Apareixen més testimonis contra Errejón: "Et fa seva amb mil càstigs diferents"

Instagram tanca diverses hores el compte de Cristina Fallarás i desferma la indignació a les xarxes socials

Cristina Fallarás fotografiada el 2018 a Barcelona
3 min

MadridL'acumulació de testimonis contra Íñigo Errejón no s'atura. La periodista Cristina Fallarás n'ha continuat publicant i, malgrat que Instagram li ha tancat el compte durant diverses hores, els relats tornen a ser públics. Un dels missatges que fan referència a l'exportaveu de Sumar al Congrés explica un altre cas de violència sexual. "Et fa completament seva, amb mil càstigs diferents, per molt que no vulguis", relata una altra víctima. Aquest testimoni descriu un patró similar al dels casos anteriors: "De seguida va posar el pestell i en aquell moment ja vaig saber que m'havia equivocat. Va venir cap a mi i em vaig bloquejar completament; vaig passar a ser una marioneta". Aquesta dona relata com la va "tirar sobre el llit": "Et posa com vol i et va fent ferides", "t'agafa dels cabells, es droga sobre teu; unes ratlles als llavis, d'altres al cul".

Unes hores més tard de fer públic aquest cas, Fallarás n'ha compartit un altre d'una trobada de fa deu anys. La dona explica que, amb la imatge pública que projectava Errejón, pensava que passaria una "nit de conversa i de descobriment" amb el polític, però es va endur una decepció. "Va ser un sexe en el qual jo no vaig gaudir; la seva missió va ser, com explica la noia, satisfer-se ell", recorda. Qui també ha donat més detalls de la seva agressió és l'actriu i presentadora Elisa Mouliaá, que ha portat el seu cas als tribunals i ha volgut rebatre els "neandertals" que l'assenyalen a ella i qüestionen la seva conducta. "Estava il·lusionada amb l'Íñigo, el tenia en un pedestal... Vaig pensar que podia ser una història d'amor preciosa, però en lloc de trobar-me una cosa romàntica em vaig trobar una persona que l'única cosa que volia era tocar el meu cos i ficar-me la llengua", lamenta.

Mouliaá, a més, comparteix una captura de pantalla que va enviar a una amiga seva l'octubre del 2021, just després de la seva trobada amb Errejón, explicant que s'havia sentit "envaïda".

"Censura" a Instagram

Poc abans de la 1 del migdia ha transcendit que Instagram havia tancat el compte de Fallarás. Els milers de missatges sobre violència masclista i sexual que ha recollit durant mesos han deixat d'estar disponibles. La periodista ha denunciat la "censura" de la xarxa social i ha fet una crida a difondre-ho i a aixecar la veu. La resposta ha estat massiva i tant Instagram com X s'han omplert de missatges de suport a la tasca de Fallarás i contra Instagram que, en un missatge genèric, advertia que el seu perfil incomplia les "normes comunitàries". A les tres tocades, el seu compte s'ha reactivat. Segons ha explicat Fallarás a Efe, la direcció de Meta Espanya, propietària d'Instagram, li ha comunicat que havia estat un "tancament automàtic, probablement per l'acumulació de denúncies" i li demanava disculpes.

La periodista encara no pot gestionar el compte per publicar-ne de noves per motius tècnics, si bé les denúncies ja publicades tornen a ser visibles. Al moviment en defensa del compte de Fallarás també s'hi han afegit les dirigents de les dues formacions esquitxades pel cas d'Errejón. Yolanda Díaz, de Sumar, i Mónica García, de Més Madrid, han expressat el seu suport a la periodista que ha destapat el cas que ha provocat una crisi als seus espais polítics. "El seu compte és un espai segur per a moltes dones i n'hi hauria d'haver molts més. Aquest espai no es pot tancar,; espero que se solucioni com més aviat millor", ha dit Díaz, que ha rebut comentaris acusant-la d'"hipòcrita" i "encobridora". García també ha reivindicat que espais de denúncia com aquest són "imprescindibles", exposant-se així a usuaris que li han retret que no hagi fet res abans.

stats