Cas Kitchen
Política01/06/2021

Ignacio Cosidó, el director de la policia espanyola que no s'assabentava de res

Nega conèixer l'operació Kitchen i haver tingut cap contacte amb l'excomissari Villarejo

Madrid¿Com pot ser que Ignacio Cosidó, exdirector general de la Policia, no estigui investigat en el cas Kitchen? Aquesta és una de les grans preguntes que planen sobre la causa judicial per la presumpta operació d'espionatge a Luis Bárcenas per robar-li documentació comprometedora per al PP, pagada a càrrec dels fons reservats de l'Estat. Estan investigats els seus superiors jeràrquics –l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz i el secretari d'estat de Seguretat Francisco Martínez– i els seus subordinats, com l'exdirector adjunt operatiu de la Policia Nacional Eugenio Pino i l'excap d'assumptes interns Marcelino Martín Blas, nomenat per decisió seva. Però ell no.

Una possible explicació és que no sabia res de la suposada trama perquè les tasques d'investigació i informació no entraven en les seves competències. És precisament la que dona Cosidó, també exportaveu del PP al Senat, en la seva compareixença aquest dimarts a la comissió d'investigació del Congrés, en la qual acaba provocant la "decepció" del portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, un dels diputats més insistents a l'hora de treure suc dels interrogats. Sorprenentment, Cosidó no s'assabentava de res del que succeïa al seu voltant, segons vol fer creure als diputats. Ni sabia que l'excomissari Enrique García Castaño va gravar la conversa entre Fernández Díaz i l'exdirector de l'Oficina Antifrau Daniel de Alfonso al despatx de l'exministre, ni que hi hagués una estructura paral·lela a la policia espanyola. Tampoc què feia l'excomissari José Manuel Villarejo a les ordres de Pino.

Cargando
No hay anuncios

"No em constava que estigués desenvolupant cap investigació concreta", afirma. Cosidó, de fet, assegura que no va tenir cap contacte amb l'excomissari, que fa menys d'una setmana en aquesta mateixa comissió va assenyalar-lo com una de les persones amb qui despatxava sobre la Kitchen. L'exdirector general assegura que no li feien "el pont", tal com suggereix el diputat d'EH Bildu Jon Iñarritu. "Li ha sortit bé, no està imputat!", ha ironitzat el parlamentari basc.

El 'whatsapp' sobre Marchena

Una altra hipòtesi per explicar que no estigui imputat és la seva influència política, tal com insinua el diputat de Junts Josep Pagès. Recorda el missatge de whatsapp de novembre del 2018 enviat a un grup en què es vantava que el PP pogués controlar "per la porta del darrere" la sala segona del Tribunal Suprem si Manuel Marchena presidia el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Però Cosidó ho nega tot: en primer lloc, diu que va ser un text que va rebre i que va reenviar sense llegir-lo "sencer" –"va ser un gravíssim error", confessa–; i en segon lloc, deixa clar que "els espanyols poden tenir garanties de la independència del funcionament de la justícia". A Pagès li xoca que sigui precisament ell qui faci aquesta afirmació.

Cargando
No hay anuncios

El diputat de Junts, absolt fa poc de la causa contra la sindicatura electoral de l'1-O i arribat al Congrés fa escassos tres mesos, també se sorprèn de la connexió entre els poders de l'Estat que es desprèn de la sintonia que mantenia Francisco Martínez i el president de l'Audiència Nacional, José Ramón Navarro. L'exsecretari d'estat de Seguretat, que compareix just després de Cosidó, posa Pagès en context i adverteix que no hauria d'estranyar que el número 2 d'Interior tingui relació amb magistrats d'altes instàncies de la judicatura.

Martínez nega la Kitchen

Consta en el sumari un missatge que Martínez envia a Navarro un cop fora del govern i investigat en el qual sosté que el seu major "error" havia sigut ser lleial a "miserables" com l'expresident Mariano Rajoy, l'exnúmero 2 del PP María Dolores de Cospedal o l'exministre Fernández Díaz. Els diputats s'hi interessen i diu que es va produir en un moment en què estava "trencat", però a l'inici de la compareixença ha deixat clar que no respondrà d'aquelles qüestions directament vinculades amb la causa judicial. A més, al·lega que les seves comunicacions a nivell personal no haurien d'aflorar en una comissió parlamentària.

Cargando
No hay anuncios

Una d'elles es produeix amb el sacerdot Silverio Nieto, amic tant de Fernández Díaz com de Martínez i tercer compareixent de la jornada al Congrés. L'exsecretari d'estat li va enviar un whatsapp l'any passat en què l'informava que entregaria al jutjat unes actes notarials amb missatges de 2013 i 2014 de l'exministre suposadament vinculats a la Kitchen, i avisava que aquest moviment podia implicar "la citació de Jorge [Fernández Díaz] i probablement de Rajoy". Nieto els va reenviar immediatament a l'exministre i a l'excomissari García Castaño -a qui també coneix-, però davant la comissió rebaixa qualsevol suspicàcia sobre la seva intencionalitat. "Els vaig enviar per informar, no prevenir. No tenia cap interès. El vaig reenviar a Fernández Díaz sense cap comentari i a García Castaño sense cap comentari", es defensa.

De Martínez, els últims anys, s'han pogut llegir missatges i escoltar declaracions en seu judicial, inclòs un acarament amb Fernández Díaz. La seva estratègia de defensa s'ha orientat a intentar no ser el boc expiatori de l'operació Kitchen, però negar que el seu objectiu fos efectivament robar documentació a Bárcenas que esquitxés al PP. En la seva compareixença al Congrés se situa més aviat a la defensiva: és taxatiu a l'hora de desmentir el sentit de la investigació -"no hi ha cap paper" que ho demostri, afirma, com tampoc sobre l'operació Catalunya, afegeix- i evita implicar els seus excompanys a l'executiu. A diferència del magistrat Navarro, amb Cospedal "gairebé no parlava".

Cargando
No hay anuncios
El jutge suspèn les declaracions de dimecres de Martínez i Villarejo

El jutge que instrueix el cas Kitchen a l'Audiència Nacional, Manuel García Castellón, ha suspès les declaracions com a investigats previstes per a aquest dimecres al matí de Villarejo i l'exsecretari d'estat Francisco Martínez. El magistrat les va ordenar divendres passat, l'endemà que l'excomissari comparegués al Congrés i impliqués Cosidó, l'expresident Mariano Rajoy –va revelar que s'intercanviava missatges amb ell, a diferència del que havia explicat anteriorment– i també l'exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría.