Memòria
Política24/07/2024

El jutge demana al Parlament el vídeo de Le Senne esquinçant la foto de víctimes del franquisme

Ha admès a tràmit la querella del col·lectiu Estimada Aurora i la de l'associació Memòria de Mallorca, totes dues per delicte d'odi

ARA Balears

El titular del Jutjat d'Instrucció 1 de Palma, Juan Manuel Sobrino, ha demanat al Parlament les imatges, l'enregistrament d'àudio i l'acta de la sessió en què el president de la cambra, Gabriel Le Senne (Vox), va esquinçar una fotografia de tres republicanes afusellades per franquistes el 1937, Aurora Picornell i les germanes Antònia i Maria Pascual. El jutge instructor ha registrat aquest dimarts al Parlament un escrit en què notifica la relació de denúncies per delicte d'odi presentades contra Le Senne, entre d'altres les plantejades per l'associació Memòria de Mallorca i per descendents de diverses de les represaliades. Aquesta actuació està estretament relacionada amb el fet que aquest dimarts el jutge ha decidit admetre a tràmit tant la querella presentada pel col·lectiu Estimada Aurora com la presentada per l'associació Memòria de Mallorca, totes dues per delicte d'odi.

Cargando
No hay anuncios

Juntament amb aquesta relació de denúncies al Parlament, Sobrino ha presentat una sol·licitud de "còpia autèntica i íntegra" dels enregistraments de vídeo i àudio de l'incident en què el president de la cambra va trencar la fotografia que exhibia a la solapa del seu ordinador portàtil la vicepresidenta segona del Parlament, la socialista Mercedes Garrido. El fet es va produir al ple del 18 de juny quan Le Senne expulsava del ple Garrido i l'altra socialista membre de la Mesa del Parlament, Pilar Costa, durant el debat de presa en consideració de la derogació de la Llei de memòria democràtica.

Pels denunciants, el president del Parlament va menysprear el dolor de les seves famílies i "va ofendre tota la ciutadania que se suposa que representa".

Cargando
No hay anuncios

La líder comunista Aurora Picornell i quatre dones més, conegudes com les Roges del Molinar, van ser afusellades la nit de Reis del 1937 i els seus cossos van estar desapareguts fins que l'octubre del 2022 es va confirmar la seva troballa en una fossa comuna del cementiri de Son Coletes a Manacor.

Cargando
No hay anuncios

Aquest mateix dimecres Le Senne, que ha rebutjat les peticions de dimissió de l'esquerra, ha reiterat després de ser rebut en audiència pel rei Felip VI que entén que el trencament de la imatge de les víctimes de la repressió franquista va ser "accidental".

Cargando
No hay anuncios

Què és el col·lectiu Estimada Aurora?

El col·lectiu Estimada Aurora està format per 53 ciutadans i ciutadanes de professions diverses, promogut per l'advocat i escriptor Sebastià Frau per donar una resposta contundent i penal a l'actuació del president del Parlament de les Balears que consideren greu, indigna i punible penalment. El Col·lectiu es presentarà públicament aquest dissabte 27 de juliol a les 10 30 del matí devora el bust d'Aurora Picornell a El Molinar de Palma.