Laboral

La igualtat LGTBI porta el primer acord entre patronal, sindicats i govern un any i mig després

Les companyies tindran tres mesos per obrir la negociació i adaptar els convenis col·lectius al nou reglament

2 min
Manifestació en favor dels drets LGTBI+ a Barcelona, el juny de 2021

MADRIDDesprés de més d'un any sense una foto d'un acord tripartit en el marc del diàleg social, és a dir, entre govern espanyol, sindicats majoritaris i patronal, aquest dilluns ha reaparegut. La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha anunciat un acord amb els agents social pel reglament que desenvolupa l'article 15 de la llei trans i que persegueix l'adopció de mesures per assolir un entorn laboral més igualitari i segur per a les persones LGTBI. "És un acord tripartit", ha confirmat Díaz en una entrevista al migdia a La Sexta. Minuts després ho han confirmat els sindicats majoritaris, CCOO i UGT, així com la patronal espanyola CEOE.

El cert és que la llei trans ja preveia l'obligatorietat de desplegar certes mesures dins les empreses per garantir la igualtat del col·lectiu LGTBI, però calia materialitzar el reglament a través del qual els canvis fossin un fet i sindicats i empreses tinguessin clar com aplicar-les. Després de setmanes de negociació, el reglament ha arribat. "Dona seguretat jurídica a les empreses", apunta la patronal.

Ara per ara no n'ha transcendit la lletra petita, però el que se sap és que hi haurà un marge de temps per poder-se adaptar al reglament. En concret, les empreses tindran tres mesos des de la publicació del reglament per obrir la negociació i adaptar els seus convenis col·lectius, segons expliquen a l'ARA fonts coneixedores del document. Si no hi ha representació legal dels treballadors, seran les comissions sindicals les que hauran de negociar les mesures.

Els convenis que es veuran més afectats seran els de les empreses de 50 treballadors o més. Per a aquestes companyies el gruix de les mesures serà d'obligat compliment, mentre que en aquelles empreses de menys treballadors els canvis només seran voluntaris. Tanmateix, fonts sindicals recorden a l'ARA que el reglament és un "mínim" i que allà on el pes dels sindicats sigui fort es poden reforçar les mesures.

Protocols contra l'assetjament i formació

D'entrada, un dels canvis més destacats implicarà que les empreses de més de 50 treballadors estaran obligades a aprovar mesures per "garantir la igualtat real i efectiva de les persones trans i per la garantia dels drets de les persones LGTBI". Entre aquestes mesures hi haurà l'aprovació de protocols contra l'assetjament i la violència d'aquest col·lectiu dins l'entorn laboral.

A més, aquests protocols hauran d'incloure la formació, sensibilització i establir un ús adequat del llenguatge, així com formació específica de tota la plantilla, inclosos els directius, per "la igualtat i no discriminació". Les empreses hauran d'incloure mòduls específics que incideixin en la igualtat de tracte i oportunitats.

Pel que fa a l'accés a la feina, sobretot de les persones trans, les empreses hauran de revisar els processos dels departaments de recursos humans, tant si són propis com externalitzats, i "eliminar els biaixos discriminatoris" que hi pugui haver en cadascuna de les fases d'un procés de selecció de treballadors. "Tenim un gran problema de biaix discriminatori conscient i no conscient", recorda una font sindical.

En termes de salut laboral, la LGTBI-fòbia s'entendrà com un risc psicosocial.

L'encarregada de vigilar el compliment del reglament serà Inspecció de Treball. En aquelles empreses de més de 50 empleats i que estan obligades a adoptar les mesures, l'incompliment del reglament serà sancionable.

stats