Sánchez acusa el jutge del cas Begoña Gómez de "condicionar" les eleccions

En una nova carta pública, carrega contra la decisió de citar-la a declarar per al 5 de juliol

4 min
Begoña Gómez en una imatge d'arxiu.

MadridPedro Sánchez ha trobat en les cartes obertes a la ciutadania la seva manera de respondre al jutge que persegueix la seva dona, Begoña Gómez, per presumpte tràfic d’influències i corrupció en els negocis. Aquest dimarts ha carregat contra Juan Carlos Peinado per haver comunicat, a cinc dies de les eleccions europees, que la cita a declarar el 5 de juliol. "Habitualment, s'ha seguit la regla no escrita de no dictar resolucions susceptibles de condicionar el desenvolupament normal d'una campanya electoral i, per tant, el vot dels ciutadans. En aquest cas, resulta evident que aquesta pràctica no s'ha respectat. Deixo al lector extreure les seves pròpies conclusions", diu el president del govern espanyol al text. A diferència del que va succeir fa unes setmanes, el cap de l'executiu de l'Estat sí que ha informat al seu equip que publicaria aquesta carta.

Malgrat l'informe de la Guàrdia Civil i la tesi de la Fiscalia, que no veuen indicis de delicte, el jutge Juan Carlos Peinado continua endavant. I la Moncloa ha esclatat. Diversos ministres, entre els quals el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, amb tres dècades de trajectòria jurisdiccional, han expressat la seva "absoluta estranyesa" amb l'actuació del magistrat per haver fet aquest pas a cinc dies del 9-J. En privat, fonts governamentals descriuen una actuació que s'emmarcaria en la pràctica del lawfare, si bé no volen explicitar aquestes paraules. El jutjat no ha publicat la interlocutòria que motiva la decisió de citar Gómez, però fonts jurídiques apunten a l'ARA que el jutge ha valorat l'aval parcial de l'Audiència Provincial de Madrid de la setmana passada a la seva investigació. Entre les raons, les mateixes fonts també al·leguen la necessitat d'"agilitzar" la instrucció.

Fonts governamentals veuen "evident" que al darrere de la causa judicial hi ha una maniobra per afavorir formacions polítiques diferents al PSOE de cara a les eleccions europees. Apunten que es podria haver anunciat la citació la setmana vinent, per exemple, tot i que no volen entrar en qualificatius sobre si aquest jutge està prevaricant. Més enllà d'això, Sánchez assegura en la seva carta que està "tranquil" perquè "no hi ha res al darrere de les acusacions", més que un "muntatge impulsat per associacions d'extrema dreta" que miren d'aprofitar el PP i Vox. Fonts de la Moncloa asseveren que el cas acabarà "arxivat tard o d'hora i que ho saben els mateixos que van presentar la denúncia". En aquest sentit, consideren que l'orquestració general és tan "òbvia" que pot tornar-se en "contraproduent" per a qui les impulsa.

"Falòrnies"

Al PP, però, resumeixen la carta de Sánchez de “falòrnies” [pamplinas]. Veuen “d’extrema gravetat” que acusi el jutge de perseguir-lo “per motius polítics” i insisteixen que hauria de convocar una roda de premsa amb preguntes il·limitades per respondre a les acusacions que s’imputen a la seva parella. De fet, des de la primera carta, del 24 d’abril, el president espanyol no ha comparegut davant els periodistes –només s’ha entrevistat a mitjans que no considerats crítics amb la Moncloa–.  El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, embolicat després d'obrir-se a una moció de censura contra Sánchez, ja ha corregut a demanar-li al líder del PSOE que assumeixi "la seva responsabilitat política immediatament", però el president espanyol avisa que la seva determinació per continuar és "més ferma que mai". "El que no van aconseguir a les urnes, pretenen aconseguir-ho de manera espúria", critica Sánchez, que aprofita per carregar contra la hipotètica moció de censura "contra natura" i per demanar que el 9-J Feijóo i el líder de Vox, Santiago Abascal, "trobin la resposta que mereixen a les urnes: una condemna i rebuig a les seves males arts".

Al govern espanyol no veuen "lògica processal" en les decisions del jutge Peinado. Un cop es va aixecar el secret de sumari dilluns de la setmana passada, després que filtracions periodístiques anteriors revelessin part de les diligències, es va constatar que Gómez estava investigada des del 16 d'abril. I que ella es va personar a través del seu advocat el dia de Sant Jordi. En aquell moment, però, el jutge no va veure convenient citar-la a declarar. Dimecres passat l'Audiència de Madrid va avalar parcialment la investigació de Peinado i el magistrat ha vist que té suport per tirar endavant la causa. Ara bé, l'Audiència va acotar la investigació només a la suposada influència que la dona de Pedro Sánchez hauria pogut tenir en l'adjudicació de l'empresa pública Red.es de dues subvencions a una unió temporal d'empreses participada per Juan Carlos Barrabés, professor del màster que dirigia Gómez a la Universitat Complutense de Madrid.

Citats en diumenge

Així, la dona de Sánchez haurà de comparèixer davant del tribunal el divendres 5 de juliol a les 10 del matí. La decisió arriba després d'haver escoltat com a testimonis els directors de mitjans que van publicar les informacions en què es va basar la querella de Manos Limpias, però abans que compareguin actors principals dels fets que s'investiguen, com per exemple el mateix Barrabés, que en principi està citat aquest divendres, 7 de juny. Tanmateix, està pendent que l'empresari pugui confirmar la seva assistència per motius de salut. A més, càrrecs de Red.es havien de declarar com a testimonis aquest dijous, però en el seu cas es posposa fins al diumenge 16, en una decisió gens habitual en el món judicial. El jutge ha justificat que té guàrdia aquell cap de setmana.

stats