Política02/11/2021

Jaume Far, sobre la manca de suport del Govern: "Cadascú sap el que hi ha i tot el que s'ha plantejat"

El director de l'Oficina Anticorrupció farà efectiva la seva dimissió l'1 de gener de 2022

Palma"No hi ha molt a explicar més enllà del que diu el document", ha explicat Jaume Far a l'ARA Balears després que s'hagi fet pública la seva sol·licitud de dimissió. L'encara director ha assenyalat que li va comentar les seves intencions a Thomàs "abans de l'estiu". "Tenc projectes a l'horitzó i pens que l'Oficina ja està consolidada, encara que té una estructura petita", ha continuat, a més d'assenyalar que es necessiten "tres o quatre persones més". Far ha tingut bones paraules per al seu equip, el qual "fa molt bona feina". "Ara es tracta de continuar en la mateixa línia o en la línia que el futur director li vulgui donar", ha afegit. Això sí, segons Far aquests quatre anys "s'han assolit els objectius" que es varen marcar amb el seu nomenament. A la pregunta sobre si s'ha sentit presionat, Far ha reconegut que, per a un funcionari públic com ell, "sempre dona un poc de vertigen veure't en segons quines situacions amb la premsa i els partits polítics, amb tothom pendent". Però també ha matisat: "Jo sabia a què venia, i aquestes coses formen part de les tasques d'un director d'una oficina com aquesta". Quant a una possible manca de suport dels partits que formen part del Govern, Far no ha estat tan clar i s'ha limitat a assenyalar que "cadascú sap el que hi ha i tot el que s'ha plantejat".

El director de l'Oficina Anticorrupció, Jaume Far, ha presentat aquest dimarts la dimissió al president del Parlament, Vicenç Thomàs. En l'escrit que s'ha registrat a la Cambra a les 11.43 hores del matí, Far argumenta que a hores d'ara té "nous projectes professionals" i recorda que ja va comentar aquest tema a Thomàs el mes de juliol. "Com ja li vaig comentar el passat mes de juliol, uns nous projectes professionals propers fan que el meu paper al capdavant de l'Oficina de Prevenció i Lluita contra la Corrupció hagi de finalitzar aquest any 2021", comença l'escrit. Així les coses, la renúncia serà efectiva l'1 de gener de 2022.

Cargando
No hay anuncios

Fonts de la Mesa del Parlament hi han evitat fer valoracions, però han subratllat que no es donarà cap passa per cercar el substitut de Jaume Far fins que es faci efectiva la dimissió, l'1 de gener de 2022. Ara bé, des de la Mesa també es recorda que gener no entra dins del període ordinari de sessions i que això pot endarrerir el procediment per designar un nou director de l'Oficina Anticorrupció. De fet, a la Mesa ha estranyat que Far hagi comunicat la seva decisió amb tanta antel·lació i es remarca que l'únic que hi ha a hores d'ara és "la manifestació d'una voluntat".

A l'escrit, Far repassa alguns dels projectes que ha encetat des que l'Oficina es va posar en marxa l'any 2018 i considera que a hores d'ara aquest ens és "un organisme sòlid", el qual "s'ha posicionat de manera solvent" entre d'altres que es dediquen a lluitar contra la corrupció. A més, destaca el bon funcionament de la bústia de denúncies, i assenyala que caldrà implantar "un sistema d'alertes" i contractar més personal. L'escrit de Far finalitza amb el desig que els propers anys es continuï "avançant en aquestes línies, sota la direcció d'un altre director o directora".

Cargando
No hay anuncios

Quatre anys de tensions

Cal recordar que fa quasi quatre anys que Far és director de l'Oficina Anticorrupció. Va prometre el seu càrrec el 16 de gener de 2018 i des de llavors s'ha hagut d'enfrontar a diverses crítiques i entrebancs. Només començar en el càrrec, l'oposició va qüestionar el seu sou de 95.000 euros anuals, el més alt de l'Administració Pública.

Cargando
No hay anuncios

D'altra banda, les friccions entre Far i el Govern han estat una constant. Far va qüestionar l'actuació del Govern durant la pandèmia, tant pel que fa a les compres d'emergència de material sanitari de protecció –la conclusió de l'Oficina va ser que se n'havia abusat malgrat que no s'havia comès cap il·legalitat– com per la vacunació de càrrecs, quan Anticorrupció va proposar sancionar-ne una dotzena (el desembre de 2020).

Cargando
No hay anuncios

El plus d'habitatge de 22.000 euros de Far i dels alts càrrecs del Govern va ser un altre dels motius d'enfrontament de Far i membres del Govern. El director va acabar demanant a la directora general d'Innovació, Núria Riera, la qual feia feina a les odres del vicepresident de Podem, Juan Pedro Yllanes, que el tornàs després que se sapigués que Riera continuava empadroanada a Eivissa tot i que tenia una casa en propietat a Mallorca.

Cargando
No hay anuncios

La gestió de Jaume Far va ser qüestionada per la Sindicatura de Comptes, la qual va fer públic un informe el febrer on s'assenyalaven irregularitats en contractes i despeses de l'Oficina Anticorrupció. El director va acabar compareixent davant la Comissió d'Assumptes Institucionals i Generals del Parlament i va acusar la Sindicatura d'haver fet l'informe d'una manera intencionada i de llançar acusacions que no se sostenien. Aquesta compareixença es va dur a terme l'abril de 2021, un mes després que el PSIB maniobràs per intentar llevar Far del seu càrrec a causa de les acusacions de la Sindicatura.

Cal tenir en compte que Far assenyala que ja va anunciar a Vicenç Thomàs la seva intenció de renunciar al càrrec pel juliol, poc després de la tempesta que varen aixecar els seus qüestionaments a la gestió del Govern i de l'informe de la Sindicatura.