Habitatge

Junts, PP i Vox impedeixen que es tramiti la regulació dels lloguers de temporada al Congrés

La proposició l'havien impulsat els sindicats de llogaters de l'Estat

2 min
Pisos lloguer

MADRIDDecau a última hora la possibilitat que el Congrés dels Diputats tapi el forat legal dels lloguers de temporada que va deixar la llei d'habitatge estatal. Finalment, el vot contrari de Junts ha impedit la presa en consideració de la proposició de llei impulsada pels sindicats de llogaters d'arreu de l'Estat per regular aquest tipus d'activitat.

A priori, Junts s'anava a abstenir a la votació per tal que la proposició pogués superar el primer examen parlamentari, tal com havia anunciat el secretari general de la formació, Jordi Turull, aquest dimarts al matí en una entrevista al programa Cafè d'Idees de RTVE. Finalment, però, els juntaries, de bracet amb PP, Vox i Unió del Poble Navarrès, hi han votat en contra. Segons ha explicat Turull a través de la xarxa social X, l'últim text plantejat suposava una "invasió de competències a Catalunya". "Saben que és una línia vermella", ha dit.

D'altra banda, el PSOE, Sumar, EH Bildu, ERC, Podem, el BNG, Coalició Canària, el diputat José Luís Ábalos, que ara està al grup mixt, i el PNB hi han votat favor. El fet és que la votació estava molt ajustada (perquè el text pogués prosperar calien més vots favorables que contraris), fins al punt que el mateix president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anat a votar presencialment al Congrés dels Diputats.

El vot contrari de Junts ha despertat indignació entre partits com Sumar o ERC: "Votar no a la regulació dels lloguers de temporada va en contra de la gent i de garantir una vida digna", han denunciat els republicans, mentre que des del Sindicat de Llogaters els han titllat de "mentiders".

El pas d'aquest dimarts era imprescindible perquè, com a mínim, la cambra baixa espanyola pogués estudiar el text que van impulsar els moviments socials. Ara bé, no era un pas definitiu. De fet, el PNB ja havia dit que el seu vot favorable era perquè la tramitació d'aquesta norma es pogués encarrilar, però que ni de bon tros acceptava el text plantejat. Els d'Aitor Esteban, doncs, tenien intenció de presentar esmenes per tal de modificar-lo, com també hauria pogut fer Junts i la resta de partits més endavant.

Una opció a l'alça

El lloguer de temporada és una opció que s'ha disparat els últims mesos en ciutats com Barcelona i que pressiona a l'alça els preus de l'habitatge. Aquesta modalitat s'escapa de la llei d'habitatge estatal, com ja van alertar els moviments socials. Des dels sindicats d'habitatge de l'Estat han denunciat "l'especulació" amb aquesta forma de lloguer i titllen de "frau" l'activitat.

El text que havien impulsat aquests sindicats i que van avalar diferents formacions polítiques pretenia modificar l'actual llei d'arrendaments urbans (LAU) i establia quatre punts clau. D'entrada, l'equiparació dels drets dels llogaters de temporada amb els llogaters d'habitatge habitual. També el fet que si el propietari no podia demostrar que el llogater tenia un habitatge habitual alternatiu, prevaldria la presumpció que el pis llogat era la residència habitual, de manera que el contracte hauria de tenir una duració de 5 o 7 anys (en funció del tipus de propietari). Finalment, també es volia vincular els contractes d'habitacions als drets dels llogaters. 

stats