Cambra alta
Política12/09/2023

Un informe del Senat força el PP a donar grup propi a Junts i el PNB

Els populars avisen que retallaran assessors a aquests grups

ARA
i ARA

BarcelonaJunts, el PNB i l'esquerra confederal tindran finalment grup propi al Senat. Ho faran gràcies a un informe favorable dels lletrats de la cambra que ha portat el president de la cambra alta, el popular Pedro Rollán, a acceptar que tinguin grup. Fa unes setmanes, Rollán havia frenat la constitució d'aquests grups al·legant que tenia dubtes sobre la legalitat que el PSOE prestés temporalment senadors a altres formacions, una pràctica habitual a les Corts espanyoles. Per evitar-ho, Rollán va jugar la carta dels serveis jurídics per qüestionar la fórmula dels vots prestats, però finalment els lletrats han donat la raó als socialistes.

En el seu informe, els lletrats han conclòs que la cessió de senadors per crear grups és reglamentària. En la cambra alta, el reglament exigeix deu senadors perquè un grup tiri endavant, però es pot reduir fins a sis al llarg de la legislatura. Si n'hi ha menys, es dissol per sistema. Ara els socialistes permetran als tres grups arribar a la desena d'electes i, quan els senadors prestats tornin a les files socialistes, el grup del PNB quedaria amb cinc senadors jeltzales més un de Geroa Bai, el Grup Plural (Junts) en tindrà sis i l'esquerra confederal cinc, més aquells que s'escolliran aviat per designació autonòmica.

Cargando
No hay anuncios

Un altre gest del PSOE

Així, com ja va passar al Congrés, el PSOE ha tornat a ajudar Junts per Catalunya a poder tenir grup propi, en aquest cas al Senat. Ara bé, el vicepresident primer de la cambra, Javier Maroto, ha avisat que quan els socialistes retornin a les seves files d'origen retallarà els assessors i portaveus adjunts en proporció a la pèrdua de la mida del grup, segons ha informat.

Cargando
No hay anuncios

Per tant, el PNB tindrà grup propi, Junts com a Grup Plural –amb els nacionalistes de Coalició Canària, BNG i Agrupación Herreña Independiente– i també l'esquerra confederal –Més País, Compromís, Agrupació Socialista de Gomera i Eivissa–. Aquests grups se sumen als del PP, el PSOE, Esquerres per la Independència (ERC i Bildu) i el grup mixt.

Els populars van criticar aquesta fórmula del vot prestat per "immoral" i contrària a la legalitat, perquè la "filosofia" que hi havia darrere creien que xocava clarament amb el portaveu. Però no ha estat així. De fet, la fórmula de diputats o senadors prestats ha estat habitual al llarg de les legislatures, així com l'arrodoniment del percentatge.