Jorge Campos: un home que viu en una realitat alternativa
El dirigent de Vox a les Balears va passar de treballar en una asseguradora a l’Ajuntament de Calvià i, d’allà, a un càrrec de confiança del Govern Bauzá
PalmaEl líder de Vox a les Illes Balears, i fundador d’Actúa, Jorge Campos, viu en una realitat alternativa on el català és un idioma diferent dels que ell anomena mallorquí, menorquí i eivissenc; on una conspiració ha falsejat la història de les Balears per vincular-les amb Catalunya; on el PP illenc “sempre ha estat el causant de l’entrada del nacionalisme pancatalanista”; on el PSOE és un partit independentista; on s’haurien de tornar a il·legalitzar els partits comunistes i on les formacions independentistes, i fins i tot MÉS, haurien d’estar prohibides. A la dimensió paral·lela de Campos, Vox “està format per gent que no pertanyia al món de la política”, i no compta que ell mateix hagi acumulat cinc anys en càrrecs de confiança sota l’ala de Carlos Delgado, quan dirigia l’Ajuntament de Calvià, i de José Ramón Bauzá, quan governava.
Campos, que es declara aficionat als toros -on li agrada dur els fills, malgrat la prohibició que hi vagin menors de 16 anys-, va estudiar a La Salle de Palma i més tard a la Universitat de les Illes Balears, on es va llicenciar en Dret el 1998. També va fer un màster en gestió ambiental a la Universitat de València. La seva primera oportunitat laboral, abans d’acabar la carrera, va ser com a venedor d’El Corte Inglés, però la feina a la qual ha dedicat més temps és a les assegurances. El 2001 va entrar al departament jurídic de Mapfre. Va treballar a l’asseguradora durant sis anys, en aquesta primera etapa, i després va passar a dirigir l’Oficina de Canvi Climàtic de l’Ajuntament de Calvià de Carlos Delgado (PP). S’hi va estar fins al juny de 2011. Dos mesos més tard, el llavors president, José Ramón Bauzá, el va situar al capdavant de la Fundació per al Desenvolupament Sostenible de les Balears. El març següent va defensar la seva idoneïtat per al càrrec davant del Parlament, on va desgranar tot el currículum. Però tot just dos mesos després, quan no feia ni un any que era al càrrec, va dimitir perquè tenia massa discrepàncies “per motius ideològics” amb el Govern de Bauzá. Aleshores va tornar a Mapfre, d’on va partir tot just fa dos anys, explica, per fer d’advocat.
Relació amb Bauzá
Malgrat la dimissió del 2012, Campos afirma que manté una relació “estupenda” amb Bauzá i diu que la carta en què l’expresident va anunciar que deixava el PP és “impecable”. Però ara per ara no el veu en cap posició destacada dins el partit. “Bauzá podria ser un bon fitxatge pel seu discurs, però el que ha de fer ara és tornar a la seva farmàcia, al sector privat, i reflexionar”, assegura a l’ARA Balears. Iafegeix: “Seria un error la incorporació immediata de Bauzá; l’única incorporació possible és com a afiliat, no com a cara visible per a les properes eleccions”.
Mentre es dedicava a les assegurances i a l’administració, Campos també feia política atacant tot allò que sonava a català des del Círculo Balear, que va fundar ell mateix ara fa vint anys. Sempre va cercar la influència política, d’entrada a través del PP que ara tant critica, ja fos afegint-se directament a l’administració com influint des de fora la política lingüística de Bauzá. El 2014 Campos i el Círculo ja varen fer d’amfitrions d’Aleix Vidal-Quadras, quan va venir a Palma a presentar Vox, que va concórrer sense èxit a les eleccions europees. Des de llavors, Campos i el Círculo han continuat amb la política extremista i han arribat a denunciar la gala dels premis 31 de Desembre de fa dos anys per haver homenatjat “colpistes empresonats” i el raper Valtonyc, ara exiliat. Fa pocs mesos, Campos va transformar el Círculo Balear en un partit polític, Actúa, que al seu torn es va aliar amb Vox. Fer política des d’una entitat se li havia fet petit.
El dirigent d’extrema dreta també és un habitual del programa El gato al agua, d’Intereconomía, on dijous mateix acusava el PP balear de ser “la causa de tot el nacionalisme pancatalanista” de l’Arxipèlag. El va culpar d’haver votat a favor d’un Estatut que, per deixar clar que la llengua pròpia de les Balears és el català, va cometre “una de les majors aberracions històriques, filològiques i lingüístiques”. Campos ja s’havia vantat al Parlament el 2012 d’haver escrit un llibre fet per il·luminar els illencs: La verdadera historia de Baleares. A l’octubre, fent gala de la seva realitat alternativa, ja havia dit en el míting de Vox a Vistalegre que “milions de ciutadans són discriminats a les autonomies amb llengua cooficial, que impedeixen la lliure circulació d’espanyols en el seu propi país”. Aquesta frase tan dramàtica volia ser una crítica al requisit de saber català per tal de treballar a l’administració.
Mesures radicals
Que Vox és d’extrema dreta ja queda prou clar en allò que Campos mateix diu que defensen: “Els nostres objectius són aturar el procés separatista, aprimar l’administració pública, reduir els impostos, tenir una major seguretat jurídica dins el marc normatiu balear i lluitar contra la immigració il·legal”. Assegura que les ajudes socials han de ser per “als ciutadans de les Illes Balears que han cotitzat i els immigrants legals que han treballat”. I prou. Pretén “buidar de contingut les autonomies” i fins i tot tancar IB3, però Campos, així mateix, és partidari de prohibir els ecosobiranistes. “Vaig dir que s’havia d’il·legalitzar MÉS perquè defensen els partits colpistes de Catalunya i diuen que hi ha presos polítics”, reconeix.
Evidentment, clausuraria les formacions independentistes. “Si inclous el separatisme en els teus estatuts, ets un colpista, i cal il·legalitzar un partit així”, afirma. El mes de novembre, a El gato al agua, també va reclamar “prohibir el Partit Comunista igual que es prohibeix el partit nazi”. I, per deixar clar el seu extremisme, va lloar el dictador: “Gràcies a Déu no vàrem tenir un règim comunista i això s’ha d’agrair a Franco”. Campos reconeix que ha col·laborat amb la fundació DENAES, creada per Santiago Abascal; la fundació FAES, presidida per José María Aznar; Convivència Cívica Catalana i altres entitats.
El polític està convençut que, a les Balears, Vox entrarà a totes les institucions a les quals es presenti. I diu que el seu discurs atreu militants dels altres partits. “Molts afiliats del PP i Ciutadans venen a Vox”, afirma. I afegeix: “No en tenc xifres concretes, encara que en un sol dia s’hi han afiliat fins a vint persones”.