Junqueras defensa mantenir l'estratègia del diàleg amb l'Estat malgrat l'operació Volhov
Es compleix el tercer aniversari de la seva entrada a la presó
BarcelonaAvui fa tres anys que el president d'ERC, Oriol Junqueras, va entrar a la presó. Ho va fer un 2 de novembre del 2017 amb altres consellers del govern de Carles Puigdemont, que uns dies abans havien estat cessats pel 155. Malgrat que la seva situació no ha variat en aquest temps i segueix empresonat, el líder republicà ha tornat a fer aquest dilluns una defensa encesa de l'estratègia del seu partit: el diàleg amb l'Estat per mirar de trobar una sortida al conflicte polític. "La nostra responsabilitat és no renunciar mai a dialogar amb tothom", ha dit en una entrevista a RAC1. Per a ell, ni la recent operació Volhov de la Guàrdia Civil, que ha suposat la detenció de membres del seu partit, és un motiu per repensar aquest rumb.
Junqueras i la seva formació són conscients que una part de l'independentisme qüestiona aquest diàleg i que també ho fan partits com la CUP i JxCat, aquest últim, soci de govern d'Esquerra. Per aquest motiu, el líder republicà ha buscat exemples internacionals sobre la importància, segons ell, de dialogar. "Gerry Adams va parlar amb els ministres britànics que el tenien empresonat", ha argumentat, i ha afegit que allà la situació encara era més complicada perquè hi havia "bombes cada dia". Ha buscat també altres exemples: "Si ho va fer –dialogar– Nelson Mandela després de 27 anys de presó, és evident que nosaltres també ho podem fer". Així, ha concedit que fets com l'operació Volhov "no ajuden" al diàleg, però ha assegurat que no són excusa per no seguir-ho intentant. "No ho deixarem de fer per molt que cridin que no s'ha de dialogar", ha resolt.
Ara mateix, la plataforma més clara que hi ha per exercir aquest diàleg amb l'Estat és la negociació dels pressupostos generals de l'any que ve. Els 13 vots d'ERC al Congrés podrien ser decisius. Junqueras no ha donat cap pista sobre què pensen fer, però sí que ha lamentat que a l'executiu de Pedro Sánchez li ha faltat "coratge" per afrontar la situació de Catalunya. Aquest mateix dilluns sí que ha sigut una mica més explícita sobre la qüestió la secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, que ha anunciat que mantenen "converses" amb el govern espanyol sobre els comptes, però que no tenen una decisió presa sobre què fer. El límit per presentar esmenes a la totalitat acaba aquest divendres.
Els soldats russos: "ridícul"
Els atestats policials de l'operació Volhov han aixecat molta polseguera, entre altres motius, perquè hi recullen un suposat pla per enviar 10.000 soldats russos a Catalunya per defensar la independència. Per a Junqueras és "ridícul" pensar que això es va considerar mai, però ha anat més enllà i també ha posat la mirada en Víctor Terradellas (CDC), que és qui, segons la Guàrdia Civil, hauria parlat de la qüestió amb altres dirigents independentistes. Així, sense citar-lo explícitament, Junqueras ha criticat la "ingenuïtat" de qui es va creure l'afer dels soldats russos. És més, ha considerat que demostra "la incapacitació per dedicar-se a l'àmbit de la política".
La gestió del Govern
Fidel al seu estil, Junqueras no ha volgut entrar a valorar les desavinences que hi ha hagut entre ERC i JxCat a l'hora de gestionar la pandèmia i ha demanat comprensió per a un executiu que hagut de prendre "decisions molt difícils". Per a Junqueras el final de la legislatura ha d'arribar el 14 de febrer amb les noves eleccions, i no ha previst escenaris alternatius com mirar d'investir un president abans dels comicis per treure el Govern de la situació d'interinitat actual. Sí que s'ha mostrat obert a modificar la data de la cita amb les urnes uns "dies o setmanes" si la situació epidemiològica no millora i la decisió es pren per "consens".
En el tercer aniversari del seu empresonament, Junqueras ha mostrat dos convenciments: que l'estratègia d'ERC amb el diàleg és bona i que la seva situació d'empresonament –i la de la resta de presos– no canviarà a curt termini, per exemple, amb un indult. "No poden suportar la idea que estiguem en llibertat", ha exposat sobre determinats poders de l'Estat. Així doncs, està convençut que mai rebran l'indult.