La jutge del 8-M rebutja investigar Fernando Simón perquè ja hi ha denúncies contra ell en altres jutjats
L'Advocacia recrimina a Rodríguez-Medel el "biaix" de l'informe de la Guàrdia Civil
MadridLa titular del jutjat d'instrucció 51 de Madrid, Carmen Rodríguez-Medel, rebutja incorporar a la investigació sobre la manifestació del 8 de març el director tècnic del ministeri de Sanitat, Fernando Simón. Així ho havia sol·licitat el denunciant en un escrit ampliatori, però aquest divendres la jutge ha respost que no procedeix perquè ja hi ha com a mínim dos altres jutjats que estan tramitant accions legals presentades contra Simón. En una providència, deixa clar que la causa té com a únic investigat el delegat del govern espanyol a la Comunitat de Madrid, José Manuel Franco, i descarta també investigar funcionaris de la delegació perquè no s'especifica els seus noms ni s'aprecien indicis de delicte.
Rodríguez-Medel fa avançar el procediment i augmenta la disputa via escrits amb l'Advocacia de l'Estat, que s'encarrega de la defensa de Franco. En un recurs d'apel·lació del mes d'abril presentat davant l'Audiència Provincial de Madrid, Rosa María Seoane, que ja va representar l'Advocacia de l'Estat durant el judici al Procés, va acusar la jutge d'instruir una "causa general" i "prospectiva" contra la gestió sanitària de l'executiu espanyol. Ahir dijous es va produir un nou enfrontament quan Rodríguez-Medel va acceptar traslladar la declaració de Franco al 10 de juny –inicialment estava prevista per al 5–, a petició de l'Advocacia. La jutge expressava la seva "sorpresa" pel fet que la defensa del líder del PSOE a Madrid al·legués que necessitava més marge per estudiar la causa, i criticava que havia passat a recollir la documentació setmanes més tard de tenir-la a disposició.
Després que saltés a la llum l'informe de la Guàrdia Civil, amb alguns errors, especulacions i omissions, l'Advocacia va presentar un altre escrit aquest dijous, en què, segons El País, critica que la investigació de l'institut armat es basa en "enormes suspicàcies" i no en elements "científics", a més de contenir "biaixos". Un altre retret que Seoane fa a la jutge és que hagi retornat l'informe forense al metge en considerar que és "innecessari, inútil i impertinent", atès que només s'investiga el delicte de prevaricació. Abans també s'imputava el de lesions, però va caure. Ara Seoane creu que la jutge té "afany d'esgotar totes les possibilitats de reobrir la investigació pel presumpte delicte de lesions imprudents", segons apunta en l'escrit al qual també ha tingut accés Europa Press. L'advocada de l'estat afegeix que introduir de nou aquest delicte "permetria l'entrada d'acusacions particulars" i aprofita per recriminar que la instrucció estigui tirant endavant sense cap acusació, atès que la Fiscalia encara no ha mogut fitxa.
La causa, però, podria incorporar una acusació. En la nova interlocutòria d'aquest divendres, Rodríguez-Medel accepta que es personi com a acusació popular l'Associació de Consumidors i Usuaris José María Mena. Abans de rebre el permís, l'organització ha de prestar una fiança de 1.000 euros. En canvi, declina que ho facin altres particulars que ho havien sol·licitat per no complir els requisits necessaris d'assignació de procurador i poder especial.
Compareixença de testimonis
A més, la jutge ha acordat noves compareixences. Franco està citat el dia 10 i per a l'endemà ha citat com a testimonis diversos convocants de manifestacions que havien de tenir lloc entre el 5 i el 14 de març. Entre ells destaca el secretari general de la CGT de Madrid, que va desmentir a Eldiario.es el que la Guàrdia Civil afirma al seu informe respecte a la mobilització que havia convocat el sindicat. L'institut armat assegurava que el sindicalista havia justificat la desconvocatòria per la situació sanitària, però en l'acta de la declaració davant la Guàrdia Civil es pot comprovar que va obeir a un canvi de data. També declararan en seu judicial la presidenta de l'Associació de Persones Aptes sense Ajuda en el Lloguer, la portaveu de la Plataforma de Pensionistes d'Alcorcón, un representant de la Plataforma de Defensa del Sistema Públic de Pensions de Getafe, del Col·lectiu d'Afectats pel Fòrum Afinsa i dos sindicalistes més de diferents seccions de la CGT.
Els testimonis que cita la jutge són els que, segons la Guàrdia Civil, van procedir a desconvocar les seves respectives mobilitzacions per raons sanitàries. Alguns d'ells, després de parlar telefònicament amb funcionaris de la delegació del govern espanyol a Madrid. Una de les tesis de l'institut armat reflectida en l'informe entregat al jutjat és que la delegació va trucar als convocants instant-los a enviar un correu electrònic en què anunciessin que no celebrarien la mobilització. Així, la Guàrdia Civil pretén demostrar que la delegació va optar per aquest sistema per no evidenciar que prohibia algunes manifestacions i, en canvi, en permetia d'altres, com la del 8-M.
Aquest procediment judicial ha cobrat protagonisme per les derivades polítiques que ha tingut, especialment al ministeri d'Interior. Fernando Grande-Marlaska va destituir el coronel Diego Pérez de los Cobos, cap de la comandància que va elaborar l'informe crític amb la gestió sanitària del govern espanyol, i això ha desembocat un pols amb la Guàrdia Civil i dimissions incloses.