Política08/06/2018

El ministeri de l'Interior obre una investigació per les imatges d’Estremera

Institucions Penitenciàries entrevistarà els afectats per esbrinar qui va filmar els vídeos

Maiol Roger
i Maiol Roger

BarcelonaEl nou ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va prometre ahir el càrrec i va assumir la seva cartera sabent que a l’escriptori ja l’espera la primera patata calenta per resoldre del mandat: la gravació d’imatges d’Oriol Junqueras, Joaquim Forn i Raül Romeva a l’interior de la presó d’Estremera, publicades per l’ARA. Partits, advocats i familiars van exigir al ministeri, i en concret a Institucions Penitenciàries, que obri una investigació per aclarir com es va poder gravar els presos.

Interior va iniciar ahir mateix la investigació per iniciativa pròpia, segons van confirmar a l’ARA fonts d’Institucions Penitenciàries. El procediment inclourà entrevistes a totes les persones afectades per la gravació, entre les quals s’inclou els presos polítics.

Cargando
No hay anuncios

La consellera de Justícia, Ester Capella, ja havia anunciat de bon matí que demanaria explicacions al ministeri de l’Interior pel vídeo. En declaracions a Catalunya Ràdio, la republicana va denunciar que amb aquesta filmació “s’està vulnerant el dret a la intimitat i el dret a la pròpia imatge” dels presos, i va anunciar que parlarà amb Institucions Penitenciàries per aclarir els fets i demanar que s’evitin noves gravacions: “S’han de prendre totes les mesures necessàries perquè això no torni a passar”.

El PDECat va completar la demanda de Capella amb preguntes per escrit registrades al Congrés per Carles Campuzano. S’hi va afegir també la nova portaveu del Govern, Elsa Artadi, que va exigir “conseqüències” per la gravació d’unes imatges que va qualificar de “dures”. La consellera de la Presidència va fer aquestes declaracions just abans que La Sexta publiqués noves gravacions dels presos en què se’ls veu menjant o se’ls sent parlar de temes polítics com la posició dels partits independentistes davant la moció de censura a Mariano Rajoy.

Cargando
No hay anuncios

Els advocats dels empresonats també van demanar explicacions no només a Institucions Penitenciàries, sinó també als responsables de la presó d’Estremera. L’advocat d’Oriol Junqueras i Raül Romeva, Andreu Van den Eynde, va explicar a RAC1 que avui ha de visitar la presó i ho aprofitarà per expressar la queixa al director del centre, a qui ja va enviar un fax dimecres a la nit. L’advocat va precisar en declaracions a TV3 que actuarà contra el centre, però no contra la publicació de les imatges. “La vulneració de la intimitat és evident però tens un dret que preval i que està totalment justificat, que és el dret a la informació. Anar contra els mitjans no serveix de res, el que volem és parar el problema de seguretat que hi ha allà dins”, va recalcar.

L’advocat de Carles Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, va coincidir a lamentar l’afectació a la intimitat, però va apuntar que la publicació del vídeo serveix per posar de manifest “les duríssimes condicions que comporta la vida a la presó”. Els presos han d’estar-se 16 hores a la cel·la, “en espais molt reduïts i en unes condicions veritablement molt dures”, va dir des del 3/24.

Cargando
No hay anuncios

La pressió sobre el ministeri de l’Interior també va arribar de l’entitat Jutges per la Democràcia, que considera que cal que Institucions Penitenciàries obri un expedient per saber “qui són els responsables” del vídeo. “És una de les primeres qüestions que tindrà sobre la taula el nou ministre Grande-Marlaska”, va considerar la portaveu de l’entitat, Montserrat Comas: “Això requereix sancions, perquè és un comportament inacceptable que des de l’administració pública s’hagin pogut obtenir aquestes imatges”.

El precedent de Bárcenas

Cargando
No hay anuncios

L’últim precedent similar al dels presos polítics catalans es va viure amb Luis Bárcenas, que el 2013 va ser gravat a la presó de Soto del Real en unes imatges emeses per La Sexta. Al cap de dos mesos Institucions Penitenciàries va localitzar el presumpte autor de la gravació i va remetre el cas al jutjat de Colmenar Viejo, on l’extresorer del PP havia interposat una denúncia.

La carpeta de la gravació no és l’única que té Institucions Penitenciàries relacionada amb els presos polítics. L’ens ja va obrir un expedient contra José Luis Hidalgo, funcionari de la presó d’Estremera que va escriure un article fent referència a la situació de Junqueras i Forn.

Cargando
No hay anuncios

Grande-Marlaska s’estrenarà en el càrrec d’Interior amb els empresonats pel Procés com un dels seus principals assumptes. Un tema que l’afecta col·lateralment, però en què tindrà a la seves mans un dels gestos que el govern de Pedro Sánchez pot fer per desescalar el conflicte: Institucions Penitenciàries s’ha de pronunciar sobre el trasllat dels presos a un centre de Catalunya.

Petició d’eurodiputats per visitar els presos

Una quinzena d’eurodiputats va sol·licitar ahir al nou ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, “col·laboració per agilitzar el procés d’autorització” per visitar els presos polítics. Parlamentaris de diferents grups polítics i estats membres van enviar una carta al nou membre del govern de Pedro Sánchez en què li expressen el desig de visitar els presos “sense cap impediment” i tenint en compte la seva condició de “representants electes de la ciutadania europea”. La missiva arriba després que els signants hagin sol·licitat autorització per accedir a Soto del Real, Alcalá-Meco i Estremera, i també després que una primera delegació de l’Eurocambra demanés al desembre el mateix sense obtenir una resposta positiva. “És el nostre desig i la nostra obligació visitar els centres per conèixer de primera mà la situació dels polítics i els líders socials”, avisen Grande-Marlaska. Entre els signants hi ha Jordi Solé i Josep Maria Terricabras (ERC), Ramon Tremosa (PDECat) i Ernest Urtasun (ICV).