Jaume Font deixa la primera línia política i cedeix l'escó al Parlament

El fins ara president d'El Pi continuarà al partit regionalista "com a militant" de base

Jaume Font durant la roda de premsa en què ha anunciat que abandona la primera línia de la política
Maria Llull
12/02/2020
4 min

Palma"Tenc pressa per viure el que em queda". Amb aquestes paraules ha començat Jaume Font aquest dimecres la multitudinària roda de premsa en què ha anunciat que deixa per complet la primera línia política. No només farà efectiva la renúncia a ser el president d'El Pi, sinó que també deixarà l'acta de diputat. Font ha dit que la seva "voluntat de dimitir" com a president del partit regionalista és "ferma i irrevocable", a més d'una "decisió molt dolorosa" i "molt meditada". "Per coherència i responsabilitat presentaré en el mateix moment la renúncia a l'acta de diputat, però no deixaré el full d'afiliat", ha explicat.

La dimissió de Font serà efectiva en qüestió de dues o tres setmanes, quan la traslladi al màxim òrgan d'El Pi entre congressos, el consell general. "Primer vull preparar tot un seguit de papers amb la tresorera, Maria Antònia Sureda, en relació amb els comptes, els deutes i els proveïdors", ha comentat. "Vull que el tema dels doblers quedi claríssim, perquè és molt important, sobretot en aquesta època", ha afegit.

Dos han estat els motius bàsics que han conduït Jaume Font a prendre aquesta decisió, segons ja va explicar l'ARA Balears al desembre: l'estancament electoral i la manca de suport d'una part important del partit. "Després dels resultats electorals del 26 de maig, vaig obrir una reflexió per ampliar les bases. No vaig amagar-me i vaig encetar el debat per responsabilitat", ha comentat –cal recordar que, des que va ser fundat l'any 2012, El Pi no ha estat capaç de superar els 35.000 vots–.

Font anuncià les seves pretensions en el sopar de Nadal d'El Pi, i bona part del partit considerà que no era el moment adequat per obrir aquest front. "Després de mesos de bloqueig, la meva finalitat era superar aquesta situació, però a partir de Nadal hi va haver silenci", ha comentat.

El canvi de rumb ideològic proposat per Font va generar desacord i tensió amb la vicepresidenta del partit, Xisca Mora, i el secretari general, Josep Melià. Un altre element clau han estat les discrepàncies per nomenar dues secretaries. "No tenia per què consensuar-les, perquè els estatuts diuen que el president ha de triar-les", ha indicat Font, encara que ha aclarit que no ho va voler fer sense arribar a un acord.

Font també ha explicat que va intentar consensuar un document, "respectuós amb els estatuts d'El Pi", que fonamentava el canvi de rumb que proposava per al partit regionalista. "Deixava clar que és un projecte de les Balears i que el seu espai és el centre autonomista", ha explicat. "Era un document molt ampli que tenia un diagnòstic. Després l'havia de concretar el partit", ha afegit.

Però Font no va aconseguir suports tan importants com els de Mora i Melià per a les seves propostes. "La vicepresidenta i el secretari general no pensen com jo", ha subratllat. El polític regionalista considera que s'ha pogut "equivocar", encara que deixa la porta oberta que "s'hagin equivocat els altres". "Jo som més regionalista i potser altres, no. M'agradava la idea que el partit evolucionàs", ha dit fent referència al sector més nacionalista d'El Pi, que ha manifestat un fort desacord amb la seva estratègia.

A hores d'ara, no s'ha fet públic cap nom per succeir Jaume Font al capdavant d'El Pi. "No he mirat qui assumirà el comandament. Vull preparar aquestes qüestions amb delicadesa", ha dit. El que sí que espera Font és que el pròxim líder de la formació "sàpiga agafar la línia que toca". "Hi ha gent preparada per millorar i reconduir els posicionaments", ha comentat. Sobre les crítiques que ha rebut per apostar pel bilingüisme, s'ha limitat a recordar que va ser "el primer regidor a posar un normalitzador lingüístic a la Part Forana".

Font ha assegurat que "mai" deixarà de fer política, encara que ara quedarà "com a militant" de base. "Som un polític, és una cosa intrínseca a mi. Duré endavant la meva vocació des de Los Patos", ha dit, referint-se al seu restaurant, tot i que també ha reconegut que el seu plantejament abans de presentar la dimissió era tornar-se a presentar per presidir El Pi el 2021, però no ser candidat a les eleccions del 2023. "No tornaré a ser el president del partit", ha sentenciat sobre la possibilitat d'un retorn.

Missatges de tots els partits, excepte de Vox

Després d'anunciar la dimissió, Font ha rebut missatges de "membres de tots els partits", excepte de Vox, "que saben que no vaig d'ells", ha dit entre les rialles dels periodistes i els companys de partit que li han donat suport durant la roda de premsa, i entre els quals es trobaven Josep Melià, Xisca Mora, Lina Pons i Maria Antònia Sureda.

Font s'ha mostrat molt satisfet perquè gairebé tots els grups parlamentaris han destacat el seu tarannà "dialogant" i "de consens". Qui no ho ha fet ha estat el president del PP balear, Biel Company, amb qui encara no ha parlat. "Armengol m'ha enviat un whatsapp molt bonic, la veritat. Quan parli amb Company segur que també ho serà", ha dit.

Just abans de partir, i entre les llàgrimes d'alguns dels presents, molt emocionats, Font ha citat un diàleg de la pel·lícula Los chicos del coro: "A què esperam per ser feliços? A què esperam per anar a la festa?", ha demanat. "Pepet, força", ha dit a Josep Melià a l'orella mentre l'abraçava entre aplaudiments.

stats