Govern
Política12/10/2024

Hotelers o lloguer turístic: qui marca el pas a Prohens?

La pujada de l’ITS en els mesos d’estiu i la lentitud del Govern en posar mesures per perseguir l’oferta de lloguer il·legal tensa l’empresariat mentre assumeix que no pot continuar creixent

PalmaLes relacions entre el Govern de Marga Prohens i els hotelers estan lluny de l’idil·li que hi havia en temps de Jaume Matas. En poc més d’un any de mandat, els hotelers han sortit diverses vegades a criticar amb duresa les decisions de l’Executiu. El darrer exemple va tenir lloc fa dues setmanes, quan la presidenta va anunciar un increment de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS) en els mesos d’estiu –encara que també va dir que es davallaria a l’hivern. Els hotelers s’ho varen prendre com un atac frontal. Varen apuntar, a més, a una falta de contundència contra un dels seus grans competidors: el lloguer turístic, que en els darrers anys ha guanyat influència als ajuntaments i de la mà del sector immobiliari. El sector hoteler –abans hegemònic– ha perdut força davant les institucions? Qui marca el pas a les polítiques de Prohens?

“Atac a l’oferta reglada”. És el títol del comunicat que la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM) va publicar tan bon punt Prohens va anunciar que preparava un decret de mesures urgents per frenar les conseqüències negatives del turisme, que presentarà al febrer. En va avançar tres mesures: d’una banda, l’increment de l’ITS a l’estiu. De l’altra, la prohibició de concedir noves llicències de lloguer turístic en habitatges plurifamiliars, encara que Prohens va prometre el manteniment de les ja existents. A més, la presidenta també va anunciar un augment del cànon de l’aigua per als grans consumidors i una reducció del cànon per als consumidors domèstics.

“No podem ocultar la decepció per la falta de valentia de l’actual Govern”, arrencava el text. Els hotelers varen denunciar que la llei hagi afavorit la creació de”més de 98.000 places de lloguer vacacional en els darrers anys”. “Malgrat una insostenible precarietat en l’accés a l’habitatge (...), el Govern afirma que es garantirà la continuïtat de les places reglades”, varen criticar. Un canvi respecte a la normativa actual, que impedeix la renovació de les llicències una vegada aquests pisos deixen d’operar. La FEHM va denunciar el que considera una “ocasió perduda per anunciar que només es permetria el lloguer vacacional en habitatges unifamiliars aïllats, com era en els seus orígens”. Els hotelers varen denunciar en el comunicat, a més, “la impunitat de l’oferta il·legal”, mentre a l’oferta reglada se li’n pujarà l’ITS. També varen considerar “molt desencertat” i “discriminatori” l’increment del cànon de l’aigua als grans consumidors i la rebaixa als domèstics.

Cargando
No hay anuncios

El CEO de Melià Hotels Internacional i president d’Exceltur,Gabriel Escarrer, es va sumar als retrets a l’Executiu. En declaracions a Última Hora, va titllar de “pèssima” i “nefasta” la decisió d’incrementar l’ecotaxa a l’estiu. “Perjudica la competitivitat de l’oferta legal i enforteix la il·legal”, va continuar, i va lamentar la “laxitud” de Prohens amb el lloguer turístic.

La reacció que esperava el Govern

“És la reacció que esperàvem”, apunten fonts de l’Executiu, que insisteixen que, si algú pensava que les “mesures valentes” anunciades per Prohens no es durien a terme, estava equivocat: “No és l’estil d’aquest Govern”, assenyalen les mateixes veus. Malgrat comprendre la reacció del sector, l’Executiu defensa que persegueix l’interès general:“No podem seguir creixent en volum, cal posar límits”. De fet, el vicepresident i portaveu del Govern, Antoni Costa, va traslladar en roda de premsa el “màxim i absolut respecte” del Govern a qualsevol crítica. Pel que fa al lloguer turístic, el Govern manté que la lluita contra l’oferta il·legal és el que permetrà decréixer sense tocar el nombre de places legals. Però el lloguer no reglat és difícil de perseguir. Fonts de l’Executiu insisteixen que, amb el decret del febrer, s’inclouran mesures en aquest sentit. D’aquesta manera, el Govern s’evita rebre pressions dels ajuntaments, com va passar amb el decret de simplificació administrativa, en què diversos batles varen reclamar que els habitatges en rústic legalitzats mitjançant una amnistia urbanística poguessin mantenir les seves llicències. “Ningú defensarà públicament el lloguer il·legal”, insisteixen aquestes fonts.

Cargando
No hay anuncios

És Prohens més enfora dels hotelers que la seva predecessora, Francina Armengol? Un hoteler que s’estima més no donar el seu nom ho descarta, de moment. “No es pot jutjar, ens han sorprès aquestes mesures, però és aviat”, apunta aquesta font que coneix bé el sector. Qüestiona les promeses de Prohens contra el lloguer turístic il·legal: “Entra en contradicció amb fer legalitzacions en rústic”. Al seu entendre, el sector de lloguer turístic és fort perquè qui s’hi enfronta s’hi juga molts vots. “Tothom s’apunta al carro del lloguer, no només els grans propietaris”, assenyala aquesta veu. “Quantes famílies hi poden haver al sector hoteler? Mil? En el del lloguer turístic, multiplica-ho per deu, i en l’il·legal, el doble”, argumenta. En aquest sentit, carrega contra la modificació de l’Ecotaxa: “Els que ho fan bé en surten cada vegada més penalitzats”.

Habtur, conforme

Què en pensa l’Associació d’Habitatges de Lloguer Turístic de les Balears (Habtur) de les mesures de Prohens? El president de la patronal, Antoni Barceló, expressa conformitat amb el Govern. “Per nosaltres l’ecotaxa no és cap problema, tenim un tipus de client a qui no afecta”, assegura. Pel que fa a la limitació de places en plurifamiliars, no hi posa emperons. “Mentre no afecti els que ja tinguin llicència i les renovacions, no hi veim inconvenients”, apunta. “Els plurifamiliars estan en zones turístiques i tampoc tindrien molta possibilitat d’un altre ús, i en edificis residencials no té massa sentit que hi hagi noves residències turístiques”, argumenta. Barceló ha detectat una major “predisposició” del Govern, mantenir una bona relació amb ells. “Com a mínim ens escolten, en el Govern anterior només ens citaven per mostrar-nos el que havien decidit”, explica: “Ara bé, de moment els resultats són similars”. Per exemple, considera que l’Executiu “mira amb lupa els legals”, però “hi ha poca preocupació amb els il·legals”. Ha guanyat més influència el sector del lloguer turístic? Per a Barceló, encara hi ha molta “pressió del sector hoteler”. “Si ho mires en qüestió de vots, el turisme deixat de ser un oligopoli”, diu. Tot i això, la força que tenen els hotelers en la part econòmica és, al seu entendre, “molt grossa”.

Cargando
No hay anuncios

Un empresari del sector del lloguer turístic fa el seu diagnòstic: “Hi ha una gran pressió als pobles perquè l’habitatge vacacional no surti perjudicat en la nova legislació, i també hi ha un convenciment d’aquest Govern que el lloguer turístic és positiu, no quelcom a combatre, encara que voldran fer una petita reducció de places”. La mateixa veu assegura que “ja fa temps que no hi ha feeling entre els hotelers i el PP”. “No hi ha aquella connivència dels anys de Matas, però al final, si hi ha interessos compartits, s’arribarà a acords”, apunta aquesta font. Tot i aplaudir els intents de perseguir l’oferta il·legal, l’empresari és escèptic: “És molt complicat”.

L’exconseller del Pacte i impulsor de l’ecotaxa, Celestí Alomar, creu que els hotelers s’han posicionat contra l’augment de l’ITS perquè “són deutors d’una campanya que varen fer des de l’inici”. Al seu entendre, Prohens “carrega” les mesures contra la saturació “al sector turístic i, en canvi, deixa a lloure l’immobiliari, que és el que té més pes damunt l’ocupació humana”. Una economia que va lligada al sector del lloguer turístic i, en canvi, competeix amb l’hoteler:“Amb el decret de simplificació, els alimenta”.

“Els hotelers sempre ploren”

“Els hotelers sempre ploren, tenen més turistes que mai i ploren”, assegura el catedràtic de Geografia de la UIB, Macià Blàzquez. L’expert va publicar juntament amb el doctor en Geografia Ivan Murray i el professor de Geografia de la UIB Antonio Alberto Artigues Bonet l’estudi El rol de l’Estat en la reactivació de la taxa de benefici hotelera després de la crisi de 2008. “El sector hoteler ha marcat l’agenda dels governs des dels anys 80”, explica Blázquez: “L’any 2009 va aconseguir que, arran de la crisi, se’ls fes una dispensa a les seves irregularitats per modernitzar els seus establiments”. En paral·lel, apunta a la “burgesia multipropietària que es beneficia de les rendes que li proporciona el lloguer turístic”.“És un torcebraç? Sí”, conclou. Però, tot i això, considera que Prohens també ha beneficiat els hotelers a través de la modificació del decret de turisme d’excessos i en el fet que part dels fons de l’ITS es destinin a inversió “en vigilància, seguretat i conscienciació” a les zones turístiques: “Fan més atractives les destinacions”. L’hegemonia del sector hoteler està amenaçada? “No, estàs xerrant del poder corporatiu”, sentencia el geògraf.

Cargando
No hay anuncios

En el mateix sentit s’expressa Murray. “Amb la batalla de l’ecotaxa, els hotelers varen desplegar les seves arts de pressió política per tombar tot un govern”, diu. “Va ser una autèntica batalla que es va traduir en l’ascens del govern de Matas, amb l’aleshores president espanyol José María Aznar donant suport al capital hoteler, i la lliçó va quedar ben apresa”, argumenta l’expert. Segons el parer de Murray, des de llavors els hotelers “han tingut gairebé una carta blanca amb tots els governs”. Amb l’actual situació de desbordament de les Illes, però, “ja no es poden atendre les exigències de totes les parts”. Per tant, defensa Murray, “no és que hagin perdut el seu poder, però som en una situació límit, amb un malestar social in crescendo, que fa que s’hagin de fer gestos”.