Eleccions al Parlament

Junqueras dimitirà de president d'ERC després de les europees per iniciar un procés de reflexió

El partit convoca un congrés per al 30 de novembre, en què Marta Rovira no es tornarà a presentar com a secretària general

4 min
Oriol Junqueras i Marta Rovira en una trobada recent a Ginebra, a Suissa

BarcelonaOriol Junqueras dimitirà de president d'ERC després de les europees per iniciar "un procés de reflexió". La decisió s'ha pres aquest dimecres en una executiva maratoniana del partit –ha durat més de quatre hores– en què també s'ha convocat un congrés per al 30 de novembre per "fixar la nova estratègia de la formació i buscar la millor manera de recuperar la confiança del país després dels resultats de les eleccions del 12-M", segons ha informat ERC en un comunicat. La decisió de l'actual president republicà de fer un pas endavant i postular-se per continuar liderant el partit havia generat malestar entre alguns quadres de la formació, especialment per la carta que havia fet pública dimarts, segons diverses fonts consultades. Després dels comicis europeus Junqueras decidirà "el seu futur", és a dir, si es torna a presentar, però la secretària general del partit, Marta Rovira, es desmarca de les intencions de Junqueras i ja ha decidit que no ho farà.

Des de dilluns la crisi a Esquerra per la desfeta del 12-M havia anat prenent cada vegada més força. Pere Aragonès feia un pas enrere, assumia en primera persona el fracàs a les urnes dels republicans i anunciava un procés de reflexió "col·lectiu" de tota l'organització. Aquest mateix dilluns, en la reunió de l'executiva que el partit va celebrar a la tarda, Marta Rovira va exposar la seva posició: fer una transició tranquil·la i renovar els lideratges de la formació. No va ser fins l'endemà que Oriol Junqueras va decidir fer tot el contrari a Aragonès i Rovira, i va anunciar la seva intenció d'agafar el ple control de la formació. El líder del partit, de fet, volia que fos la militància qui validés el seu pas endavant i que fos en un congrés aquest mes de juliol mateix, segons expliquen diverses fonts consultades.

Ara bé, les seves intencions van quedar frenades, perquè bona part dels dirigents consideraven que obrir un congrés en ple estiu, amb el debat sobre la investidura de Salvador Illa entre mans, podia perjudicar el partit. L'executiva d'aquest dimecres, doncs, era clau per mesurar quins suports tenien els crítics amb Junqueras i qui estava al seu costat. La solució acordada pel partit de celebrar el congrés a la tardor –una tesi que ha defensat Rovira durant la reunió– dona sortida a part de les demandes de Junqueras, però, a canvi, els detractors d'un congrés a curt termini han aconseguit dilatar-lo fins a la tardor i que Junqueras faci un pas al costat mentre el partit prepara el conclave del novembre.

L'endemà del 9 de juny –data de les eleccions europees– Pere Aragonès i Marta Rovira seran els qui pilotaran el partit de forma interina. Tots dos s'han mostrat predisposats a participar en la "transició" del partit cap a un canvi de lideratge. L'encara president de la Generalitat en funcions ho va expressar dilluns en una compareixença i Marta Rovira ho ha exposat en la carta feta pública aquest dimecres: "Com a militant de base, i per coherència, he comunicat als companys i companyes de la direcció nacional que no em presentaré de secretària general al proper Congrés Nacional. I, en tot cas, si així ho considereu oportú, i per responsabilitat, m'agradaria posar-me al servei i acompanyar aquesta transició que necessitem per enfortir el projecte".

Decisions a la vista

Oriol Junqueras, que aquest dijous a les 9 compareixerà en roda de premsa, tenia intenció de continuar liderant el partit perquè considera que no ha pogut exercir el càrrec de forma completa durant els anys que ha sigut a la presó. De fet, des de ja fa uns mesos, el dirigent d'Esquerra està intentant reconfigurar el seu perfil després de la presó i en els últims mesos ha visitat diferents comarques per apropar el partit al territori. En canvi, Rovira creu que ha arribat el final de la seva trajectòria com a secretària general perquè fa més de 12 anys que és la número 2 dels republicans, perquè continua a l'exili, perquè ha aconseguit fites polítiques com la llei d'amnistia i perquè considera que després dels mals resultats d'aquest últim cicle electoral d'ERC –que va començar amb les eleccions municipals i generals de l'any passat i ha culminat aquest 12-M– ara calen "canvis".

Esquerra s'encamina, doncs, cap a un període de més de cinc mesos d'interinitat. El partit, a més, haurà d'afrontar unes eleccions europees –la campanya comença la setmana que ve–, en què es juga mantenir la seva representació. Durant aquests mesos també caldrà veure si hi ha algú que vulgui plantar cara a Junqueras en el congrés, en cas que l'encara president del partit s'hi presenti. L'actual és l'únic moment en què el junquerisme ha trontollat des que va assumir les regnes d'ERC el 2011.

Mentrestant l'executiva serà el màxim òrgan que prendrà les decisions del partit, un òrgan que encapçalaran Rovira i Aragonès. Sobre ells recaurà la responsabilitat de decidir si investeixen Salvador Illa o opten per una repetició electoral. De moment, aquest dimecres l'exportaveu al Congrés, Joan Tardà, s'ha mostrat partidari que el partit faciliti la investidura del líder socialista. "ERC no hauria de bloquejar la investidura [del candidat del PSC]", ha afirmat en una entrevista a RTVE. De fet, ha considerat que si els republicans faciliten una segona convocatòria electoral "n'hi hauria per tallar-nos les venes".

stats