El Pacte crea una comissió política sobre l'escàndol de l'IMAS amb l'oposició del PP, Ciutadans, El Pi i Vox
El nou organisme investigarà la feina feta per gestors i directors insulars de menors de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials
PalmaEl Pacte del Consell de Mallorca, format pel PSIB, Unides Podem i MÉS, ha aprovat aquest dilluns la creació de la comissió política sobre l'explotació sexual de menors tutelades, malgrat l'oposició del PP, Ciutadans, El Pi i Vox, que hi han votat en contra. L'objectiu de l'organisme serà investigar, des del si del consell rector de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS), la feina feta per gestors i directors insulars de menors de la institució insular.
El president de l'IMAS i conseller insular de Drets Socials, Javier de Juan, ha recordat que el Pacte va proposar als partits de l'oposició consensuar el text sobre com ha de ser la comissió política i ha lamentat que no ho hagin volgut fer. El conseller ha reclamat a l'oposició que "deixi de fer postureig" i que no cerqui "treure rèdit polític" de les menors. L'oposició defensa que cal fer una comissió d'investigació al ple del Consell perquè sigui pública i no fer-la dins el consell rector de l'IMAS.
Cal recordar que el 3 de novembre el Pacte va rebutjar per tercera vegada crear una comissió d'investigació per tal d'esbrinar responsabilitats i errades sobre l'escàndol de les 16 menors tutelades per l'IMAS que varen ser explotades sexualment.
La comissió política serà presidida per un representant de cada grup polític del Consell de Mallorca, mentre que l'actual vicepresident de l'IMAS, Jaume Tortella, ha estat elegit president i secretari de l'organisme. Les decisions de la comissió s'adoptaran seguint el criteri de vot ponderat, és a dir, el vot de cada membre dels grups polítics equivaldrà a la representació del seu grup.
Ara hi haurà un marge de trenta dies per convocar la sessió constitutiva, en la qual es preveu aprovar la proposta de pla de feina, segons ha informat la institució insular en un comunicat. El pla inclourà el calendari de les sessions, les persones que hi han de comparèixer i la documentació que s'haurà d'analitzar. A més, la comissió haurà de reflectir les conclusions de les compareixences en un dictamen que s'haurà de donar en un termini màxim de tres mesos.
D'altra banda, durant la reunió del consell rector de l'IMAS s'ha informat del pagament de 30.278 euros en concepte de reunions de feina, redacció de l'informe final, despeses de desplaçament i despeses derivades de l'anàlisi de dades i la realització de les enquestes que va fer la comissió d'experts.