CONTROL AL TURISME
Política10/11/2018

Els hotelers i el PSIB aturen la regulació del tot inclòs

Limitar l’alcohol de franc a les menjades i la reducció de les places, el que més preocupa la patronal

Jaume Ribas
i Jaume Ribas

PalmaLa Conselleria de Turisme fa mesos que té preparada la modificació de la Llei turística que hauria de regular l’oferta hotelera de tot inclòs, però és més que probable que no vegi la llum aquesta legislatura. A pocs mesos de dissoldre la cambra, el PSIB ha optat per evitar que el Govern compleixi el compromís dels Acords pel Canvi i mira de frenar la norma, segons mantenen els seus socis. Fonts de MÉS, per altra banda, asseguren que miraran d’impulsar-la “peti qui peti”. A més, Podem reafirma que els ecosobiranistes tenen tot el seu suport i considera “inexplicable” que el PSIB es faci enrere. Els socialistes, en canvi, remeten a la intervenció que Francina Armengol va fer aquesta setmana al Parlament sobre aquesta qüestió i asseguren que “no hi ha novetats” i que el Govern “hi continua treballant”.

Una de les mesures dels Acords pel Canvi pactats per tots els partits d’esquerres era regular l’oferta hotelera de tot inclòs per combatre els excessos i el turisme de gatera, com demanaven, sobretot, els petits comerciants i empresaris de l’oferta complementària. L’esborrany de la llei ha provocat discrepàncies amb el sector hoteler, que pressiona perquè el Govern aparqui aquesta regulació i que sembla haver convençut els socialistes. La cosa no s’acaba aquí: aquesta setmana, la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, va assegurar als majoristes de viatges britànics i als hotelers mallorquins que el Govern balear no regularia el tot inclòs aquesta legislatura.

Cargando
No hay anuncios

D’ençà que s’anuncià la modificació de la llei, i amb l’esborrany ja concretat, Turisme ha anat desvelant algunes de les mesures que havia d’incloure la regulació.

La consellera Bel Busquets i el seu equip han insistit que es prohibirà l’ús de vaixelles no reutilitzables, de manera que els hotelers no podran servir menjar ni beguda en tassons ni plats que siguin de plàstic o de cartó. D’aquesta manera, la Conselleria assegura que vol reduir la generació de residus i afavorir la contractació de personal encarregat de recollir, escurar i tenir a punt les vaixelles.

Cargando
No hay anuncios

A més, Busquets pretén prohibir que els establiments serveixin alcohol entre menjades, de manera que es limitarien els horaris de barra lliure, a fi de combatre les gateres, els excessos i les mostres d’incivisme que se’n deriven sovint.

Tanmateix, hi ha un altre punt clau de la regulació que ha passat pràcticament desapercebut però que causa malestar al sector. Es tracta d’una limitació severa de l’oferta de tot inclòs que vincula el nombre d’aquest tipus de places als aforaments dels menjadors. Si s’aprovàs, la normativa funcionaria d’aquesta manera: un hotel només podria oferir en règim de tot inclòs un nombre de places equivalent al 70% de l’ocupació màxima del seu menjador, sense comptar les terrasses i altres zones de menjades. Això, explica la Conselleria, obligaria que molts d’hotels haurien de reduir l’oferta de tot inclòs significativament en alguns establiments.

Cargando
No hay anuncios

Oposició sindical

En el ple de dimarts passat, la presidenta Francina Armengol va respondre una pregunta de la diputada de Podem Laura Camargo. La socialista es va referir a la regulació del tot inclòs com “una de les propostes”, tot i que Camargo va destacar que la mesura figurava als Acords del Canvi i és un dels compromisos dels partits progressistes per a aquesta legislatura. Armengol va assegurar que Turisme continua treballant en la proposta, tot i que realment fa prop d’un any que la Conselleria té un esborrany fet, i que “la voluntat és arribar a consensos” perquè “els sectors econòmics, empresarials i els sindicats també hi tenen molt a dir”.

Cargando
No hay anuncios

El món empresarial, tant la patronal hotelera com els touroperadors, ja s’han expressat amb contundència contra aquesta mesura. Els sindicats no han emès comunicats ni s’han expressat amb la mateixa contundència que les patronals, però el secretari general de la Federació d’Hoteleria de la UGT, Antonio Copete, diu que “falta consens” per impulsar la regulació i, tot i que està a favor que es reguli aquesta activitat, es mostra satisfet pel retard precisament per aquesta manca de consens en alguns punts concrets, com la limitació de l’autoservei. Tot i així, fonts de Podem asseguren que no han rebut cap queixa ni cap comentari dels treballadors en aquest sentit.

Sense marge al calendari

Les fonts de MÉS i de Turisme expliquen, atenent-se a la versió oficial, que la Conselleria ha començat una ronda de contactes amb els agents implicats per millorar el redactat de la llei, fer minvar el nombre d’al·legacions que rebria i disminuir també les possibles esmenes dels grups. D’aquesta manera, l’equip de Bel Busquets pretén que la norma quedi redactada de forma que passi el més ràpid possible pel Parlament i que s’aprovi tot d’una.

Cargando
No hay anuncios

Tanmateix, tothom reconeix en privat que els terminis són tremendament ajustats i que és improbable que el Parlament aprovi una regulació aquesta legislatura. El que sí és possible, segons MÉS, és iniciar el tràmit a la cambra abans que acabi la legislatura per -si les majories ho permeten- aprovar-la definitivament a principis de la legislatura que ve. A Podem, en canvi, recorden que això no serà possible si la modificació de la norma no s’aprova primer al Consell de Govern, on la presidenta Francina Armengol té la darrera paraula i acusen el Partit Socialista de fer “les maniobres dilatòries de tota la vida”. En qualsevol cas, fonts de MÉS reiteren la seva voluntat d’intentar aprovar la normativa i sentencien: “i si algú no ho vol fer, haurà d’explicar per què”.

Un dels arguments de Francina Armengol per acceptar el seu posicionament és que no tot el tot inclòs és igual i que molta de l’oferta és familiar. Els majoristes de viatges britànics que temen aquesta regulació també insisteixen que la majoria dels seus clients són famílies i que un excés de regulació pot afectar l’arribada de turistes. Durant el debat parlamentari de dimarts passat, Armengol va dir que “no tot el turisme de gatera és igual” i que la situació varia d’una illa a una altra.

La patronal hotelera eivissenca ja va fer públic fa mesos que la seva situació era molt diferent de la d’algunes zones de Mallorca. Aleshores, els socialistes eivissencs varen demanar al Govern que tingués en compte la peculariatat de la seva illa, però Guanyem Eivissa va insistir que calia regular l’oferta també a la Pitiüsa major.