COP

Indignació perquè l'esborrany d'acord de la COP28 no demana eliminar els combustibles fòssils

Les pressions de l'Aràbia Saudita i els estats petroliers aigualeixen un text que s'hauria d'aprovar demà

Una noia en una manifestació en contra dels combustibles fòssils.
4 min
Regala aquest article

BarcelonaEl nou esborrany d'acord final de la COP28 ja no demana l'eliminació progressiva dels combustibles fòssils. En lloc d'això, el text que s'ha fet públic aquest dilluns a la tarda, un dia abans del final de la cimera de l'ONU, inclou una frase que fa equilibris per trobar consens: "Reduir el consum i la producció de combustibles fòssils, de manera justa, equitativa i ordenada, per tal d'arribar al zero net d'emissions cap a, abans, o al voltant del 2050". Una frase que no només és ambigua, sinó que deixa el límit temporal en el llarg termini que ja apareixia a l'Acord de París, sense demanar accions concretes per al 2030.

En l'esborrany d'acord sobre el balanç global de l'Acord de París (GST), que és el principal objectiu d'aquesta cimera de Dubai, el llenguatge sobre l'eliminació dels combustibles fòssils és molt suau, i constata les pressions que estan fent l'Aràbia Saudita i altres membres de l'OPEP en les negociacions. El text que està ara sobre la taula elimina la referència a "eliminar progressivament" els combustibles fòssils que havia sortit en anteriors esborranys i que el mateix secretari general de l'ONU havia demanat en la inauguració de la COP28. Una referència que reclamaven els països més vulnerables i que tenia el suport de la UE, entre d'altres.

En les últimes hores, s'havia filtrat que l'Aràbia Saudita era el país que estava bloquejant l'acord a la COP28. Fa pocs dies, els membres de l'OPEP, els estats productors i exportadors de petroli, advertien també que no acceptarien un acord final de la cimera que demani l'eliminació dels combustibles fòssils, malgrat que això sigui el que la ciència diu que cal fer per evitar els pitjors efectes de la crisi climàtica.

"Si això és tot el que surt de la COP28, llavors és un gran fracàs", alertava aquest dilluns la delegada de Greenpeace a la cimera, Kaisa Kosonen, per valorar el nou esborrany. "Seria un escàndol que ens ha fallat a tots", deia Nafkote Dabi, d'Oxfam Internacional. "Aquest últim esborrany és una llista de mesures dèbils, incoherent i perillosa, totalment divorciada del que realment fa falta fer per limitar l'escalfament global d'1,5 °C", afegia també Romain Ioualalen, d'Oil Change International. Una rere l'altra, les ONG climàtiques que actuen d'observadores a la COP28 han anat expressant la seva profunda "decepció" amb l'esborrany d'acord i amb el camí que estan agafant les negociacions. També la ministra espanyola de Transició Ecològica, Teresa Ribera, que és a Dubai també com a representant de la presidència espanyola de la UE, ha advertit que el text és "insuficient" i té "elements que són inacceptables".

Captura de carboni i reduir el carbó, però tot opcional

El nou esborrany fa molta incidència en la necessitat de fomentar tecnologies de captura de carboni, una altra petició dels estats petroliers, que hi veuen una oportunitat per continuar produint. Amb aquests tipus de tecnologies (carbon capture and storage o CCS) i també amb "hidrogen baix en carboni", diu el text, s'hauria d'aconseguir "substituir els combustibles fòssils no reduïts (unabated) dins dels sistemes d'energia". És a dir, que no es tracta d'eliminar els combustibles fòssils, sinó de "substituir-los" dins de la producció energètica per altres fòssils que facin servir tecnologies de captura de carboni en les seves plantes. L'expressió unabated i la CCS, dos dels cavalls de Troia dels estats petroliers.

El text només demana "eliminar els subsidis ineficients als combustibles fòssils" (és a dir, no tots els subsidis als fòssils sinó només els que es considerin ineficients, però ¿sota quin criteri?), i "disminuir el carbó no reduït". Només n'ha sortit reforçada la part que parla del carbó, perquè hi afegeix la paraula ràpidament en l'acord que ja es va assolir a Glasgow fa dos anys per "disminuir el carbó no reduït" (unabated coal), és a dir, aquell que no utilitza tecnologia de captura de carboni en la seva producció. El text actual demana disminuir aquest tipus de carbó "ràpidament" i "limitar els permisos per a carbó nou i no reduït".

Però, tot i així, tot el paràgraf que apunta totes aquestes mesures a prendre en matèria de combustibles fòssils està introduït per una frase encara més tèbia, que "crida els estats a emprendre accions que poden incloure, entre altres", totes aquestes que diem, inclosa la de la reducció del carbó. Així que, en definitiva, tot i que el llenguatge sobre el carbó és més contundent, al cap i a la fi, resulta que tant aquesta mesura com les altres són clarament opcionals.

Una altra de les accions que proposa el document en aquest paràgraf és la de triplicar la capacitat d'energia renovable, que van pactar prèviament els Estats Units i la Xina amb l'acord dels Emirats Àrabs Units i molts altres països.

Els prop de 200 països presents a Dubai tenen encara 24 hores per acabar de refer el text i arribar a un acord, tot i que es podrien allargar més enllà de la data de cloenda, com és ja tradició en totes les COP. El que sí que s'ha acordat ja avui és la ubicació de la pròxima cimera, la COP29, que se celebrarà l'any que ve finalment a l'Azerbaidjan, un altre estat petrolier.

stats