L'Audiència Nacional, contra l'eliminació de la justícia universal
El jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu i la Fiscalia de l'alt tribunal dubten de la constitucionalitat de la reforma de la justícia universal
MadridEl jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu i la Fiscalia de l'alt tribunal han mostrat aquest dimecres els seus dubtes sobre la constitucionalitat de la reforma de la justícia universal, mentre que el PSOE ha exigit al PP que respecti les decisions dels magistrats en l'aplicació de la norma. Andreu és el primer magistrat de l'Audiència que ha demanat a la Fiscalia i a les parts personades que es pronunciïn sobre si és possible plantejar una qüestió d'inconstitucionalitat per la reforma en els casos que tramita el seu jutjat, el genocidi a Rwanda i l'atac al camp de refugiats d'Ashraf.
El magistrat és l'últim dels sis jutges centrals d'instrucció de l'Audiència Nacional que s'ha adreçat a les parts, entre elles la Fiscalia, perquè informin sobre els efectes de la reforma de la justícia universal en les causes que tramiten. Andreu ha plantejat aquesta qüestió a les parts a través d'una providència i els ha donat un termini "comú i improrrogable" de deu dies per pronunciar-s'hi. En cas contrari els ha preguntat si llavors ha d'arxivar la causa, com recull la disposició transitòria de la reforma.
La Fiscalia de l' Audiència Nacional ja s'ha pronunciat sobre aquest assumpte i ha demanat al jutge Santiago Pedraz que anul·li la interlocutòria per la qual va rebutjar arxivar el cas Couso, perquè en cas contrari està impedint a les parts plantejar ima qüestió d'inconstitucionalitat.
El tinent fiscal de l'Audiència Nacional, Jesús Alonso, ha sol·licitat al magistrat en el seu recurs a la interlocutòria dictada el passat dilluns al cas Couso, la mort del càmera José Couso a l'Iraq el 2003, que procedeixi de manera " urgent" a la conclusió del sumari perquè elevi les actuacions a la Sala Penal perquè sigui la que resolgui si és possible aquest arxiu.
La fiscalia ja va manifestar la seva discrepància amb la reforma i ha apuntat la possibilitat de plantejar qüestió d'inconstitucionalitat per aquests casos a la queixa que va remetre al fiscal general de l'Estat, en entendre que aquesta reforma limita la investigació de delictes, el que al seu entendre podia ser "en certa mesura" inconstitucional.
Manos Limpias contra Pedraz
D'altra banda, el sindicat Mans Netes ha presentat al Consell General del Poder Judicial una denúncia contra Pedraz per dues suposades faltes molt greus en mantenir el cas Couso "en contra de la llei". Segons el parer del sindicat ultradretà, si l'instructor tenia dubtes en l'aplicació de la norma "havia d'haver interposat una qüestió d'inconstitucionalitat, per la qual cosa ha actuat conscientment en contra de la llei o ha incorregut en una ignorància inexcusable en el compliment dels deures judicials".
En el pla polític, el PSOE ha demanat al PP que respecti la decisió del jutge Pedraz de no arxivar el cas Couso i ha atribuït les crítiques del portaveu del PP al Congrés, Alfonso Alonso, contra el magistrat a la seva "ignorància" en aspectes jurídics. Dimarts passat, el diputat popular va advertir al jutge Pedraz que està obligat a complir les lleis i que, per tant, no es pot negar a aplicar la reforma de la justícia universal al cas de la mort del càmera de televisió a la guerra de l'Iraq. A més, Alonso ha qualificat de "força pintoresques i sense cap base" les declaracions del jutge Baltasar Garzón, que dimarts va afirmar que la reforma suposa una ingerència en la independència judicial i podria tenir conseqüències penals per als diputats que la van aprovar.
Alonso, ha insistit aquest dimecres que els jutges, "com tots els ciutadans", no tenen la prerrogativa de no aplicar la llei i, per tant, si tenen dubtes que puguin incomplir la Constitució el que han de fer és plantejar una qüestió de constitucionalitat.