Un pèrit assegura que la forma d'actuar de Carlos Fabra amb el seu capital era de "manual de diners en negre"

El tècnic de l'Agència Tributària diu que és habitual que qui vol blanquejar diners demani un préstec "per justificar de manera gradual" l'aparició d'eixe capital

Efe
23/10/2013
2 min

Castelló de la PlanaEl pèrit de l'Agència Tributària Conrado Caviró ha afirmat avui que la forma d'operar del matrimoni de Carlos Fabra i Amparo Fernández era "la primera que inclouen als manuals d'estudi de com fer aflorar diners en negre". El tècnic d'Hisenda ha fet aquestes manifestacions en la seva compareixença com a testimoni en la vuitena sessió del judici que se celebra a l'Audiència de Castelló contra l'expresident de la Diputació Carlos Fabra, per tràfic d'influències, suborn i quatre delictes contra la hisenda pública.

Pel pèrit, la forma d'"operar" de Fabra i Fernández de "demanar un préstec i després anar pagant i amortitzant les quotes amb diners en efectiu" dels quals no s'ha pogut "acreditar" l'origen és una mostra de com blanquejar diners en negre. Segons el pèrit, aquesta forma d'administrar els diners és "extravagant", i els "patrons" de funcionament "no poden tenir cap justificació".

Caviró ha explicat que "per no cridar l'atenció" quan es volen blanquejar diners en negre habitualment es demana "un préstec per justificar de manera gradual" l'aparició d'eixos diners d'origen injustificat. El pèrit ha explicat que quan es va dur a terme la recerca de la fiscalitat de Fabra i la seva exparella Amparo Fernández, entre 1999 i 2004, era cap de la unitat de suport de l'Agència Tributària a la Fiscalia Anticorrupció.

Un altre dels pèrits, Javier Rubio, que també pertanyia a aquesta unitat, ha detallat que l'"aparició" de diners en negre es posa de manifest en aquest cas pel "fraccionament" de les quantitats, ja que "es feien diversos ingressos en efectiu en el mateix compte". Rubio ha posat com a exemple d'aquesta manera d'operar el fet que en dos dies laborables de juliol de 1999 es van fer "18 ingressos fraccionats en efectiu per valor total de 76.000 euros".

Segons Caviró, "ni la quarta part dels pagaments de les amortitzacions" dels diversos crèdits que tenia el matrimoni "surt dels comptes bancaris" que posseïen. També ha dit que, en el període analitzat, el matrimoni va gastar 1,9 milions d'euros amb targeta de crèdit, i que les quantitats de 6.000 euros o per damunt "solament són les operacions de casino".

El pèrit proposat per la defensa de Carlos Fabra, Juan Alberto Marco, ha assenyalat que els préstecs que va obtenir el matrimoni en aquests anys "són creixents" i que posseïen "un patrimoni substancial". Per Marco, el matrimoni Fabra-Fernández era "molt actiu" quant a activitat econòmica.

Al final de la sessió d'avui les parts han elevat a definitives les qualificacions, amb petites modificacions que no han variat en les penes. Així, es manté la petició de 13 anys de presó per a Fabra, 6 anys de presó per a Fernández per tres delictes fiscals, i 4 anys de presó per a l'empresari que va denunciar a Fabra, Vicente Vilar, i 4 per a la seva exdona, Monserrat Vives, per sengles delictes de suborn, i 1 any de presó per a l'exsenador del PP Miguel Prim per un delicte de tràfic d'influències. La sessió es reprendrà el dimarts 29 amb l'exposició dels informes de les parts.

stats