Palma
Política10/08/2023

Jaime Martínez: "Palma perd 30.000 euros al mes per tenir aturats els busos d'hidrogen"

El batle assegura que estan cercant una solució per revertir el "caos"

ARA Balears

PalmaL'Ajuntament de Palma perd uns 30.000 euros al mes pel fet de tenir els cinc autobusos d'hidrogen paralitzats per la manca de combustible que havia de produir la planta de Lloseta, que, finalment, no s'ha arribat a executar. La realitat, però, és que els busos de l'EMT que havien de funcionar amb hidrogen estan aturats sense data prevista per manca de combustible. El batle de Palma, Jaime Martínez, ha carregat contra l'anterior Govern perquè "sabien perfectament" que no hi havia hidrogen a Mallorca per carregar els cinc autobusos d'hidrogen. "El que estam fent ara és revertir la situació i cercar solucions per a aquests autobusos, ja que cada mes que passa, la ciutat de Palma perd gairebé 30.000 euros pel cost de tenir-los aturats", ha apuntat Martínez.

A més dels cinc autobusos aturats per la manca del combustible necessari, Martínez ha criticat la gestió de l'anterior govern, que va fer que hi hagués "diàriament" més de 80 autobusos avariats. Així mateix, ha defensat l'acció del nou executiu municipal, que ha posat en marxa un "pla de xoc" que ha fet que de 85 busos inactius s'hagi passat a uns 60. Així, Martínez assegura que en arribar al Consistori es trobaren "quatre minibusos aturats des de feia vuit mesos a les cotxeres", que a hores d'ara "ja s'han posat en circulació".

Cargando
No hay anuncios

D'altra banda, hi havia deu busos elèctrics que no es podien carregar perquè l'EMT només tenia un únic carregador. Amb tot, el batle ha explicat que ja s'han habilitat 11 carregadors més i ara n'hi ha un total de 12. Martínez també ha titllat de "deixadesa" la planificació dels altres automòbils de gas i gasoil pel que fa al manteniment de l'aire condicionat i la càrrega de gas, fet pel qual també estaven inactius.

Cargando
No hay anuncios

Així ho ha comunicat en una convocatòria de premsa convocada per explicar en quina situació es troben els cinc busos d'hidrogen inactius de la flota de l'EMT. Martínez ha lamentat que "en aquests moments no hi ha solució" i ha acusat l'anterior equip de govern de deixar "una situació de caos" a l'empresa municipal. Durant una roda de premsa aquest dijous a les cotxeres de l'EMT, el batle ha assegurat que "estan cercant alternatives" perquè aquests vehicles puguin funcionar, però dur hidrogen "de fora" no és una opció.

Per motius de seguretat

En aquest sentit, Martínez ha explicat que aquests autobusos necessiten que la pressió del combustible estigui aproximadament a uns 350 bars i que, "per motius de seguretat", només es permet transportar a 200 bars. Aquest fet suposa que, si s'opta per importar el combustible, els autobusos es carreguin per davall de la seva capacitat, concretament a un 18%.

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, ha recordat les declaracions que la presidenta del Govern, Marga Prohens, va fer aquest dimecres sobre la planta d'hidrogen de Lloseta, en què va advertir que l'anterior Executiu autonòmic i l'equip de govern a Cort "sabien perfectament que no hi havia hidrogen a l'illa per carregar els cinc autobusos" i que, a més, "han costat cinc milions d'euros".

"No hi ha cap paper" que avali els 850 milions d'euros d'inversió estatal a Palma

A més, Martínez ha insistit que "no hi ha cap paper" que avali els 850 milions d'euros que van prometre en inversions estatals tant el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, com l'expresidenta del Govern, Francina Armengol, i l'exbatle de Palma, José Hila. D'aquesta manera, ha assegurat que el nou equip de govern de Cort està "intentant lluitar" per la partida econòmica anunciada.

Cargando
No hay anuncios

En declaracions als mitjans, el batle ha apuntat que "estan en contacte" amb els ministeris i administracions "per aconseguir el que no ha aportat l'anterior consistori". Amb tot, com que no hi ha paper ni document, "estan enlaire", ha reiterat. En aquesta línia, Martínez ha lamentat que "encara" estan esperant que "el PSOE, el senyor Hila i tot l'equip de govern" els entreguin "documents que avalin que aquests 850 milions d'euros en inversions estaven compromesos".