IU defensa davant el rei que hi ha opcions per a un "govern d'esquerres"
Alberto Garzón reclama a Podem i PSOE que s'asseguin ja a negociar perquè la situació "no s'eternitzi"
MadridEl rei ha premut l'accelerador i la segona ronda de contactes per intentar formar govern avança amb reunions que duren gairebé la meitat respecte les de la setmana passada. Aquest divendres ha estat el torn d'UPN, Esquerra Unida-Unitat Popular (IU-UP) i a la tarda li toca al PNB. Mentre que UPN, aliada del PP, ha traslladat la seva voluntat que governi Mariano Rajoy, Alberto Garzón ha defensat davant del "ciutadà Felip de Borbó" que "creuen que hi ha opcions d'un govern d'esquerres". Per això ha fet una crida tant al PSOE com a Podem i la resta de grups territorials al Congrés, per seure's "de forma immediata a negociar i explorar totes les possibilitats" perquè la situació "no s'eternitzi".
Per a Garzón ja no es pot perdre més temps i cal que els socialistes deixin clara la seva oferta abans que acabi la segona ronda de contactes davant del rei. El líder d'IU es va mostrar disposat a fer de mediador entre el partit morat i els socialistes, però ha admès que només ha pogut parlar amb membres de cadascuna de les formacions per separat.
El líder d'IU compta amb formacions com ERC, o fins i tot el PNB, perquè facilitin aquest "govern d'esquerres". Per això reclama que els partits abandonin les seves "intrigues de palau i comencin a pensar amb el futur del país". També demana que s'obviïn els "cants de qui promou una gran coalició, es digui com digui". "Crec que les paraules de Felip González no representen l'interès de la majoria social, ni les formes ni les polítiques socials que necessitem", ha afegit.
El PNB torna a guardar silenci
Si un partit està sent cortejat després del 20-D, a part de Ciutadans, és el PNB. Amb només sis diputats, menys que ERC i Democràcia i Llibertat, ha aconseguit situar-se a primera fila de l'hemicicle del Congrés i tenir un lloc a la mesa del Senat. Fonts del partit basc admeten que tant PP com PSOE els sondegen per tenir el seu suport de cara a la investidura. I amb la boca petita apunten que veuen difícil que Mariano Rajoy pugui seguir sent la cara del PP.
Tant els seus diputats -els únics que no tanquen la porta a abstenir-se a favor del PP- a com les seves paraules cotitzen a l'alça i no estan disposats a deixar clar què pensen, per ara. El mateix van fer la setmana passada: no oferiran cap roda de premsa després que el seu portaveu Aitor Esteban, es reuneixi amb el rei aquesta tarda. Remetran, únicament, a un comunicat. Són la única força que fins ara ha evitat trepitjar el Congrés per oferir una roda de premsa.
I si tothom declina sotmetre's a la investidura?
La segona ronda de contactes amb Felip VI acabarà dimarts vinent a la tarda amb Mariano Rajoy. Serà llavors quan el monarca haurà de decidir si proposa a Pedro Sánchez o al líder del PP. Sánchez defensa que cal respectar els temps i que ha de ser Rajoy qui ho provi primer, però ja ha avançat que si el rei el proposa ell no declinarà la seva responsabilitat.
Però si ningú accepta, ja hi ha qui ha posat sobre la taula una nova possibilitat. La diputada de Coalició Canària, Ana Oramas, va proposar ahir a Felip VI intentar buscar una "via jurídica" per convocar eleccions anticipades sense exposar cap candidat al fracàs d'un debat d'investidura. Fonts del Congrés han explicat aquest divendres que, de moment, no exploraran aquesta possibilitat.