PERFIL
Política24/07/2020

Joan Gual de Torrella, l'home que havia de donar "excel·lència" al Govern

El president de l'Autoritat Portuària de les Balears va ser nomenat el 2015 a proposta de la cap de l'Executiu autonòmic, Francina Armengol

Alba Tarragó
i Alba Tarragó

PalmaJoan Gual de Torrella sempre ha sabut nedar i guardar la roba. Procedent d'un entorn benestant proper a la burgesia palmesana, va passar de ser propietari d'una de les empreses de càtering més importants de Mallorca, Menú, a home de confiança del Govern. Gràcies a això, el 2015 va ser nomenat president de l'Autoritat Portuària de les Balears (APB), decisió que segons la mateixa presidenta donava "excel·lència" a l'Executiu. Francina Armengol va fer aquesta afirmació poc després que Gual de Torrella accedís al càrrec en una entrevista amb El Mundo, en què valorava la seva experiència i el "no rotund" a l'ampliació del port de Palma.

Gual de Torrella, investigat des de dijous per un possible cas de corrupció, va néixer a Palma el 1956. Igual que altres personalitats de la societat mallorquina –com ara els arquitectes García Ruiz, relacionats amb la trama del Palma Arena–, l'empresari va estudiar a l'escola dels jesuïtes, recorden fonts properes al seu entorn. Això i el seu llinatge compost el varen situar automàticament en una determinada posició social.

Cargando
No hay anuncios

Llicenciat en Empresarials, el mallorquí va fundar Menú Mallorca el 1979 i la va dirigir fins al 2014, poc després d'una suspensió de pagaments arran de la crisi econòmica del 2008. Fonts properes a la seva persona asseguren que Menú s'havia fet seu la major part del sector del càtering en l'àmbit oficial i empresarial. La gran inversió que va fer per renovar les seves cuines es va girar en contra seva amb la caiguda de l'economia espanyola, que li va fer perdre la major part dels clients.

Compromès amb "la professionalitat"

El vincle amb l'Autoritat Portuària de Balears està lligat al seu càrrec com a president de la Cambra de Comerç de Mallorca, el qual va ocupar entre 2006 i 2013. Durant aquest període, va formar part del consell d'administració de l'APB com a vocal, en representació de la Cambra. És en aquell moment que comença a forjar-se una relació de confiança amb el PSIB, el qual el va escollir el 2015 com a president de l'Autoritat Portuària, malgrat les crítiques dels seus socis de Govern. Aquest nomenament no va agradar gens a Podem, que titllà Gual de Torella de "casta oligàrquica".

Cargando
No hay anuncios

En una entrevista concedida a l'ARA Balears tot just després de succeir Alberto Pons Fernández com a president l'APB, Gual de Torrella va defensar que treballaria "amb tot el rigor i la professionalitat que han de caracteritzar la gestió pública". Des d'un principi, va rebutjar públicament l'ampliació del port de Palma, promesa que –de moment– s'ha fet realitat.

Cargando
No hay anuncios

Des de la seva tasca com a director de la Cambra de Comerç, l'empresari ha estat molt vinculat amb el turisme. Durant els cinc anys al capdavant de l'APB, el port de Palma ha patit la major pujada en l'arribada de creuers de la història. La capital balear va assolir la xifra rècord de 2,13 milions de creueristes el 2017, una dada que no ha aturat de créixer. De fet, el 2019 la fita va ser de 2,65 milions de creueristes, amb un ascens d'un 9,3% respecte del 2018.

A hores d'ara, l'Autoritat Portuària, l'Ajuntament de Palma i el Govern balear mantenen actives les negociacions amb les navilieres per regular l'arribada de creuers. Precisament un mes abans que el govern espanyol declaràs l'estat d'alarma i que les Illes quedassin tancades per mar i aire, l'ens portuari acceptà la moratòria de concessió d'escales de creuers a Palma fins al 2022.