Calvo també critica l'informe de la Fiscalia sobre l'indult i assegura que el 14-F no marca cap termini

La vicepresidenta espanyola defensa el futur de la monarquia de la mà de Felip VI i Sánchez

La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, durant una roda de premsa posterior al consell de ministres.
Ara
28/12/2020
3 min

MadridCada cop són més i més constants les veus dins del govern espanyol que apunten que l'indult hauria de ser la via per alliberar els presos polítics. La reforma promesa del delicte de sedició ha anat caient poc a poc en l'oblit i tot sembla indicar que el ministre de Justícia no complirà la promesa de portar-la al consell de ministres abans d'acabar l'any. A les portes del 2021, l'última reunió prevista per demà es dedicarà sobretot a fer el balanç del primer any de legislatura amb una compareixença telemàtica de Pedro Sánchez.

La Moncloa s'ha encarregat els últims dies de deixar clar que està en contra del parer de la Fiscalia del Tribunal Suprem exposat en l'informe preceptiu, que dimarts passat va rebutjar concedir aquesta gràcia als líders independentistes, una decisió criticada no només per part d'Unides Podem, sinó també pel ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska; el ministre de Transports i un dels pesos pesants del PSOE, José Luis Ábalos, i fins i tot per la vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, que aquest dilluns ha censurat en una entrevista a TVE que l'informe "mantingui una posició contrària a la de la [sentència] de la mateixa sala segona assenyalant un delicte" que el Tribunal Suprem "no va identificar".

En aquest sentit, Calvo ha recordat que és al consell de ministres a qui li correspon prendre les decisions sobre els indults i que pot fer-ho basant-se en l'opinió emesa per la Fiscalia o pel Suprem, o bé optar per prendre la decisió contrària. "D'això hi ha tot tipus d'exemples de tots els governs", ha subratllat després que Ábalos, en una entrevista a La Vanguardia, respongués sobre els indults que el govern de Pedro Sánchez té "l'obligació moral d'alleugerir tensions".

Sobre si l'indult podria caure en plena campanya electoral a Catalunya, a les portes de les eleccions del 14 de febrer, Calvo ha assenyalat que "els terminis de qualsevol indult no estan marcats per les eleccions" sinó que necessiten "diversos mesos" per fer-ne una anàlisi exhaustiva. El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, va anunciar al setembre que començarien a tramitar els informes durant una sessió de control al Congrés en resposta a la portaveu de JxCat, Laura Borràs. "No deixen de ser uns indults que es tramitaran amb els mateixos criteris que d'altres", ha insistit la vicepresidenta primera espanyola, que ha negat que siguin a canvi de suports parlamentaris com els d'ERC i el PDECat per als pressupostos generals de l'Estat pel 2021.

Una reforma de la Corona?

Calvo també ha dedicat bona part de l'entrevista a interpretar el missatge de Nadal de Felip VI, un discurs el·líptic en què el monarca va evitar una condemna clara dels escàndols del seu pare. A diferència d'Unides Podem, la vicepresidenta espanyola ha assegurat que el rei va ser "absolutament clar" sobre els negocis bruts de Joan Carles I i va deixar clar que "l'ètica" està per sobre de qualsevol lligam familiar. Sobre la possibilitat que hi hagi una reforma de les lleis que regulen la monarquia, "el president [Pedro Sánchez] i el mateix rei tenen posat el rumb a un futur important de la monarquia parlamentària". En aquest sentit, ha assegurat que Felip VI està compromès en l'enfortiment de la institució i que del discurs també va desprendre's i quedar clar que està compromès amb la Constitució.

En tot moment Calvo ha insistit que Felip VI està compromès en renovar i sanejar la institució, però sobre per què no ho ha fet de forma clara en els últims anys, la ministra ha dit que el rei ha viscut un inici de regnat "molt complicat" però que ja hi ha hagut un "canvi notable" respecte al seu pare.

stats