CORRUPCIÓ

La infanta continuarà al banc dels acusats en el judici del cas Nóos

L’Audiència Provincial de Palma descarta aplicar la doctrina Botín a la germana de Felip VI

La infanta continuarà al banc dels acusats en el judici del cas Nóos
Jaume Vinyas
30/01/2016
3 min

PalmaEl calvari de la infanta Cristina està lluny d’acabar. La germana de Felip VI podrà seguir el judici del cas Nóos molt a prop del seu marit, Iñaki Urdangarin, com a acusada de ser cooperadora necessària en dos delictes fiscals. El procés es reprendrà el 9 de febrer i s’allargarà fins al 30 de juny, i Cristina serà l’última dels 18 acusats a declarar. Previsiblement ho farà el 26 de febrer. Així, tot i les nombroses maniobres dels advocats, l’Agència Tributària espanyola, l’Advocacia de l’Estat i la Fiscalia Anticorrupció, Cristina de Borbó centrarà totes les mirades. Haurà de fer front a l’acusació particular, exercida pel sindicat d’ultradreta Manos Limpias, que li demana vuit anys de presó.

L’Audiència Provincial de Palma va posar fi al culebrot judicial de la infanta amb una interlocutòria exemplar i inesperada. El mateix fiscal anticorrupció, Pedro Horrach, va reconèixer a l’ARA que les tres magistrades a càrrec havien redactat un escrit “ben raonat i fonamentat”. Evidentment, però, va mantenir que no hi estava d’acord. Horrach ha estat un dels grans defensors de l’exoneració de Cristina i s’ha guanyat crítiques per una actuació que, segons li retreuen, sovint ha semblat més pròpia d’un advocat que del Ministeri Públic.

A banda d’Horrach, l’home més reclamat a Palma ahir era el jutge instructor del cas, José Castro, que en declaracions a IB3 va rebutjar atribuir-se cap mèrit. Durant mesos, Castro va defensar en solitari la pertinència d’imputar la infanta. La seva insistència va suposar el trencament de l’estreta relació professional que mantenia amb Horrach, una aliança que va aconseguir escapçar la corrupció política a les Balears. Castro, fidel al costum de defugir als mitjans, es va limitar a dir que respecta la decisió i que hagués dit el mateix si aquesta hagués estat contrària als seu criteri. Quan li van preguntar si se sentia satisfet després queli haguessin donat la raó, va respondre: “Ni feliç, ni desgraciat”.

Al seu torn, la Casa del Rei també va difondre l’habitual comunicat expressant “respecte absolut” a la independència judicial. Més sorprenent va ser la reacció del Sindicat de Tècnics del Ministeri d’Hisenda, que va reclamar a l’Agència Tributària espanyola que canviï de postura i que acusi la infanta de delictes fiscals. “L’Audiència de Palma ratifica amb aquesta decisió que Hisenda sí que som tots”, subratllava el comunicat, en referència al lema invocat per Castro per justificar la imputació de la infanta i que l’advocacia de l’Estat va qualificar de “mer eslògan publicitari”.

L’advocat de la infanta, Miquel Roca, va anunciar que protestarà davant l’Audiència de Palma per què considera que s’ha apartat de la “literalitat de la llei” i de la doctrina consolidada per “fer seves” les tesis de Manos Limpias.

Les claus jurídiques

D’aquesta manera, la infanta Cristina anirà a judici perquè les tres magistrades que conformen el Tribunal declinen aplicar-li l’anomenada doctrina Botín, tal com reclamava la defensa. Aquesta jurisprudència del Tribunal Suprem data de 2007 i estableix que ningú pot anar a judici quan només ho demana l’acusació popular.

Tanmateix, la interlocutòria, signada per unanimitat, expressa “discrepància” amb la cèlebre doctrina i afirma que el cas de la infanta planteja un “escenari diferent” que el que va deslliurar de judici l’expresident del Banc Santander, Emilio Botín. Llavors, es reclamava l’arxivament de la causa sencera. Aquí, en canvi, Fiscalia i Agència Tributària reconeixen l’existència d’un delicte, si bé entenen que la infanta no hi té res a veure, en l’àmbit penal.

Aquestes jutgesses entenen que el delicte fiscal lesiona un bé col·lectiu i, per tant, l’Agència Tributària no és l’únic perjudicat. Per això, considera “plenament justificada” la participació ciutadana al procés, i legitima, així, l’acusació de Manos Limpias.

Set jutges avalen l’encausament

D’aquesta manera, ja són set els jutges que s’han pronunciat a favor d’encausar Cristina de Borbó. El jutge instructor José Castro; els tres magistrats de l’Audiència Provincial de Palma, que van rebutjar els recursos de fiscalia i defensa i les tres magistrades que conformen el Tribunal que jutjarà el cas. La decisió només pot ser ara recorreguda davant el Tribunal Suprem i només un cop hagi finalitzat el judici. En l´hipotètic cas que l’alt tribunal donés la raó a la infanta, el judici seria declarat nul i s’hauria de repetir.

stats