Política07/06/2018

Javi López aposta per acostar els presos a Catalunya per contribuir a "curar ferides"

L'eurodiputat del PSC espera que la reunió entre Sánchez i Torra sigui aviat i que els dos presidents posin "el marcador a 0"

Acn
i Acn

Brussel·lesL’eurodiputat del PSC Javi López creu que cal acostar els presos a Catalunya per contribuir a "curar ferides" i perquè la política de "dispersió" està pensada per a casos de "terrorisme" i això "no té res a veure" amb els polítics catalans que estan a Estremera, Alcalá-Meco i Soto del Real. En una entrevista amb l'ACN, l'eurodiputat del PSC es mostra “convençut” que la trobada entre els presidents Pedro Sánchez i Quim Torra es farà “durant les pròximes setmanes”. López diu que “és evident que un dels grans dossiers i prioritats que té el govern de Sánchez sobre la taula és reprendre el diàleg polític amb Barcelona”, i creu que la trobada amb Torra “hauria de ser ràpida”. A més, l’eurodiputat remarca que els dos nous governs “podrien permetre posar el marcador a 0 i instaurar una nova etapa política” lluny de “la lògica del xoc de trens” i “més pensada en l’empatia, el diàleg, el respecte a la convivència i a les normes”.

A parer seu, Pedro Sánchez hauria de treballar “en les línies que va marcar el dia de la sessió d’investidura” i “tornar a la política i sortir de la lògica del conflicte institucional per entrar en una nova etapa de diàleg”. En primer lloc, però, assenyala que les dues parts haurien de ser “capaces” de “destensar la situació”. I aquí, diu, hi ha “responsabilitat” del govern espanyol però també del català, que segons ell “ha de deixar clar que durant aquest mandat el que farà serà operar dins de la lògica de la legalitat i l’estat de dret”.

Cargando
No hay anuncios

Preguntat per si considera que el nou govern espanyol hauria de propiciar l’acostament dels presos i el seu trasllat a centres penitenciaris a Catalunya, com ja han reclamat durant l’empresonament preventiu, López assegura que “totes les decisions que tinguin com a objectiu curar ferides han de ser benvingudes”. Tot i que diu que qualsevol moviment s'ha de basar en "l’estat de dret i la separació de poders”, puntualitza que “dins del marge de maniobra que tingui el govern” espanyol cal intentar prendre decisions cap a l'acostament dels presos. De fet, el socialista recorda que “la dispersió de presos és una política que té a veure amb el terrorisme” i critica que això “no té res a veure amb les persones de l’anterior govern que són a la presó”.

Batet i Borrell

En línies generals, Javi López valora el nou govern de Sánchez com a “esperançador”, el defineix com “marcadament europeista, progressista, modern i amb una clara sensibilitat social” i posa en valor “la solvència i el econeixement professional de tots els ministres”. A més, assenyala que el fet que hi hagi una àmplia majoria de dones “és fruit del tarannà dels temps” i la “marcada agenda de gènere i sobre la igualtat” que tindrà.

Cargando
No hay anuncios

López creu que “és una grandíssima notícia que Meritxell Batet sigui ministra responsable de les qüestions territorials”. Apunta que “es necessita” algú com ella per encetar “la nova etapa política” de diàleg. “És una veu solvent, ferma, però a la vegada dialogant, tranquil·la i serena”, diu. En aquest sentit, creu que Batet serà “capaç de canalitzar el diàleg” que des del socialisme es defensa “des de fa anys com a única sortida possible” a la situació actual. “Un diàleg que, vull remarcar, cal entre el govern català i espanyol però també –i ha mancat molt– dins de Catalunya”, afegeix.

La veu de Josep Borrell, el nou ministre d’Exteriors, és “molt ferma”, segons López, que posa en valor la seva “llarga trajectòria” i el fet que sigui, segons ell, “una figura molt respectada en l’àmbit nacional i internacional”. “Estic convençut que podrà empoderar la veu d’Espanya i de l’Estat en les decisions internacionals i especialment a Brussel·les”, comenta. Preguntat pels polèmics comentaris sobre “desinfectar” les ferides a Catalunya, l’eurodiputat replica que “caldria intentar posar el focus en les oportunitats”. “Que Josep Borrell i altres hagin estat combatius amb l’independentisme és normal dins del combat polític”, rebla. D’altra banda, destaca que “una part important de Catalunya veu en Borrell una referència” i assenyala que com a català “és important que aporti un gra de sorra en l’àmbit internacional”. “Sens dubte, podem aprofitar que s’enceta una nova etapa per recuperar la normalitat institucional”, insisteix.

Cargando
No hay anuncios

Missatge a Brussel·les

El nou gabinet de Sánchez, assenyala López, té dues persones –Nadia Calviño i Josep Borrell– “molt vinculades” amb Brussel·les, i les institucions europees han pres “bona nota” d’aquesta conformació. L’europarlamentari explica que Calviño és una persona “molt reconeguda” dins de l’àmbit de la Comissió Europea i recorda que Borrell és expresident del Parlament Europeu. Els dos nomenaments, diu, tenen a veure amb “la voluntat clara d’enviar un missatge europeista” i amb els compromisos econòmics així com de “demanda de protagonisme” en les reformes que venen a Europa.