"Si no hi som tots aquests, i per anar bé també altres, no hi ha proposta. I només podem arribar a un acord. S'imaginen que a final d'any no n'haguéssim estat capaços? No podríem sortir al carrer", ha exclamat.

A parer del conseller, més enllà de les discussions del dia a dia, que hi continuaran sent, a Catalunya hi ha "molt més consens en el diagnòstic" del que sembla, i tots els partits s'adonen de "l'envestida de la política espanyola, tant del PP com del PSOE". El portaveu ha apuntat que el paper del Govern serà facilitar les condicions perquè s'arribi a un acord i situar les picabaralles que hi pugui haver al lloc on toca, és a dir, "al nivell raonable en la relació entre els partits".

És per això que no ha volgut avançar res sobre la data i la pregunta, ni tampoc entrar en la crítica a partits que el Govern vol que formin part de l'acord, com és el cas d'UDC, perquè "la qüestió no està centrada en les discussions que es puguin tenir en la política catalana", ha defensat, "sinó en l'actitud de la política espanyola, que és d'incomprensió total, que està a la ratlla del menyspreu".

"Aquí és on tenim el problema gros", ha conclòs. En aquesta línia, ha situat la reunió entre el president del comitè de govern d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, i el primer secretari del PSC, Pere Navarro, en les moltes trobades entre partits que hi ha, afirmant que "com més reunions hi hagi, millor".

stats