La investidura de Salvador Illa

Rull nomena Illa amb la incògnita de Puigdemont

La investidura es preveu per aquest dijous a les 10, però la detenció de l'expresident podria ajornar-la

BarcelonaJa és oficial: Salvador Illa és candidat a la investidura a la presidència de la Generalitat. El president del Parlament, Josep Rull, ha comparegut aquest dimarts després de la ronda de contactes amb tots els grups i ha conclòs que el líder del PSC té els suports "necessaris i suficients" per ser elegit nou president de Catalunya: té els vots, ha constatat, després dels pactes de la setmana passada, tant dels 20 diputats d'Esquerra com dels 6 dels comuns. 26 escons que, sumats als 42 del PSC, arriben a la majoria absoluta de 68 diputats.

Per aquest motiu, Rull ha anunciat que reunirà demà dimecres a les 10 del matí la Diputació Permanent perquè es convoqui el ple d'investidura. Cal tenir en compte que, com que és període estival, és aquest òrgan qui en té la potestat, però el president del Parlament ha volgut fer igualment la seva proposta: ha plantejat que se celebri la sessió aquest dijous a les 10 del matí. Ara cal veure si la majoria de la Diputació Permanent –formada pel PSC, Esquerra i els comuns– compren aquesta cronologia o no: podrien demanar que comencés més d'hora, ja que està previst que tota la investidura es desenvolupi en un sol dia.

Rull ha començat la ronda de contactes a quarts de deu del matí amb Illa (PSC) i ha seguit les reunions amb Esquerra, els comuns, Junts, el PP, Vox, la CUP i Aliança Catalana. Les trobades eren per veure si hi havia o no quòrum per proposar Illa com a candidat, però sobre totes les reunions i compareixences de premsa posteriors hi ha planat una altra qüestió: el retorn de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i la seva detenció malgrat la vigència de l'amnistia.

Arribarà a la cambra? Podrà participar en el ple? Els Mossos d'Esquadra el detindran abans? Ningú ha donat cap certesa, tampoc Junts, que s'ha limitat a criticar l'aliança dels republicans amb els socialistes i ha reclamat a les "forces democràtiques" que denunciïn la "rebel·lió del Tribunal Suprem" si Puigdemont entra a Catalunya i és detingut contravenint la llei d'amnistia –en paraules del líder de JxCat a la cambra, Albert Batet.  

El president de grup parlamentari de Junts, Albert Batet, i la portaveu, Mònica Sales, aquest dimarts amb el president del Parlament, Josep Rull.

Suspendre o no el ple

El primer a referir-se a aquesta qüestió aquest dimarts ha estat el secretari general de Junts, Jordi Turull. En una entrevista al 324 ha avançat que el seu partit reclamarà que se suspengui el ple d'investidura d'Illa si detenen Carles Puigdemont. Turull ha defensat que no es podria celebrar "en aquestes condicions", tenint en compte que l'expresident és diputat de Junts. En cas que no s'ajornés la sessió, també ha advertit que els seus diputats s'aixecaran de l'hemicicle per defensar els seus "drets polítics". "No s’ha pactat res amb els Mossos; no ve a deixar-se detenir", ha dit, a més de llançar un advertiment: si hi ha una detenció i el PSOE "mira cap a una altra banda" es replantejaran l'acció política a Madrid i el seu suport a Pedro Sánchez.

Sobre això també s'ha pronunciat Esquerra, però amb matisos. La secretària general adjunta i portaveu dels republicans, Marta Vilalta, ha assegurat que "segurament serà necessari suspendre o ajornar" el ple en cas de detenció, però també ha dit que les institucions catalanes no poden estar "subjectes" als temps del Tribunal Suprem i que s'hauria de reprendre la investidura com més aviat millor. Els comuns, de fet, s'han expressat també en la mateixa línia. I el PSC? Per ara no s'ha pronunciat, però Turull ha dit que no espera que el PSC aposti per un ajornament: "Illa mai ha tingut cap gest cap als presos i exiliats, i s'alinearà amb Pablo Llarena i el poder judicial", ha sentenciat.

La decisió de suspendre el ple, en tot cas, és exclusivament del president de la cambra, Josep Rull. I el que pot generar tensió és fins quan: fonts de Junts descarten un ajornament sine die i parlen d'esperar, almenys, que se sàpiga què fa el jutge instructor de l'1-O, Pablo Llarena, amb Puigdemont: si el tanca a la presó o el deixa en llibertat condicional. De fet, aquest dilluns, el diputat juntaire Agustí Colomines deia el següent al seu blog: "Potser si la detenció de Puigdemont es produeix d’una manera estranya s’endarrerirà la votació, però en cap cas la repressió espanyola impedirà que Catalunya tingui un govern, encara que no sigui del gust de Junts i de la CUP".

Qui ja ha posat el crit al cel pel retorn de Puigdemont han estat el PP i Vox. En roda de premsa, el portaveu popular, Juan Fernández, ha assegurat que no permetran que "per culpa de Puigdemont s'entorpeixi el funcionament de les institucions democràtiques". Ara bé, tampoc ha aclarit si voldran que procedeixi el ple si l'expresident aconsegueix asseure's al seu escó. Vox encara ha estat més enigmàtic: Ignacio Garriga ha titllat d'"humiliació" l'eventual presència de Puigdemont i fonts de l'extrema dreta asseguren que tenen "coses pensades" si això passa. Ahir en una entrevista a El Mundo, el líder ultra estatal, Santiago Abascal, va dir: "Si em trobés Puigdemont, el retindria fins que arribés la policia i el portés davant del jutge". Pensen en això els dirigents de Vox a Catalunya? De moment, no desvelen escenaris, però ja han convocat una manifestació al Parc de la Ciutadella amb el lema de Puigdemont i Pedro Sánchez "a la presó".

Una protesta que pot topar amb convocatòries independentistes de l'ANC i els CDR i també d'alcaldes: l'Associació de Municipis per la Independència ha fet una crida a més de 700 alcaldes a mobilitzar-se per la "rebuda" de l'expresident.

El líder de Vox, Ignacio Garriga, a la ronda de consultes amb el president del Parlament, Josep Rull.

Turull: "ERC té un problema de comprensió lectora"

Davant el pacte ERC-PSC, la tensió dins l'independentisme s'enfila més que mai. Turull ha rebutjat disculpar-se aquest dimarts per la carta de Puigdemont sobre l'acord per investir Illa: "Si ERC té un problema de comprensió lectora no és el nostre problema. No els fem responsables de la detenció [de Puigdemont] i no rectificarem una cosa que no hem dit", ha reblat, després que els republicans hagin acusat l'expresident de la Generalitat de responsabilitzar ERC de la seva eventual presó.

Ara bé, la batalla no cessa. Des de les files republicanes hi han insistit des de La Vanguardia: "Atacar independentistes no ens porta a sumar, a ser un projecte atractiu. Ens porta a ser un moviment que només debat de manera estèril entre si i que s’acusa constantment entre si", ha dit la secretària general del partit, Marta Rovira. I al seu torn el president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, que s'ha acomiadat amb una roda de premsa aquest dimarts al Palau, ha subratllat que la responsabilitat d'allò que passi quan Puigdemont trepitgi territori català és del Tribunal Suprem.  

stats