Eleccions al Parlament

Junqueras es postula per seguir liderant ERC després de la patacada del 12-M

El president del partit es mostra disposat a sotmetre's a la militància, però no es descarta validar-lo només en una executiva

3 min
Entrevista de Carla Turró a Oriol Junqueras

BarcelonaL'endemà que Pere Aragonès fes un pas enrere després de la desfeta del 12-M, aquest dimarts n'ha fet un endavant Oriol Junqueras. L'actual president d'ERC s'ha postulat per seguir liderant el partit en una carta pública: "Em veig amb cor i força de seguir treballant pel nostre país. I fer-ho, com sempre, des del lloc que determini la militància d'ERC, a través dels màxims òrgans sobirans del partit que corresponguin". D'aquesta manera, Junqueras sotmet a valoració de la militància la seva decisió de continuar al capdavant del partit. ¿Això vol dir que el partit convocarà un congrés –el màxim òrgan de decisió–? Fonts de la formació asseguren que encara no s'ha decidit quina serà la fórmula i òrgan on el partit revalidarà o no la presidència de Junqueras. Podria ser des de l'executiva al consell nacional o un congrés, l'única forma en què la militància realment tindria la paraula. En tot cas, tampoc se sap quins seran els tempos.

Pere Aragonès no va trigar ni 24 hores a assumir en primera persona la derrota i va anunciar que abandonava la primera línia de la política. L'encara president de la Generalitat va anunciar, a més, que el partit obriria un procés de reflexió intern per revertir el cicle electoral a la baixa que va començar amb les eleccions municipals i generals de l'any passat. La incògnita que va quedar sense resoldre era quin paper adoptaria Junqueras a partir d'ara, tot i que al partit era un secret de domini públic que el líder republicà pretenia continuar al capdavant d'Esquerra i agafar del tot el timó malgrat els resultats del 12-M. La carta de Junqueras, doncs, posa per escrit les seves intencions. Ara caldrà veure si la militància les hi avala –de moment, el Col·lectiu 1 d'Octubre, el corrent crític i minoritari del partit, ha demanat la dimissió de tota la direcció del partit–, perquè és cert que l'escrit ha agafat per sorpresa part del partit, segons diverses fonts consultades, i ha generat un cert malestar. No només pel fet que ha sorgit just l'endemà del pas al costat d'Aragonès, sinó també per no dirigir-se estrictament a la militància i fer-ho en una carta oberta a tothom.

"Hem de fer autocrítica"

Al text, Junqueras fa valdre la feina feta pel Govern de Pere Aragonès i també l'estratègia negociadora amb l'Estat, però admet que Esquerra "ha patit el desgast que comporta governar en solitari". El president republicà defensa la decisió d'Aragonès de fer un pas al costat i creu que "l'honora", i assegura que és una "pèrdua per al país i per a Esquerra Republicana". "Però sabem que seguirà treballant per Catalunya a través del nostre partit", subratlla.

El líder republicà també reconeix que els resultats de diumenge no han estat bons. Assegura que està disposat a obrir el "debat i la reflexió que exigeix l'avís" que han fet els electors i admet que la ciutadania "no ha confiat" en ERC ni en les seves propostes. "Això vol dir que, tot i la feinada, molta gent s'ha distanciat del projecte republicà", ha lamentat, i ha afegit: "Hem de fer autocrítica i replantejar-nos allò que no ha sortit bé". Així, es mostra predisposat a "ressituar el projecte de país" perquè Esquerra torni a tenir un lloc de lideratge a Catalunya.

Defuig la clau de la governabilitat

Junqueras es fa seva la tesi que va defensar dilluns Pere Aragonès i assegura que ERC passarà a l'oposició perquè la ciutadania "no ha volgut que ERC torni a liderar el Govern". El líder del partit reitera que és a Junts i el PSC a qui toca "fer les passes que considerin oportunes per garantir l'estabilitat i la governabilitat del país". És a dir, defuig d'entrada la clau que les urnes han atorgat als republicans per investir el líder socialista, Salvador Illa. "Passi el que passi, encapçalarem l'alternativa que lluitarà amb fermesa i determinació pel futur, pel present, per la memòria i la dignitat de tot el poble de Catalunya", afegeix.

En aquest sentit, el líder republicà carrega contra el PSC i s'erigeix en la seva "alternativa". "Contra els que pensen que Catalunya podrà ser governada des de Madrid i a mercè de la voluntat d’un president espanyol. No, per aquí no hi passarem", afirma Junqueras. Però també envia dards a Junts i assegura que la proposta d'investir Carles Puigdemont suposa "fer volar coloms" que "paralitzen i generen més desgast i frustració". "Nosaltres no venem fum i tenim clar el nostre objectiu. Ara toca lluitar pel referèndum i ens hi deixarem la pell", defensa. De fet, torna a retreure als juntaires que abandonessin l'executiu l'octubre del 2022: "Ens hem dessagnat en solitari per reconduir el país i tornar-lo a posar en solfa davant l’agressió política i la repressió judicial".

stats