Fiscalitat

Impost a la banca, als iots, als cotxes de luxe i als pisos turístics: l'acord fiscal PSOE-Sumar

Els dos partits de la coalició enterren definitivament el gravamen a les energètiques

La vicepresidenta segona i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ahir al Congrés. EDUARDO PARRA /
EUROPA PRESS
4 min

MadridEl PSOE i Sumar han desbloquejat un acord per a una reforma fiscal. Les dues formacions enterren definitivament l'impost a les energètiques, malgrat que el pacte de govern de coalició el recollia, però es manté el gravamen extraordinari a la banca —tal com ja havia pactat el govern espanyol amb Junts i el PNB—. En l'acord fet públic aquest dilluns a la tarda també s'hi inclou un nou tribut sobre els iots privats i els cotxes de luxe i s'apuja al 21% l'IVA als pisos turístics (ara és del 10%). "Els canvis fiscals introduïts busquen que contribueixi més qui més té", han apuntat els dos partits en un comunicat conjunt.

Un acord amb final incert

El pacte ha obligat a suspendre la comissió d'Hisenda que aquest dilluns s'havia de celebrar al Congrés dels Diputats i en la qual s'havia de votar el projecte de llei que transposa la normativa europea pel tipus mínim del 15% sobre l'impost de societats. La votació implicava votar les esmenes introduïdes durant el tràmit parlamentari per les diferents formacions polítiques, entre les quals hi havia les que el PSOE, Junts i el PNB van acordar en el marc d'un nou paquet fiscal.

Tot i que ara els partits ja no poden presentar més esmenes, sí que poden registrar transaccionals i introduir contingut nou. PSOE i Sumar podrien optar per aquesta fórmula en cas d'haver d'introduir alguna novetat recollida a l'acord (alguns dels elements pactats ja els va introduir Sumar durant la tramitació), però ho hauran de fer abans de la votació del projecte de llei en una nova comissió d'Hisenda. Un cop la comissió voti, el projecte de llei i les esmenes que prosperin faran el salt al ple del Congrés dels Diputats.

No serà fins aquest moment que se sabrà segur quins elements de l'acord del PSOE amb Sumar prosperaran. El mateix passa amb l'acord entre el PSOE, Junts i el PNB. El motiu d'aquesta incertesa és la incògnita de què faran partits com ERC, EH Bildu o Podem. La formació lila, per exemple, ja ha dit que no pensa votar cap norma que oblidi l'impost extraordinari a les energètiques. "L'eliminació d'aquest tribut és incomprensible", ha afirmat la portaveu de Podem, Isa Serra, aquest dilluns al matí. "El govern no compta amb els nostres vots", ha advertit. Dins d'Esquerra Republicana tampoc han agradat els moviments del PSOE i la resta de partits. "Qualsevol mesura que pretengui afavorir la banca i les elèctriques no comptarà amb el nostre suport. El PSOE ha de tornar a negociar", ha expressat la diputada d'ERC a la cambra baixa espanyola Pilar Vallugera. L'eix esquerra-dreta entre els socis del bloc d'investidura aboca, de nou, a una votació de resultat incert.

IVA del 21% als pisos turístics

L'impost a les energètiques ja havia quedat en l'aire arran de les negociacions amb els nacionalistes catalans i bascos. Era la formació de Carles Puigdemont la que s'oposava a incorporar-lo. Tot i que les formacions d'esquerres hi insisteixen, Sumar assumeix que no hi ha una majoria per mantenir aquest gravamen. Pel que fa a l'impost a la banca, l'acord entre el PSOE i Sumar només parla de "mantenir-lo", però no entra en els detalls del disseny. S'assumeix, doncs, que Sumar acceptaria votar favorablement a l'impost a la banca que el PSOE va acordar amb Junts i el PNB, tot i que només preveu que estigui en vigor durant tres anys. Sumar, per contra, sempre n'havia reivindicat la permanència.

Amb tot, l'acord inclou altres elements. Pel que fa a l'increment de l'IVA als pisos turístics al 21% (actualment és del 10%), és una mesura que ja s'està estudiant a escala europea. De fet, aquest estiu la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ja ho plantejava per a les zones tensades, on els lloguers estan més disparats. "Anem pas a pas. Primer és el debat a Europa", defensava Montero aleshores. El PSOE també va pactar amb Junts i el PNB avançar en aquest sentit, tot i que només es van comprometre a "impulsar" una revisió de l'IVA.

Rendes de capital i socimis

Les dues formacions també han acordat elevar en dos punts la tributació en l'IRPF sobre les rendes de capital superiors als 300.000 euros. En canvi, el PSOE havia pactat amb el PNB i Junts la mateixa mesura amb la diferència que només es plantejava un increment d'un punt: del 28% al 29% la tributació.

També es contempla la supressió del règim fiscal especial que ara tenen les societats anònimes cotitzades d'inversió en el mercat immobiliari (les conegudes com a Socimis). Aquests vehicles d'inversió només tributen per l'1% en l'impost de Societats, cosa que ha suposat un tracte fiscal favorable durant anys que ha atret magnats com George Soros a invertir al sector immobiliari espanyol. Aquest acord entre PSOE i Sumar arriba una setmana després que els socialistes plantegessin donar beneficis fiscals o urbanístics a les Socimis a canvi que aquestes cedissin els seus immobles a preus assequibles.

Facilitats a les cooperatives

L'acord també recull eliminar l'exempció a les primes d'assegurances privades sanitàries; desplegar l'Estatut de l'Artista; millorar la fiscalitat de les cooperatives per facilitar-ne el creixement; desincentivar l'ús del tabac i els vapejadors; "resoldre els problemes" que han desencadenat les reformes fiscals de l'exministre Cristóbal Montoro (PP) i, finalment, reforçar la recaptació de les grans empreses a través d'una revisió de les deduccions que es poden aplicar a l'hora de pagar l'impost de societats. Aquesta mesura permetria pal·liar els efectes dels ajustos fiscals que ara permeten a les grans companyies pagar menys del 25% en l'impost de societats. Alhora, algunes d'aquestes propostes també es recollien a l'acord amb el PNB i Junts.

Si el paquet fiscal en conjunt acaba prosperant, servirà al govern espanyol per defensar el compromís que ha adquirit amb Brussel·les d'aprovar una reforma fiscal. El pla de recuperació espanyol inclou aquesta fita a canvi de desemborsar el cinquè pagament dels fons europeus antipandèmia. De fet, a banda de les converses amb els partits, el govern espanyol també ha mantingut contactes amb la Comissió Europea per negociar l'abast de la reforma.

stats