Les dues Espanyes s'ignoren en el 46è aniversari de la Constitució
Illa limita a una simple salutació el retrobament amb Ayuso a l'acte de commemoració al Congrés

MadridFa anys que l'acte de commemoració de la Constitució està lluny de representar l'esperit de pacte i consens del 78. Més aviat reflecteix les tensions polítiques del moment, amb el sobiranisme i l'extrema dreta absents i el PSOE i el PP evidenciant interpretacions diferents sobre el text. En el 46è aniversari, les principals autoritats de l'Estat s'han ignorat: Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo, d'una banda, i Salvador Illa i Isabel Díaz Ayuso, de l'altra, amb prou feines s'han saludat breument. En una conversa informal amb periodistes, el president espanyol ha lamentat que el PP promogui una oposició que "no és política" –donant a entendre que ve dels mitjans i de la judicatura i no pel "debat legítim de les idees"–, però està tranquil perquè creu que en el pròxim cicle electoral "l'assetjament es girarà en contra dels assetjadors". "L'estratègia d'assetjament està condemnada al fracàs", ha dit Sánchez, que ha passat de puntetes per les causes judicials que esquitxen el seu entorn: la seva esposa, Begoña Gómez; el seu germà; el seu exministre de Transports, i el fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz.
Tant Ayuso com García Ortiz, enfrontats als tribunals, han marxat aviat, un cop ha acabat l'acte de commemoració. Fonts de l'entorn del fiscal general apunten que està tranquil i decidit a continuar treballant, malgrat la seva imputació al Tribunal Suprem. Una de les principals novetats ha estat la presència de la presidenta de l'alt tribunal i del Consell General del Poder Judicial, la catalana Isabel Perelló, que observa amb una certa preocupació la divisió política, que també es tradueix a l'òrgan de govern dels jutges entre els blocs conservador i progressista, pendents d'escollir el relleu de Manuel Marchena a la presidència de la sala segona. Un nomenament clau, perquè serà un dels magistrats que jutjarien eventualment casos com el de García Ortiz o el de l'exministre José Luis Ábalos. Des de l'entorn de Perelló són conscients del bloqueig i no es descarta que Andrés Martínez Arrieta, que ja exerceix en funcions des d'aquest dijous, es mantingui de manera interina en el càrrec fins a la seva jubilació d'aquí dos anys i mig.
L'altre català que s'estrenava era el president de la Generalitat, decidit a ocupar totes les cadires i acudir a tots els espais on se'l convidi. Ja ho va fer el 12 d'octubre i ho ha fet ara per celebrar l'aniversari de la carta magna, entre crítiques dels partits independentistes, que han tornat a plantar la celebració. "Fan mal a la Constitució els que s'apropien d'ella, no l'entenen i no li fan cap favor, i menys quan l'utilitzen com a arma llancívola", ha dit Salvador Illa en una breu declaració. El cap de l'executiu català no ha volgut anticipar esdeveniments sobre el pacte per al traspàs de les competències en immigració a la Generalitat que s'espera que s'anunciï en els pròxims dies davant la pressió de Junts, que dilluns reuneix la seva direcció a Bèlgica. "Tinc confiança que anirà bé", s'ha limitat a dir. Durant el còctel posterior a l'acte, Illa i el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, s'han apartat una estona per conversar en privat.
Feijóo: "Ningú és més que ningú"
Mentrestant, el PP continua amb l'ofensiva contra el govern espanyol. "No es pot celebrar la Constitució un dia i conculcar-la la resta de l'any", ha dit el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que ha advertit Sánchez que "ningú és més que ningú per molt president que se sigui i família que es tingui". A parer seu, el PSOE vulnera la independència del poder judicial i ha obert una "època clara de desconstrucció" de la Constitució. "Els seus socis hi estan en contra", ha destacat el dirigent conservador. En canvi, el president espanyol, Pedro Sánchez, ha defensat l'aplicació d'alguns dels seus articles com el del dret a l'habitatge i ha proposat alguns retocs, tal com ja va aprovar el PSOE al congrés de Sevilla del cap de setmana passat. "L'avortament, el matrimoni homosexual i la revalorització de les pensions són demandes que hem de blindar a la Constitució", ha anotat el cap de l'executiu de l'Estat.
Davant aquest context d'enfrontament, la presidenta del Congrés, Francina Armengol, ha fet una crida a recosir diferents sensibilitats. "La societat carrega amb moltes preocupacions i nosaltres tenim l'obligació de diluir l'ambient tensionat i sorollós en què, massa vegades, es converteix el Parlament. Perquè el Congrés ha d'impregnar-se de la pau social, de la ciutadania tranquil·la que reivindica, anhela, es pregunta i exigeix, des del respecte i el ple exercici dels seus drets", ha manifestat en el seu discurs. Això sí, ha criticat les estratègies de desinformació i el negacionisme científic i ha demanat erradicar la violència masclista. L'acte ha estat marcat per la reforma de l'article 49, que va eliminar el terme disminuïts per referir-se a les persones amb discapacitat. Cal recordar que el govern espanyol té pendent aprovar una reforma de la llei de dependència. “El text està a punt”, insistia fa tan sols dos dies el ministre de Drets Socials i Consum, Pablo Bustinduy. Des d'aquesta cartera apunten que és el ministeri d'Hisenda qui està enrederint que la norma arribi al consell de ministres.