Política10/06/2018

El jutge ordena retirar el vídeo dels presos d'Estremera

L'advocat de Junqueras i Romeva havia denunciat la gravació al jutjat d'Arganda del Rey

Ara
i Ara

BarcelonaEl jutge d’Arganda del Rey (Madrid) que investiga com es va gravar el vídeo dels presos d’Estremera ha decidit obligar la retirada de les imatges i prohibir-ne qualsevol difusió, segons va avançar TV3 i va poder confirmar aquest diari. En l’enregistrament, avançat per l’ARA i emès posteriorment per la majoria de mitjans de Catalunya i l’Estat, es veuen Oriol Junqueras, Raül Romeva i Joaquim Forn fent activitats a la presó, com donar classe, netejar o escriure.

L’advocat dels dos republicans, Andreu Van den Eynde, va denunciar la gravació dissabte i en va sol·licitar la retirada. “Encara no en tenim la notificació oficial, però confiem que la notícia sigui certa”, publicava ahir al vespre a Twitter. Tot i no haver-ho comunicat a l’advocat, el jutge ja ha enviat la notificació a alguns mitjans. L’ARA encara no n’ha rebut cap, però ja ha retirat el vídeo i les imatges dels presos de la seva pàgina web. Segons la informació de TV3, l’ordre afecta només els fragments en què es veuen els consellers republicans, perquè la defensa de Forn no ha pres cap mesura legal.

Cargando
No hay anuncios

La investigació motivada per la denúncia de Van den Eynde va en paral·lel a la que va obrir, d’ofici, Institucions Penitenciàries. L’ens, depenent del ministeri de l’Interior, sospita d’un pres de confiança que compartia mòdul i torns de neteja amb Junqueras, Romeva i Forn. Segons va publicar ahir El Periódico, la investigació se centra en Alejandro F., un pres condemnat per robatoris sense violència que mantindria una relació amistosa amb els presos polítics. La informació descriu que aquest pres tenia prou confiança de la direcció, tot i tenir antecedents, per disposar d’un telèfon mòbil dins la presó, un fet estrictament prohibit. No obstant això, l’estatus d’Alejandro F. li permetia entrar al centre sense ser sotmès als escorcolls que marca el protocol ordinari de seguretat. Això li hauria facilitat entrar-hi un dispositiu amb una càmera, en un rellotge, segons les primeres conclusions de la investigació. El pres s’hauria fugat la setmana passada, després d’un permís. El cercle d’Institucions Penitenciàries s’ha tancat sobre ell després d’analitzar les gravacions de les càmeres de seguretat i comparar-les amb el vídeo.

La decisió del jutge d’Arganda del Rey va arribar després d’una jornada marcada per la possibilitat d’acostar els presos polítics a Catalunya. La nova ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, va afirmar en una entrevista a El Periódico que “veuria amb bons ulls que el jutge acostés” els presos polítics. Tot i que Institucions Penitenciàries, que depèn de l’executiu espanyol, té competències per decidir el destí dels reclusos, la ministra va assegurar que en el cas dels exconsellers no podia fer-hi res perquè encara no hi ha condemna ferma. Un cop n’hi hagi, la ministra no va ni descartar l’indult, una mesura proposada pel PSC en campanya que posteriorment va matisar. Caldrà veure, va dir Batet, “com evoluciona la política catalana, i si el Govern assumeix que no pot actuar al marge de la llei”, abans de plantejar aquesta mesura extraordinària.

Cargando
No hay anuncios

Txell Bonet respon a la ministra

Les paraules de la socialista li van valdre les crítiques immediates de l’entorn dels presos. La dona de Jordi Cuixart, Txell Bonet, va negar-li la major, i va assegurar que el govern espanyol també pot dictar l’acostament: “És la setmana 34 que viatjo 1.300 km per 40 minuts de visita darrere un vidre. Amb un nadó. Arran d’aquesta salvatjada m’he documentat amb experts en dret penitenciari espanyol. Ho aconsello. Institucions Penitenciàries pot evitar aquesta vulneració de drets humans”. Jordi Turull, pres a Estremera, va anar més enllà via Twitter: “Defensar que el problema dels presos polítics s’arregla amb l’acostament és com defensar que les goteres s’arreglen posant cubells”.