Governabilitat a l'Estat
Política05/09/2024

Perelló fa pinya amb els jutges i els blinda en l'aplicació de l'amnistia

La nova presidenta del CGPJ avisa que "cap poder de l'Estat pot donar indicacions" sobre com interpretar les lleis

MadridIsabel Perelló tornava dels Estats Units quan es va assabentar que el ple de l’òrgan de govern dels jutges l’escolliria com la primera presidenta del Consell General del Poder Judicial. 48 hores després, aquest dijous pronunciava un discurs que havia enllestit a les quatre de la matinada i que, sense cites directes, ha fet sobrevolar l’amnistia en l’acte d’obertura de l’any judicial. "Cap poder de l’Estat pot donar indicacions ni instruccions als jutges i magistrats sobre com han d’interpretar i aplicar l’ordenament jurídic", ha deixat anar Perelló, en presència de Felip VI i del ministre de Justícia, Félix Bolaños. Un tancament de files en tota regla amb els jutges davant l’enfrontament que es viu amb el govern espanyol –i les forces independentistes– per la no aplicació de la llei d’oblit judicial en alguns casos com el de l’expresident Carles Puigdemont. L’altra gran pota de la seva intervenció ha sigut la reivindicació femenina davant la "immerescuda invisibilitat a la qual s’han vist sotmeses les dones en els diferents àmbits de la vida professional i social".

"Les resolucions judicials són susceptibles de crítica i és, precisament, la possibilitat de criticar —també les resolucions judicials— el que fa a una societat lliure, oberta i plural. En el dret la discrepància és possible, habitual, fins i tot podria dir-se que és inherent al debat jurídic. Però crítiques i discrepàncies res tenen a veure amb la desqualificació o l’insult. Vull expressar el meu suport a tots els jutges d’aquest país", ha dit Perelló. I ha afegit: "Faig una crida a les diferents forces polítiques i als poders de l’Estat perquè respectin la tasca que els jutges i magistrats realitzen. Les possibles irregularitats que es poguessin produir en l’exercici de la funció jurisdiccional tenen els seus propis mecanismes de correcció a través de les vies d’impugnació previstes en les lleis processals".

Cargando
No hay anuncios

Qui n’ha sortit guanyant?

Fonts properes a Perelló asseguraven que, com a nova presidenta del Poder Judicial, havia d’enviar aquest missatge de suport als seus col·legues. Ara bé, no se sap què en pensa sobre l’actitud dels magistrats Manuel Marchena i Pablo Llarena, decidits a no amnistiar Puigdemont pel delicte de malversació. Als passadissos del Suprem encara s’intentava treure l’entrellat de qui ha guanyat la partida amb aquesta elecció: el relat que es fa en sectors conservadors és que no és especialment afí al govern espanyol com ho podia ser l’altra candidata que es va sotmetre a votació, Ana Ferrer. Aquesta magistrada de la sala penal del Suprem va emetre un vot particular dur contra la decisió de Marchena de no aplicar l’amnistia als condemnats per l’1-O. En canvi, a l’òrbita del PSOE s’insisteix que hi ha molta satisfacció amb l’elecció de Perelló i que qui anteriorment havia sonat com a presidenta, Pilar Teso, no era la favorita de la Moncloa. Fins i tot, hi ha qui diu que es van cremar expressament els noms de Teso i Pablo Lucas –l’aspirant que proposaven els conservadors– i que a finals de juliol ja es parlava internament de Perelló.

Cargando
No hay anuncios

Des del seu entorn reconeixien que estava aclaparada per la precipitació dels esdeveniments i es va percebre amb el seu to baix durant el discurs. Abans que Perelló ha pres la paraula el fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, que no ha fet cap referència explícita a l’amnistia, però sí que ha reivindicat el seu paper "d’articulació i unificació en la seva interpretació de l’ordenament jurídic". Una de les crítiques que el ministeri públic ha fet del Tribunal Suprem per no haver amnistiat el delicte de malversació és que la tesi que han elaborat Marchena i Llarena és retorçada i atempta contra la seguretat jurídica. "El dret ha d’anar lligat a una interpretació racional i uniforme de la norma. [...] Un espai de justícia predictible és una garantia per a la ciutadania", ha afirmat el fiscal general.

La situació de García Ortiz

D’altra banda, García Ortiz està pendent que el Suprem decideixi si l’investiga per les revelacions dels contactes que la Fiscalia mantenia amb la defensa de la parella d’Isabel Díaz Ayuso, Alberto González Amador, sobre els delictes fiscals que va confessar. De moment, ha aconseguit arribar a l’acte d’obertura de l’any judicial i fer el discurs sense estar imputat. "El ministeri fiscal ha actuat, actua i actuarà, perquè així ho ha de fer, de manera imparcial i sotmès exclusivament a l’imperi de la llei", ha subratllat a l’inici de la seva intervenció. A més, García Ortiz ha demanat fer una "reflexió" sobre el paper de l’acció popular en la justícia perquè "augmenta el risc d’investigacions prospectives", en un moment de fortes crítiques en l’àmbit polític al jutge Juan Carlos Peinado per la causa oberta contra Begoña Gómez, la dona de Pedro Sánchez. "Qui vulgui, ho haurà entès", deien des del seu entorn.